Arbaaz Salim Abdul Rashid Khan (hindcha: अरबाज सलीम अब्दुल राशिद खान, ruscha: Арбааз Салим Абдул Рашид Хан, 1967-yil 4-avgust) — hindistonlik aktyor, rejissyor va kino prodyuseri boʻlib, asosan hind tilidagi filmlarda faoliyat olib borgan. U shuningdek, bir nechta urdu, telugu va malayalam tillaridagi filmlarda hamda teleseriallarda rollar ijro etgan[1][2]. 1996-yilda debyut qilganidan beri u koʻplab bosh va yordamchi rollarni ijro etgan. U Bollywood kino sanoatida filmlar ishlab chiqarish uchun, Arbaaz Khan Productions bilan birinchi filmi Dabangg (2010) bilan boshlangan, bu filmda u real hayotdagi ukasi Salmon Khanning ukasi rolini ijro etgan. Film Bollywoodning barcha davrlardagi eng yuqori daromad keltiruvchi filmlaridan biriga aylandi. U shuningdek, eng yaxshi oʻyin-kulgini taʼminlovchi eng mashhur film uchun Milliy kino mukofotini qoʻlga kiritdi. Sony televizorida namoyish etilgan Power Couple realiti-shousini ham olib bordi. 2019-yilda Khan oʻzining raqamli debyutini Poison nomli kriminal triller veb-serialida qilgan

Arbaaz Khan
Arbaaz Khan at his birthday bash at Su Casa.jpg
Tavalludi
Arbaaz Salim Abdul Rashid Khan

1967-yil 4-avgust
Fuqaroligi Hindiston
Kasbi
Turmush oʻrtogʻi
Malaika Arora
(turm. 1998; ajr. 2017)
Otasi Salim Khan
Onasi Sushila Charak Singh Khan
Faoliyat yillari 1996—bugungi kun
Bolalari 1

Erta hayoti va oilasiTahrirlash

 
Khan akalari Salmon Khan va Sohail Khan bilan 2011-yildagi tadbirda

Khan Bollywood kino sanoati bilan mustahkam aloqaga ega boʻlgan oilada ikkinchi oʻgʻil boʻlib tugʻilgan; uning otasi Salim Khan[3] muvaffaqiyatli ssenariy muallifi, onasi esa Sushila Charak (hozirgi Salma Khan nomi bilan tanilgan), oʻgay onasi esa raqqosa va Bollywood aktrisasi Helen Khan. U Bollywood aktyori Salmon Khanning ukasi — u bilan Gvaliordagi Scindia maktabida oʻqigan va aktyor-prodyuser Sohail Khan. Uning bir singlisi Alvira Khan (hozirgi Alvira Xan Agnixotri nomi bilan tanilgan) va asrab olingan singlisi Arpita Khan bor. Uning kuyovi aktyor Atul Agnixotri va Aayush Sharmalar

Aktyorlik faoliyatiTahrirlash

 
Khan K. Rahejaning Universal Cop Football Match Trophy sovrinida

Khan oʻzining debyutini 1996-yilda „Daraar“ filmida, xotinni kaltaklaydigan psixotik rolini ijro etgan. U ijrosi uchun salbiy roldagi eng yaxshi ijro uchun Filmfare mukofotini oldi. U Pyaar Kiya To Darna Kya (1998) kabi koʻp yulduzli filmlarda rollar ijro etgan, bu film uchun u eng yaxshi ikkinchi plandagi aktyor nominatsiyasi uchun Filmfare mukofotiga sazovor boʻlgan va ukasi Salmanga qarshi rol ijro etgan. Garv: Pride and Honour (2004) filmi ham mashhurkikga erishgan.

Shaxsiy hayotiTahrirlash

 
Khan oʻsha paytdagi rafiqasi Malayka Arora bilan Rajesh Xannaning Aashirvad qarorgohida 2008-yilda

Khan 1998-yilda model va aktrisa Malayka Aroraga uylangan[4]. Ularning 2002-yilda tugʻilgan Arhaan Khan ismli oʻgʻillari bor[5]. Er-xotin 2016-yil 28-martda ajralishlarini eʼlon qildi[6] va 2017-yil 11-mayda rasman ajralishdi[7][8][9][10][11][6].

FilmografiyasiTahrirlash

Yil Sarlavha Rol Izohlar
1996 Daraar Vikram Filmfare Award for Best Performance in a Negative Role
1998 Sham Ghansham Gansham
Pyaar Kiya To Darna Kya Vishal Thakur Nominated — Filmfare Award for Best Supporting Actor
1999 Hello Brother Inspector Vishal
2002 Maa Tujhhe Salaam Albaksh
Yeh Mohabbat Hai Abdul Jamil
Tumko Na Bhool Paayenge Veer Singh Thakur (Soldier) Special appearance
Soch Om
2003 Karishma — The Miracles of Destiny Arnaav TV series
Qayamat: City Under Threat Ali Ramani
Kuch Naa Kaho Sanjeev Shrivastav
2004 Garv: Pride and Honour Inspector Hyder Ali
Wajahh: A Reason to Kill Dr. Aditya Bhargava
Hulchul Shakti A. Chand
Alibaba Aur 40 Chor Alibaba
2005 Maine Pyaar Kyun Kiya Man on Plane Special appearance
Taj Mahal: An Eternal Love Story Aurangzeb
Jai Chiranjeeva Pasupathi Telugu film

Nominated — Filmfare Award for Best Villain — Telugu
2006 Malamaal Weekly Jayesh Agarwal
Iqraar: By Chance CBI Officer R.B. Mathur
Bhagam Bhag Vikram Chauhan
2007 Shootout at Lokhandwala Inspector Javed Khan
Fool N Final Moscow Chikna
Dhol Jaishankar 'Jai' Yadav
Dus Kahaniyaan Rahul Sarin
Godfather Shakir Khan Pakistani film
Om Shanti Om Himself in Song Deewangi Deewangi Special appearance
2008 Woodstock Villa Jatin
Thodi Life Thoda Magic
Jaane Tu… Ya Jaane Na Bhalu
Hello Anuj
Fashion Abhijeet Sarin
2009 Mere Khwabon Mein Jo Aaye Vikram Singh
The Stoneman Murders Kedar
Jai Veeru Tejpal
Kisaan Aman Singh
2010 Prem Kaa Game Prem Sahni
Dabangg Makhanchand „Makkhi“ Pandey Debut as producer

National Film Award for Best Popular Film Providing Wholesome Entertainment

Filmfare Award for Best Film

2011 Ready Gaurav Special appearance
2012 Dabangg 2 Makhanchand „Makkhi“ Pandey Also director and producer
2015 Kis Kisko Pyaar Karoon[12] Tiger Bhai
2016 Freaky Ali Maqsood
Yea Toh Two Much Ho Gayaa Mak
2017 Kittu Unnadu Jagratha AIR Telugu film
Jeena Isi Ka Naam Hai Aditya Kapoor
Tera Intezaar[13] Veer Singh Rajput
2018 Nirdosh Inspector lokhande
Jack and Dil KK Walia
Loveyatri Jignesh Special appearance
2019 Main Zaroor Ayunga[14] Yash Malhotra / Harsh Malhotra Dual role
Dabangg 3 Makhanchand „Makkhi“ Pandey Also producer
2020 Big Brother Vedantham IPS / Edwin Moses Malayalam film
2022 Sridevi Bungalow[15] TBA Special appearance

DublyajTahrirlash

Film nomi Aktyor Xarakter Dub tili Asl til Asl yil reliz Dub yil reliz Eslatmalar
Dhruva Arvind Swamy

(voice in original version dubbed by Vedala Hemachandra)
Venkanna alias Dr. Siddharth Abhimanyu Hindi Telugu 2016 2017

MukofotlariTahrirlash

Yil Mukofot Turkum Film Natija
1997 Filmfare mukofotlari Eng yaxshi yovuz odam Daraar Gʻolib
1999 Eng yaxshi ikkinchi plandagi aktyor Pyaar Kiya — Darna Kya Nominatsiya[16]
2006 Filmfare mukofotlari Janubiy Eng yaxshi yovuz odam — Telugu Jai Chiranjeeva Nominatsiya
2011 Milliy kino mukofotlari Sogʻlom oʻyin-kulgini taʼminlovchi eng yaxshi mashhur film Dabangg Gʻolib[17]
Filmfare mukofotlari Eng yaxshi film Gʻolib[18]
IIFA mukofotlari Eng yaxshi film Gʻolib[19]
Zee Cine mukofotlari Eng yaxshi film Gʻolib[20]
Stardust mukofotlari Eng issiq yangi film Gʻolib[21]
Yilning eng yaxshi filmi
Apsara kino va televideniye prodyuserlari gildiyasining mukofotlari Eng yaxshi film Gʻolib[22]
2013 | Zee Cine mukofotlari 2013 Power Fun Club Rs. 1 milliard Dabangg 2 Gʻolib
Apsara mukofotlari Eng mashhur film qoʻshigʻi („Fevikol Se“) Gʻolib
2021 Janubiy Hindiston xalqaro kino mukofotlari Salbiy roldagi eng yaxshi aktyor Katta aka Nominatsiya

ManbalarTahrirlash

  1. „Arbaaz Khan Archives“.
  2. „Arbaaz Khan Filmography, Wallpapers, Pictures, Photo Gallery, News, Videos, Events & Parties“. 18-mart 2014-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 18-mart 2014-yil.
  3. „Afghan traces Bolly Khans' Pathan roots“. MiD DAY (18-may 2011-yil). 11-iyun 2011-yilda asl nusxadan arxivlandi.
  4. „Arbaaz Khan on life after divorce from Malaika Arora - Celebs talk about their love and relationships“. The Times of India. Qaraldi: 25-yanvar 2021-yil.
  5. „More than just friends? Malaika Arora's son Arhaan introduces girlfriend Chanel on Christmas“ (inglizcha). Free Press Journal (26-dekabr 2019-yil). Qaraldi: 25-yanvar 2021-yil.
  6. 6,0 6,1 „Malaika Arora Khan, Arbaaz Khan confirm split. Read their statement“. Hindustan Times (28-mart 2016-yil). Qaraldi: 2-aprel 2016-yil.
  7. Chibber. „Malaika Arora and Arbaaz Khan DIVORCED! 14 Year Old son's custody granted to…“ (12-may 2017-yil). 26-oktabr 2017-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 8-noyabr 2017-yil.
  8. Guggjnoojhu Pic: Malaika and Arbaaz attend first counselling session after filing for divorce, The Times of India, 29 January 2017
  9. „Malaika Arora Khan, Arbaaz Khan attend first counselling session during divorce proceedings“ (30-noyabr 2016-yil).
  10. Bureau. „CONFIRMED: Arbaaz Khan and Malaika Arora Khan File For Divorce, Reach Family Court“. www.abplive.in (29-noyabr 2016-yil). 1-sentabr 2019-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 1-sentabr 2019-yil.
  11. Chakraborty. „Malaika Arora Khan – "I won't unnecessarily fool around with Salman, and nor are we on backslapping terms!"“. Magna Magazines. 20-dekabr 2014-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 8-dekabr 2014-yil.
  12. Today at IndiaLive. „Kapil Sharma Gets Fit for debut film Kis Kisko Pyar Karu (27-noyabr 2014-yil). Qaraldi: 17-oktabr 2016-yil.
  13. „Sunny, Arbaaz start shooting for 'Tera Intezaar'“. The Indian Express (28-iyul 2016-yil). Qaraldi: 1-sentabr 2016-yil.
  14. „Main Zaroor Aaunga movie review: Arbaaz Khan's thriller offers more grins than thrills“. Mumbai Mirror.
  15. „Arbaaz Khan on Sridevi Bungalow controversy: Film's title was registered before actress's demise“. India Today (17-iyul 2019-yil). Qaraldi: 17-iyul 2019-yil.
  16. „The Nominations – 1998“. Filmfare. Qaraldi: 13-fevral 2011-yil.
  17. „Dabangg Wins National Award for Wholesome Entertainment“. NDTVMovies (19-may 2011-yil). 20-may 2011-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 20-may 2011-yil.
  18. „Udaan, Dabangg top winners at Fimfare Awards“. The Times of India (29-yanvar 2011-yil). Qaraldi: 29-yanvar 2011-yil.
  19. „IIFA Awards 2011: Dabangg' bags six awards“. IANS (26-iyun 2011-yil). Qaraldi: 26-iyun 2011-yil.
  20. „Winners of Zee Cine Awards 2011“. Bollywood Hungama. 22-avgust 2011-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 14-yanvar 2011-yil.
  21. „The Winners“. Stardust.co.in. 17-avgust 2012-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 16-fevral 2011-yil.
  22. „Winners of 6th Apsara Film & Television Producers Guild Awards“. Bollywood Hungama. 14-yanvar 2011-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 12-yanvar 2011-yil.