Amanda Laura Bynes (1986-yil 3-aprelda tugʻilgan) - amerikalik aktrisa. U 1990 va 2000-yillar davomida televideniya va kino sohasidagi faoliyati bilan mashhur[1][2]. Bynes oʻz karerasini yosh aktrisa sifatida boshlagan, u Nickelodeon sketch komedy seriali "All That" (1996–2000) filmida rol o'ynagan va uning Spin-off seriali "The Amanda Show" (1999–2002) da bosh rolni oʻynagan holda muvaffaqiyatga erishgan.

Amanda Bynes
Amanda Bynes on the Red Carpet (cropped2).jpg
Tavalludi
Amanda Laura Bynes

1986-yil 3-aprel
Fuqaroligi AQSh
Kasbi Aktrisa
Turmush oʻrtogʻi Paul Michael
Faoliyat yillari 1993-yildan hozirgi kungacha

Oʻsmirlik davrida Bynes "WB "ning "What I Like About You" (2002–2006) sitkomida Holly Tyler rolini oʻynadi va "Big Fat Liar" (2002) komediyasida film debyutini qildi. U bir qancha muvaffaqiyatli filmlarda, jumladan, “ What a Girl Wants” (2003) komediyasi va “ Robotlar ” (2005) animatsion filmlarida suratga tushdi. U "She's the Man" (2006) sport komediyasi, "Hairspray" musiqiy filmi (2007) va " Easy A" (2010) komediya-dramasidagi rollari uchun maqtovga sazovor boʻlgan[3].

Oʻzining shaxsiy hayotida Bynes giyohvand moddalarni isteʼmol qilish bilan kurashdi va huquqiy muammolarga duch keldi. U 2010-yilda turli shaxsiy muammolari bilan kurashganligi sababli aktyorlik faoliyatidan nomaʼlum tanaffus eʼlon qildi. 2018-yilda Bynes televizion aktyorlikka qaytishga qiziqish bildirgan. U 2013-yil avgustidan 2022-yilning martigacha konservatoriyada oʻqigan[4].

YoshlikTahrirlash

Bynes 1986-yil 3-aprelda Kaliforniyaning Thousand Oaks shahrida tugʻilgan[5]. Onasi Lynn, stomatolog yordamchisi va ofis menejeri, otasi Rick Bynes tish shifokorining uchta farzandining eng kichigi[6]. Uning otasi katolik boʻlib, kelib chiqishi irland, litva va polshalikdir[7]. Uning onasi yahudiy boʻlib, oilalari Polsha, Rossiya va Ruminiyadan boʻlgan kanadalik er-xotinning farzandi[8][9].

Shaxsiy hayotTahrirlash

Bolaligidan Bynes illyustratsiya va moda dizayniga qiziqadi[10]. 2013-yil dekabr oyida Bynes Irvindagi Dizayn va Merchandising moda institutiga oʻqishga kirdi[11][12]. 2018-yilda u tovar mahsulotlarini ishlab chiqish boʻyicha ilmiy darajasini oldi va bakalavr bosqichini boshlash niyatini eʼlon qildi. 2019-yilda Bayns FIDMni tamomlagan[13][14].

2020-yilda oʻzining Instagram sahifasida u Paul Michael bilan unashtirilganini eʼlon qildi[15][16]. Uch hafta oʻtgach, ular munosabatlarni uzgani eʼlon qilindi, ammo keyinchalik bu eʼlon yolgʻon ekanligi maʼlum boʻldi. Michael ularning Instagram akkauntlari buzilganini aytdi[17]. 2020-yil mart oyida Bynes oʻzining Instagram akkauntida ultratovushli fotosuratini baham koʻrdi va ular birinchi farzandlarini kutayotganliklarini eʼlon qildi[18].  Keyinchalik u bu postni oʻchirib tashladi va uning advokati dastlabki daʼvosiga qaramay, er-xotin farzand kutmayotganini tasdiqladi[19].

FilmografiyaTahrirlash

Film
Yil Sarlavha Rol
2002 Big Fat Liar Kaylee
2003 Charlotte's Web 2: Wilbur's Great Adventure Nellie (voice)
2003 What a Girl Wants Daphne Reynolds
2005 Robots Piper Pinwheeler (voice)
2005 Love Wrecked Jenny Taylor
2006 She's the Man Viola Hastings
2007 Hairspray Penny Pingleton
2007 Sydney White Sydney White
2010 Easy A Marianne Bryant
Televizion
Yil Sarlavha Rol Eslatma
1996–2000 All That Various roles Bosh rol (3 - 6-fasllar)
1997–1999 Figure It Out Panelist 1 – 4-fasllar
1998 Blue's Clues Herself Epizod: "Blue's Birthday"
1999 Arli$$ Crystal Dupree Epizod: "Our Past, Our Present, Our Future"
1999–2002 The Amanda Show Host / Various roles Bosh rol
2000 Crashbox Pink Robot Epizod: "Amanda Bynes"
2000 Double Dare 2000 Herself 2-epizod
2001 The Drew Carey Show Sketch player Epizod: "Drew Carey's Back-to-School Rock 'n' Roll Comedy Hour"
2001 The Nightmare Room Danielle Warner Epizod: "Don't Forget Me"
2001–2002 Rugrats Taffy (voice) Takroriy rol
2002–2006 What I Like About You Holly Tyler Bosh rol
2008 Family Guy Anna (voice) Epizod: "Long John Peter"
2008 Living Proof Jamie Televizion film

Mukofotlar va nominatsiyalarTahrirlash

Yil Mukofot Turkum Ish Natija
2000 Nickelodeon Kidsʼ Choice mukofotlari Sevimli televidenie aktrisasi All That Yutuq
The Amanda Show Yutuq
Yosh sanatkor mukofotlari Komediya serialidagi eng yaxshi spektakl: yetakchi yosh aktrisa Nomzod
YoungStar mukofotlari Komediya serialidagi eng yaxshi yosh aktrisa/ijro Nomzod
2001 Bolalar tanlovi mukofotlari Sevimli televidenie aktrisasi Yutuq
Yosh sanatkor mukofotlari Komediya serialidagi eng yaxshi spektakl: yetakchi yosh aktrisa Nomzod
2002 Bolalar tanlovi mukofotlari Sevimli televidenie aktrisasi Yutuq
Teen Choice mukofotlari Film: Kimyo tanlovi Big Fat Liar Nomzod
2003 Tanlangan TV aktrisasi: Komediya What I Like About You Nomzod
Tanlangan Ayol Hottie Herself Nomzod
Yosh sanatkor mukofotlari Badiiy filmdagi eng yaxshi ijro: yetakchi yosh aktrisa Big Fat Liar Nomzod
Bolalar tanlovi mukofotlari Sevimli kino aktrisasi Yutuq
Sevimli televidenie aktrisasi The Amanda Show Yutuq
2004 Yosh sanatkor mukofotlari Teleserialdagi eng yaxshi spektakl (komediya yoki drama): yetakchi yosh aktrisa What I Like About You Nomzod
Teen Choice mukofotlari Tanlangan TV aktrisasi: Komediya Nomzod
Bolalar tanlovi mukofotlari Sevimli kino aktrisasi What a Girl Wants Yutuq
2005 Teen Choice mukofotlari Tanlangan TV aktrisasi: Komediya What I Like About You Nomzod
2006 Filmlar: Liplock tanlovi She's the Man Nomzod
2007 Gollivud filmlari festivali Yil ansambli Hairspray Yutuq
2008 Translyatsiya kino tanqidchilari uyushmasi Eng yaxshi aktyorlik ansambli Yutuq
Tanqidchilar tanlovi mukofotlari Eng yaxshi aktyorlik ansambli Yutuq
Oltin Derbi mukofotlari Eng yaxshi ansambl aktyorlari Yutuq
Palm Springs xalqaro kinofestivali Ansambl aktyorlari mukofoti Nomzod
Ekran aktyorlari gildiyasining mukofotlari Kinofilmdagi aktyorlarning ajoyib ijrosi Nomzod
2011 MTV kino mukofotlari Filmdan eng yaxshi chiziq Easy A Nomzod

ManbalarTahrirlash

  1. "How Amanda Bynes went from comedy sensation to a troubled, retired child actress and newly engaged college grad". Insider.
  2. "Amanda Bynes Sighting! Formerly Troubled Actress Looks Happy & Healthy On Shopping Trip" OK!. Odyssey Magazine Publishing Group. March 7, 2016.
  3. "Amanda Bynes: 'I'm Doing Amazing'"People September 19, 2012.
  4. Tapp, Tom (March 22, 2022)."Amanda Bynes' Conservatorship Ends After 9 Years; Former Child Star Now In Control Of Her Own Life"
  5. "Amanda Bynes (1986-)"Biography.com from the original on August 3, 2019.
  6. "Amanda Bynes Biography (1986–)" FilmReference. 2007.
  7. UsWeekly Staff (February 15, 2013)."Amanda Bynes: 25 Things You Don't Know About Me"
  8. Bloom, Nate"She's the Man: A Q&A with Amanda Bynes"InterfaithFamily
  9. Harrison, Lily (June 13, 2013)."Amanda Bynes' Latest Twitter Revelation: I Won't Marry a German, Because I'm Jewish"E! News
  10. Pearlman, Cindy (March 12, 2006)."Teen queen Amanda Bynes channels her masculine side to get the guy"Chicago Sun-Times
  11. "Amanda Bynes enrolls in fashion college" New York Daily News.
  12. Rosenbaum, Claudia (September 24, 2012)."Amanda Bynes Too Busy Being Fashionable in New York, No Shows for Suspended-License Hearing"
  13. "Former actress Amanda Bynes graduates from fashion school" ABC News.
  14. Schreiber, Abby (November 26, 2018)."Break the Internet: Amanda, Please"Paper
  15. "Amanda Bynes announces mysterious engagement to the "love of my life"" www.cbsnews.com.
  16. "Amanda Bynes is engaged! And yes, her ring is all that"CNN.
  17. Bacardi, Francesca (March 10, 2020)."Amanda Bynes' fiancé speaks out on engagement, psychiatric treatment"
  18. "Amanda Bynes Expecting First Child with Paul Michael After Reuniting Following a Brief Split"
  19. Fernandez, Alexia (May 4, 2020)."Amanda Bynes' Lawyer Says Former Actress Is Not Pregnant 2 Months After Instagram Announcement"