Çolpan İlhan (talaffuzi: Choʻlpon Ilhan) — turk kino va teatr aktrisasi boʻlgan. 1998-yilda unga Turkiya davlat rassomi unvoni berilgan. U 300 dan ortiq film va teatr spektakllarida rol ijro etgan.

Çolpan İlhan
Tugʻilishi 8-avgust 1936-yil (1936-08-08) (85 yosh)
Vafot sanasi 25-iyul 2014-yil(2014-07-25)
(77 yoshda)
Vafot joyi Istanbul, Turkiya
Fuqaroligi Turkiya bayrogʻi Turkiya
Kasbi aktrisa
Faoliyat yillari 1957-2007
Bolalari Kerem Alışık
Mukofotlari Oltin apelsin umr boʻyi yutuqlari mukofoti (2003)

Dastlabki yillariTahrirlash

Ilhan oʻrta maʼlumotni Istanbuldagi Kandilli Qizlar Litseyida oldi. Keyinchalik u Istanbul munitsipal drama maktabida teatr va Istanbul davlat tasviriy sanʼat akademiyasida tahsil olgan. U akademiyadagi talabalari bilan keyinchalik „Akademi Tiyatrosu“ nomli havaskor teatr guruhini tuzdi va spektakllar va dramalar tayyorladi.

Turkiya davlat rassomiTahrirlash

1998-yilda unga Turkiya Madaniyat vazirligi tomonidan „Turkiya davlat rassomi“ unvoni berilgan.

Shaxxsiy hayotiTahrirlash

U taniqli shoir va yozuvchi Attila Ilxonning singlisi va Turkiya kinosining eng taniqli aktyorlaridan biri Sadri Alishikning rafiqasi boʻlib, u 1959-yildan to 1995-yil erining vafotigacha turmush qurgan.

U 2014-yil 25-iyulda Istanbuldagi uyida infarktdan vafot etdi[1]. U eri bilan birga Istanbuldagi Zincirlikuyu qabristonida orom oladi[2].

FilmografiyasiTahrirlash

  • Kamelyalı Kadın (1957)
  • Ak Altın (1957)
  • Yaşamak Hakkımdır (1958)
  • Bir Şoförün Gizli Defteri (1958)
  • Asi Evlat (1958)
  • Zümrüt (1959)
  • Yalnızlar Rıhtımı (1959)
  • Şeytan Mayası (1959)
  • Kalpaklılar (1959)
  • Hayatım Sana Feda (1959)
  • Sepetçioğlu (1961)
  • Avare Mustafa (1961)
  • Cumbadan Rumbaya (1961)
  • Aşkın Saati Gelince (1961)
  • In der Hölle ist noch Platz (1961)
  • Allah Cezanı Versin Osman Bey (1961)
  • Ver Elini İstanbul (1962)
  • Sonbahar Yaprakları (1962)
  • İkimize Bir Dünya (1962)
  • Zorla Evlendik (1963)
  • Temem Bilakis (1963)
  • Korkusuz Kabadayı (1963)
  • Kamil Abi (1963)
  • Bütün Suçumuz Sevmek (1963)
  • Barut Fıçısı (1963)
  • Ömer Turist (1964)
  • Şu Kızların Elinden (1964)
  • Ahtapotun Kolları (1964)
  • Zennube (1965)
  • Yankesicinin Aşkı (1965)
  • Tamirci Parçası (1965)
  • Komşunun Tavuğu (1965)
  • Kocamın Nişanlısı (1965)
  • Bir Garip Adam (1965)
  • Berduş Milyoner (1965)
  • Şaka ile Karışık (1965)
  • Ekmekçi Kadın (1965)
  • Seven Kadın Unutmaz (1965)
  • Turist Ömer Dümenciler Kralı (1965)
  • Turist Ömer Almanya'da (1966)
  • Siyah Gül (1966)
  • Namus Kanla Yazılır (1966)
  • Kıskanç Kadın (1966)
  • Kenar Mahalle (1966)
  • İdam Mahkumu (1966)
  • El Kızı (1966)
  • Boyacı (1966)
  • Allahaısmarladık (1966)
  • Kolejli Kızın Aşkı (1966)
  • Sokak Kızı (1966)
  • Zehirli Hayat (1967)
  • Yıkılan Gurur (1967)
  • Sinekli Bakkal (1967)
  • Marko Paşa (1967)
  • Akşamcı (1967)
  • Ağlayan Kadın (1967)
  • Ağır Suç (1967)
  • Kaderin Cilvesi (1967)
  • Hicran Gecesi (1968)
  • Cemile (1968)
  • Sonbahar Rüzgarları (1969)
  • Kaldırım Çiçeği (1969)
  • İnleyen Nağmeler (1969)
  • İki yetime (1969)
  • Galatalı Fatma (1969)
  • Talihsiz Yavru Fatoş (1970)
  • Aşk-ı Memnu (1974)
  • Seni Kalbime Gömdüm (1982)
  • İlk Aşk (1997)
  • Ağaçlar Ayakta Ölür (2000)
  • Tatlı Hayat (2001)
  • Belly oyuncu (2001)
  • Yeşil Işık (2002)
  • Yanık Koza (2005-2006)

ManbalarTahrirlash