Jack Benny (talaffuzi: „Djek Benni“, 1894-yil 14-fevral — 1974-yil 26-dekabr) aMarykalik koʻngilochar, radio, televidenie va kino aktyori boʻlib, u vodevilda skripka chalishda kamtarona muvaffaqiyati tufayli 20-asrning yetakchilaridan biriga aylandi. U oʻzining kulgili vaqti va uzoq pauza yoki bitta ifoda bilan kulgiga sabab boʻlish qobiliyati bilan mashhur edi.

Jack Benny
Jack Benny - 1964.jpg
Benny 1964-yil
Tavalludi
Benjamin Kubelsky

14-fevral 1894-yil
Chicago, Illinois, A. Q. Sh.
Vafoti 26-dekabr 1974-yil(1974-12-26)
(80 yoshda)
Los Angeles, Kaliforniya, A. Q. Sh.
Fuqaroligi AQSh[1]
Kasbi
  • Aktyor
  • qiziqchi
Turmush oʻrtogʻi
Mary Livingstone (turm. 1927)
Faoliyat yillari 1911-1974
Mukofotlari
  • Golden Globe for Best TV Show (1958)
  • Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actor in a Comedy Series (1957, 1959)
  • more
Bolalari 1

YoshlikTahrirlash

 
Benny Waukegan High School guruhida, 1909-yil

Benny Benjamin Kubelsky 1894-yil 14-fevralda Illinoys shtatining Chikago shahrida tugʻilgan va yaqin atrofdagi Waukegan shahrida oʻsgan. U yahudiy muhojirlari Mayer Kubelsky (1864-1946) [2] va Emma Sax Kubelskyning (1869-1917) oʻgʻli boʻlib, baʼzan „Naomi“ deb ham atalgan[3]. Mayer salon egasi, keyinroq Polshadan AMaryka Qoʻshma Shtatlariga hijrat qilgan attor edi[4][5][6][7][8]. Emma esa Litvadan hijrat qilgan. 6 yoshida Benny skripkani oʻrganishni boshladi, bu uning savdo belgisiga aylandi. Ota-onasi uni professional skripkachi boʻlishiga umid qilishgan. U asbobni yaxshi koʻrardi, lekin mashq qilishni yomon koʻrardi. Uning musiqa oʻqituvchisi Otto Graham Sr. futbolchi Otto Grahamning otasi boʻlgan. 14 yoshida Benny raqs guruhlarida va oʻrta maktab orkestrida oʻynagan. U xayolparast va oʻqishda kambagʻal edi, oxir-oqibat oʻrta maktabdan haydaldi. Keyinchalik u biznes maktabida va otasining biznesiga qoʻshilish urinishlarida yomon oʻqidi. 1911-yilda u mahalliy vodevil teatrlarida haftasiga 7,50 dollarga (2020 dollarda taxminan 220 dollar) skripka chalishni boshladi[9]. U davraga yosh bastakor va qoʻshiqchi Ned Miller qoʻshildi[10].

TelevizionTahrirlash

Dastlab 1950-1951-yillar mavsumida beshta „maxsus“ seriya sifatida rejalashtirilgan shou 1951-1952-yilgi mavsumda har olti haftada, 1952-1953-yilgi mavsumda har to‘rt haftada va 1953-1954-yillarda har uch haftada paydo bo‘ldi. 1953-1954-yillar mavsumida Bennyga radio shousini davom ettirishga imkon berish uchun epizodlarning yarmi jonli, yarmi yozda suratga olingan. 1954-yilning kuzidan 1960-yilgacha va undan keyin har haftada paydo boʻlgan.

1954-yil 28-martda Benny General Foods kompaniyasining 25-yilligi shousiga mezbonlik qildi. 1954-yil sentabrida CBS Jack Benny va William Lundigan hamkorligida Chrysler’s Shower of Starsning premyerasi boʻlib oʻtdi. U 1954-yildan 1958-yilgacha muvaffaqiyatli ishladi. Ikkala telekoʻrsatuv koʻpincha radio koʻrsatuvini bir-biriga yopishtirardi. Aslida, radio koʻrsatuvi tez-tez televizion hamkasblariga ishora qildi.

FilmografiyaTahrirlash

Yil Dastur Epizod/manba
1937 Lux Radio Theatre Brewster’s Millions[11]
1938 Lux Radio Theatre Seven Keys to Baldpate[12]
1942 Screen Guild Players Parent by Proxy[13]
1943 Screen Guild Players Love Is News[14]
1946 Lux Radio Theatre Killer Cates[15][14]
1951 Suspense Murder in G-Flat[13]
1954 Suspense The Face Is Familiar[14]

ManbalarTahrirlash

  1. (unspecified title)
  2. „Meyer Kubelsky“. geni_family_tree.
  3. „Naomi Emma Kubelsky“. geni_family_tree.
  4. Jack Benny appearance on The Lawrence Welk Show, episode 1025: „Academy Awards“ (1971)
  5. Dunning, Jack.
  6. Benny, Mary Livingstone, Hilliard Marks, & Marcia Borie.
  7. United States 1900 Census, starting at line 94
  8. The Jack Benny Times, September — December 2008, Volume XXIII Numbers 5-6, p. 9.
  9. Benny, Joan. Sunday Nights at Seven: The Jack Benny Story. Warner Books, 1990. ISBN 978-0-446-51546-7. „There are a few things you should know in advance. In the first place, I was not born in Waukegan. I was born at the Mercy Hospital in Chicago...“ 
  10. Fein, Irving, Jack Benny: An Intimate Biography, Putnam, ISBN 978-0-671-80917-1, OCLC 3694842, 1976
  11. „Lux Radio Theatre (advertisement)“ (15-fevral 1937-yil), s. 18. Qaraldi: 15-noyabr 2022-yil.
  12. „Lux Radio Theatre (advertisement)“ (26-sentabr 1938-yil), s. 7. Qaraldi: 15-noyabr 2022-yil.
  13. 13,0 13,1 „Those Were the Days“. Nostalgia Digest. 40-jild, № 1. Winter 2014. 32–39-bet.
  14. 14,0 14,1 14,2 „Those Were the Days“. Nostalgia Digest. 39-jild, № 1. Winter 2013. 32–41-bet.
  15. „Lux Radio Theatre (advertisement)“ (16-dekabr 1946-yil), s. 18. Qaraldi: 15-noyabr 2022-yil.