Xalqaro fonetik alifbo: Versiyalar orasidagi farq

Kontent oʻchirildi Kontent qoʻshildi
Alrius (munozara | hissa)
Created page with "thumb|300px|Xalqaro fonetik alifbo '''Xalqaro fonetik alifbo''' ({{lang-en|International Phonetic Alphabet, IPA}}; {{lang-fr|Alphabet phonétique in..."
(Farq yoʻq)

12-Iyul 2011, 08:15 dagi koʻrinishi

Xalqaro fonetik alifbo (inglizcha: International Phonetic Alphabet, IPA; fransuzcha: Alphabet phonétique international, API) seslerin kâğıt üzerinde gösterilebilmesi için oluşturulmuş standart alfabe. Tüm dillerdeki konuşma seslerini bir örnek biçimde kodlayabilmek için oluşturulmuş işaretler ve simgeler sistemi. Bu sistemden en çok dilbilimde ve sözlüklerin hazırlanmasında yararlanılır.

Xalqaro fonetik alifbo

Dillerin doğru telaffuz edilmesini sağlamak, tutarsız ve keyfi yazımlarla çok sayıda transkripsiyon (yazı çevirimi) sisteminin doğurduğu karışıklıkları önlemek amacıyla geliştirilmiş alfabedir. Uluslararası Sesbilgisi Alfabesi olarak da bilinir. IPA'nın bir amacı da bir sözcüğü diğerlerinden ayırmaya yarayan her ses için ayrı bir sembol geliştirmektir.

IPA'da temel olarak Latin harfleri kullanılır. Bunun dışında başka alfabelerden harf alınmış, bunlar Latin harflerine uyacak biçimde değiştirilmiştir. İnce ses ayırımları ve genizsilleşen ünlülerle sesin uzunluk, vurgu ve titreşimi, harflerin üstüne veya altına konan çeşitli işaretlerle belirtilir.

IPA dar ve geniş yazı çevrimlerinde kullanılabilir. Mesela anadili İngilizce olanlar tek bir t sesi ayırt ederler. Bu sebeple geniş yazı çevriminde bu sese karşılık tek bir sembol yeterlidir. Ama t'nin tap, pat ve stem gibi sözcüklerdeki söylenişlerinin birbirinden biraz farklı olduğunu belirtmek için dar yazıçevrimi yani t'nin altına veya üstüne belli işaretler koymak gerekir.

Uluslararası Sesbilgisi Alfabesi umulduğu kadar başarılı olamamıştır. ABD'de Avrupa'ya nazaran daha az kullanılmıştır. Latin alfabesinin yanı sıra çok sayıda özel işarete yer verdiği için basım ve daktilo etme güçlüğü vardır. Yer kazanmak ve kolaylık sağlamak gayesiyle IPA işaretleri ekseriyetle değiştirilerek veya birbirlerinin yerine kullanılır.

Alifbo

Unsizlar
Eklemleme noktası → Dudaksıl Taçsıl Damaksıl Gırtlaksıl Yutaksıl
Çift
dudaksıl
Diş
dudaksıl
Dişsil Dişyuvasıl Diş
damaksıl
Enön
damaksıl
Ön
damaksıl
Ara
damaksıl
Art
damaksıl
Ön
gırtlaksıl
Gırtlaksıl
Eklemleme biçimi ↓
Genizsil    m    ɱ    n    ɳ    ɲ    ŋ    ɴ  
Patlamalı p b t d ʈ ɖ c ɟ k ɡ q ɢ   ʡ ʔ  
Sürtünmeli ɸ β f v θ ð s z ʃ ʒ ʂ ʐ ç ʝ x ɣ χ ʁ ħ ʕ ʜ ʢ h ɦ
Yarı-ünsüz    β̞    ʋ    ɹ    ɻ    j    ɰ      
Yuvarlanmalı    ʙ    r        ʀ    я*  
Çarpmalı     ʋ̟        ɾ    ɽ      ɢ̆      ʡ̯  
Yanal sürtünmeli ɬ ɮ *    *    *       
Yanal    l    ɭ    ʎ    ʟ  
Yanal çarpmalı      ɺ    ɺ̢*    ʎ̯    ʟ̆    
Izohlar;
  • Çift olarak yazılan sembollerden sağdaki ([ɦ] hariç) tonlu ünsüzleri gösterir.
  • * ile işaretlenen harfler resmî değildir.
  • ile işaretlenen harfer yeni eklenmiştir.