Diana Blanche Barrymore Blythe (1921-yil 3-mart — 1960-yil 25-yanvar), professional aktrisa sifatida Diana Barrymore nomi bilan tanilgan, amerikalik kino va sahna aktrisasi edi.

Diana Barrymore
Diana Barrymore 1942.jpg
Barrymore in 1942
Tavalludi
Diana Blanche Barrymore Blythe

3-mart 1921-yil(1921-03-03)
New York shahri. AQSH
Vafoti 25-yanvar 1960-yil(1960-01-25)
(38 yoshda)
New York
Fuqaroligi AQSh
Kasbi Aktrisa
Turmush oʻrtogʻi
Bramwell Fletcher
(turm. 1942; ajr. 1946)

John Robert Howard II
(turm. 1947; ajr. 1948)

Robert Wilcox
(turm. 1950; vaf. 1955)
Otasi John Barrymore
Onasi Blanche Oelrichs
Faoliyat yillari 1939-1959-yillar

YoshlikTahrirlash

  Diana Blanche Barrymore Blythe, Nyu-York shahrida tugʻilgan Diana Barrymor aktyor Jon Barrimor va uning ikkinchi xotini shoira Blanche Oelrichsning qizi edi.

Uning ota-onasi toʻrt yoshida ajrashishdi. Parij va Nyu-Yorkda tahsil olgan Barrimor otasi bilan unchalik yaqin aloqa qilmagan.

KaryeraTahrirlash

 
Diana Barrimor va Robert Keyt " Romantik janob Dikkens " (1940), Barrimorning Brodveydagi debyuti

Barrimor oʻsmirlik davrida aktyorlik yoʻnalishida oʻqishga qaror qildi va Amerika Dramatik sanʼat akademiyasiga oʻqishga kirdi. Barrimor nomi teatr olamida mashhur boʻlganligi sababli, uning sahnaga chiqishi koʻplab reklama bilan boshlandi, shu jumladan 1939-yilda „ Hayot“ muqovasi. 19 yoshida Barrimor Brodveyda debyut qildi va keyingi yili Warner Bros produserida kichik rol bilan filmlarda birinchi marta paydo boʻldi. 1942-yilda u " Universal Studios " bilan shartnoma imzoladi va u oʻzining Barrimor nomini „1942-yilning eng shov-shuvli yangi ekran shaxsi“ deb eʼlon qilgan yirik reklama kampaniyasi bilan shartnoma imzoladi. Biroq, tez orada spirtli ichimliklar va giyohvand moddalar bilan bogʻliq muammolar paydo boʻldi va yirik ommaviy axborot vositalarining salbiy reklamasi uning istiqbollarini susaytirdi. Gollivudda uch yildan kamroq vaqt oʻtgach va Universal filmida oltita muhim rol oʻynagach, Barrimorning shaxsiy muammolari uning karerasini tugatdi.[1]

 
Diana Barrimor 1941-yil

Uning otasi Jon 1942-yilda alkogolizmdan keyin jigar sirrozidan vafot etdi. Diana Barrimorning hayoti spirtli ichimliklar va giyohvand moddalar bilan bogʻliq bir qator ofatlarga aylandi, bu esa bir necha marta oʻz joniga qasd qilishga urinishlar va sanitariya-tesisatda qolishga olib kelgan ogʻir ruhiy tushkunlik bilan belgilandi. U kinodan tushgan daromadini va otasining merosidan olgan merosini sovurdi va onasi 1950-yilda vafot etganida, Diana bir vaqtlar katta oilaviy boylikdan deyarli hech narsa qolmadi. 1949-yilda unga oʻzining "Diana Barrimor shousi" nomli televizion tok-shousini taklif qilishdi. Koʻrsatuv efirga tayyorlandi, biroq Barrimor koʻrinmadi va dastur darhol bekor qilindi. Agar u shouni boshdan kechirganida edi, bu televideniya tarixidagi Jo Franklindan ikki yil oldin boʻlgan birinchi tok-shou boʻlardi. 1950-yillarning boshlarida u uchinchi turmush oʻrtogʻi bilan Avstraliyaga sayohat qildi va Qoʻshma Shtatlarga qaytib kelgach, u qitʼani yoqtirmasligini bildirdi.[2]

Giyohvand va baʼzida zoʻravon erkaklar bilan uchta yomon nikohdan soʻng, 1955-yilda Barrimor oʻzini deyarli bir yil davolanish uchun kasalxonaga yotdi. 1957-yilda u arvoh muallifi Gerold Frankning yordami va daldasi bilan oʻzining „ Too Much, Too Soon“ nomli avtobiografiyasini nashr etdi, unga Spurjyon Taker tomonidan chizilgan portreti kiradi. 1957-yil iyul oyida u Mayk Uollesning „ Mayk Uolles intervyusi“ telekoʻrsatuvida ishtirok etib, kitobni targʻib qildi.[3] Uning onlayn koʻrish mumkin boʻlgan bayonotlari[4]quyidagilarni oʻz ichiga oladi: „Hozirda men ichmayman. Umid qilamanki, bir kun, ehtimol yaqin kelajakda [yoki] juda uzoq kelajakda oddiy odam kabi ichish imkoniyatiga ega boʻlaman. Bu hech qachon mumkin boʻlmasligi mumkin.“[5]

Keyingi yili Warner Bros kompaniyasi Doroti Malunni Barrimor va Errol Flinnni otasi rolini ijro etgan " Too Much, Too Soon " filmining kino versiyasini chiqardi. Film tanqidchilar yoki kino muxlislari orasida muvaffaqiyat qozonmadi.[6]

Shaxsiy hayot va oʻlimTahrirlash

Barrimor uch marta turmush qurgan. Uning birinchi eri aktyor Bramvel Fletcher edi, u oʻzidan 17 yosh katta edi va otasi bilan 1931-yilda oʻzining klassik Svengali filmida paydo boʻlgan. Keyin u tennischi Jon Xovardga turmushga chiqdu. Uning oxirgi turmushi aktyor Robert Uilkoks bilan boʻlgan. Uilkoks bilan nikoh 1955-yil iyun oyida poezdda sayohat paytida 45 yoshida yurak xurujidan vafot etganida tugadi.[7]

Barrimor 1960-yil 25-yanvarda vafot etdi va u Nyu-Yorkdagi Bronksdagi Vudlaun qabristoniga onasining yoniga dafn qilindi.[8] Uning oʻlimi giyohvand moddalarni haddan tashqari oshirib yuborish bilan bogʻliq, ammo uning biotopsiyasi oʻlim sababini topa olmadi va dozani oshirib yuborish belgilarini topmadi.[9]

FilmografiyaTahrirlash

Yil Sarlavha Rol Eslatmalar
1941-yil Ish kuchi Bit qismi
1942-yil Burgut otryadi Anne Partridge
1942-yil Qizlar oramizda Karolin Bishop
1942-yil Kabus Lesli Stafford
1943-yil Chegara yomon odamlari Kler
1943-yil Ishdan boʻshatilgan xotini Momo Havo
1944-yil Jasoratli xonimlar Nadin Shennon
1944-yil Mark Tvenning sarguzashtlari Aniqlanmagan rol Akkreditivsiz
1950 DOA Tasdiqlanmagan bit qismi Akkreditivsiz
1951-yil Mob Bit qismi Akkreditatsiya qilinmagan

ManbalarTahrirlash

  1. The Barrymore Brat by Nord Riley, October 3 1942, Collier’s Weekly
  2. THE AGE „Diana Barrymore Dislikes Australia“; March 15, 1952
  3. „Diana Barrymore“ (en). The Mike Wallace Interview. 7-aprel 2017-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 7-aprel 2017-yil.
  4. video of Mike Wallace interviewing Diana Barrymore in 1957
  5. video of Mike Wallace interviewing Diana Barrymore in 1957
  6. „Dorothy Malone in Film Biography; 'Oscar' Winner Is Cast as Diana Barrymore“. The New York Times (21-avgust 1957-yil), s. 22. Qaraldi: 2-yanvar 2018-yil. (abstract; full article requires subscription)
  7. „Heart Attack On Train Fatal To Robert Wilcox“. Sarasota Herald-Tribune (12-iyun 1955-yil). Qaraldi: 11-sentabr 2013-yil.
  8. M.J. Meaker, Sudden Endings, 13 Profiles in Depth of Famous Suicides (Garden City, NY: Doubleday & Company, Inc., 1964), p. 168-188: „You’ll See, Mr. Atkinson: Diane Barrymore“
  9. „Autopsy Fails to Show Cause of Diana Barrymore's Death“. Lodi News-Sentinel (27-yanvar 1960-yil).