Steve Cochran (talaffuzi: „Stiv Kokran“, 1917-yil 25-may — 1965-yil 15-iyun) — amerikalik kino, televideniye va sahna aktyori. U Vayoming universitetida oʻqigan. Kovboy sifatida ishlagan vaqtdan soʻng, Cochran mahalliy teatrda aktyorlik mahoratini rivojlantirdi va asta-sekin Brodvey, kino va televideniega oʻtdi.

Steve Cochran
Tavalludi
Robert Alexander Cochran

25-may 1917-yil
Vafoti 15-iyun 1965-yil(1965-06-15)
(48 yoshda)
Gvatemala
Fuqaroligi AQSh
Kasbi Aktyor
Faoliyat yillari 1944-1965
Turmush oʻrtogʻi
Florence Lockwood
(turm. 1935; ajr. 1946)

Fay McKenzie
(turm. 1946; ajr. 1948)

Jonna Jensen
(turm. 1961)
Bolalari 1

Erta hayot va martaba

tahrir

Cochran Kaliforniyaning Evrika shahrida tugʻilgan[2], lekin Larami, Vayoming shahrida, daraxt kesuvchisining oʻgʻli edi. U oʻrta maktab oʻyinlarida ishtirok etar ekan, u koʻproq vaqtini yengil atletika, xususan basketbol bilan oʻtkazdi.

Sigir boquvchi va temir yoʻl vokzalida xodim boʻlganidan soʻng, u Vayoming universitetida tahsil oldi va u erda basketbol oʻynadi. U ixtiyoriy ravishda 1937-yilda kollejni tashlab, yulduz boʻlish uchun toʻgʻridan-toʻgʻri Gollivudga borishga qaror qildi[3].

Gollivud

tahrir

Samuel Goldwyn 1945-yilda Cochranni Gollivudga olib keldi[2]. Goldwyn yiliga bir nechta filmlarni suratga oldi, shuning uchun u Cochranni „Kolumbiya Pictures“ ga „Booked on Suspicion“ (1945), Boston Blekki filmi uchun ijaraga berdi.

Keyin Goldvin uni Virginiya Mayo va Vera-Ellen ishtirokidagi Denny Kayening „Wonder Man“ (1945) filmiga qo‘ydi, unda Cochran gangster rolini o‘ynadi. Keyin Kolumbiya uni Boston Blekining boshqa filmi — "Boston Blackieʼs Rendezvous" (1945) filmida yovuz qahramon rolini oʻynadi va Jinx Falkenburg bilan "The Gay Senorita" (1945) filmida ishlatgan.

Keyin Goldvin Cochranni Mayo va Vera-Ellen ishtirokidagi boshqa Denni Kay filmida, The Kid from Brooklyn (1946)da ishlatgan. United Artists uni "The Chase" (1946) filmida gangster rolini oʻynash uchun qarzga olganidan soʻng, Cochran "The Best Years of Our LivesHayotimizning eng yaxshi yillari" (1946) nufuzli dramasida Virginiya Mayo oʻynagan ayol bilan ishqiy munosabatda boʻlgan erkak rolida paydo boʻldi. (Dana Andrews oʻynagan) urushdan qaytadi. Film katta tanqidiy va tijorat muvaffaqiyatiga erishdi.

Keyingi martaba

tahrir

1959-yildan keyin Chochran asosan televidenieda ishladi, Bonanza (6-mavsum, 26-qism, 1965-yil 28-martda efirga uzatilgan „The Trap“, „Intouchables“, „Route 66“, „Bus stop“, „ Stoney Burke“, „The Trap“, The Naked City, Shirley Templeʼs Storybook, The Dick Powell Theatre, The Virginian, Route 66, Death Valley Days, Mr. Broadway, and Burkeʼs Law kabi seriallarda mehmon sifatida ishtirok etdi.

Shaxsiy hayot

tahrir

Cochran taniqli xotinboz edi va koʻplab yulduzlar va aktrisalar bilan yaxshi hujjatlashtirilgan ishlarini oʻz ichiga olgan notinch shaxsiy hayoti bilan omma eʼtiborini tortdi. Mamie Van Doren keyinchalik ularning jinsiy hayoti haqida oʻzining "Playing the Field: My Story" (Nyu-York: GP Putnam, 1987) avtobiografiyasida batafsil yozgan. U, shuningdek, aktrisa Fay Mckenzie, Florence Lokvud va Jonna Jensenga uch marta uylangan va ajrashgan. U va Lokvudning Xandra ismli bir qizi bor edi[4], u orqali u kino va televideniye prodyuseri Aleks Jonsning bobosi boʻlib, Futurama animatsion teleserialining yetmishdan ortiq epizodlari uchun prodyuser boʻlgan[5]. 2002-yilda "Morrissi boʻlishning ahamiyati" hujjatli filmida Stiven Morrissining taʼkidlashicha, ota-onasi uni Stiv Sochran sharafiga qoʻygan.

Oʻlim

tahrir

Cochran Acapulcodan Costa-Rikaga yelkanli sayohatda unga hamroh boʻlish uchun, goʻyoki boʻlajak filmda ishtirok etish uchun uchta yosh ayolni yolladi. Safarga bir necha kun qolganida, yaxta boʻronda ikkita ustunidan birini yoʻqotdi. Koʻp oʻtmay, Cochran kasal boʻlib qoldi va ikki kundan keyin 1965-yil 15-iyunda 48 yoshida vafot etdi, bu keyinchalik oʻtkir oʻpka infeksiyasi ekanligi aniqlandi. Unga hamroh boʻlgan ayollar qayiqda qanday suzib yurishni bilmasdilar va oʻn kun davomida parchalanib ketgan jasad bilan qamalib, dengizda qutqarib qolishdi. Uning jasadini olib ketayotgan qayiq keyinchalik Gvatemala qirgʻoqlaridan suzib ketayotganida topild[6][7][8][9].

Filmografiya

tahrir
Yil Sarlavha Rol Eslatma
1945 Boston Blackie Booked on Suspicion Jack Higgins Muqobil sarlavha: Booked on Suspicion
1945 Wonder Man Ten Grand Jackson
1945 Boston Blackieʼs Rendezvous Jimmy Cook Muqobil sarlavha: Blackieʼs Rendezvous
1945 The Gay Senorita Tomas Obrion aka Tim OʻBrien
1946 The Kid from Brooklyn Speed McFarlane
1946 The Chase Eddie Roman
1946 The Best Years of Our Lives Cliff Muqobil sarlavhas: Glory for Me and Home Again
1947 Copacabana Steve Hunt
1948 A Song Is Born Tony Crow Muqobil sarlavha: Thatʼs Life
1949 White Heat Big Ed Somers
1950 The Damned Donʼt Cry Nick Prenta
1950 Highway 301 George Legenza
1950 Dallas Bryant Marlow
1951 Storm Warning Hank Rice
1951 Raton Pass Cy Van Cleave Muqobil sarlavha: Canyon Pass
1951 Inside the Walls of Folsom Prison Chuck Daniels
1951 Tomorrow Is Another Day Bill Clark / Mike Lewis
1951 Jim Thorpe — All-American Peter Allendine Muqobil sarlavha: Man of Bronze
1951 The Tanks Are Coming Francis Aloysius 'Sully' Sullivan
1952 The Lion and the Horse Ben Kirby
1952 Operation Secret Marcel Brevoort
1953 Sheʼs Back on Broadway Rick Sommers
1953 The Desert Song Captain Claude Fontaine
1953 Shark River Dan Webley
1953 Back to God’s Country Paul Blake
1954 Carnival Story Joe Hammond
1954 Private Hell 36 Cal Bruner
1956 Come Next Spring Matt Ballot
1956 The Weapon Mark Andrews
1957 Slander H. R. Manley
1957 Il Grido Aldo
1958 Quantrill’s Raiders Capt. Alan Wescott
1959 I Mobster Joe Sante
1959 The Beat Generation Dave Culloran
1959 The Big Operator Bill Gibson Muqobil sarlavha: Anatomy of the Syndicate
1961 The Deadly Companions Billy Keplinger
1963 Of Love and Desire Steve Corey
1965 Mozambique Brad Webster
1967 Tell Me in the Sunlight Dave

Manbalar

tahrir
  1. Geoff Mayer. Historical Dictionary of Crime Films. Scarecrow Press, 2012 — 89– bet. ISBN 978-0-8108-6769-7. 
  2. 2,0 2,1 Monush, Barry. Screen World Presents the Encyclopedia of Hollywood Film Actors: From the silent era to 1965 (en). Hal Leonard Corporation, 2003 — 136 bet. ISBN 9781557835512. 2017-yil 29-aprelda qaraldi. 
  3. The Life Story of STEVE COCHRAN Picture Show; London Vol. 59, Iss. 1530, (Jul 26, 1952): 12.
  4. O'Brian, Jack. „Goading Them A New Sport“. Spartanburg Herald-Journal (1970-yil 15-mart), s. B 10. Qaraldi: 2017-yil 29-aprel.
  5. Cavna, Michael. „Remembering 'FUTURAMA' producer Alex Johns, 43“. Washington Post (2010-yil 13-avgust). Qaraldi: 2010-yil 5-sentyabr.
  6. Intermission by Anne Baxter
  7. „SEA PUZZLE Inquiry into actor's death“. The Canberra Times (1965-yil 29-iyun), s. 5. Qaraldi: 2017-yil 1-noyabr.
  8. „SEA PUZZLE Inquiry into actor's death“ (1965-yil 29-iyun).
  9. „Steve Cochran“.