George Brent (talaffuzi: „Djordj Brent“, 1904-yil 15-mart — 1979-yil 26-may) — irlandiyalik aMarykalik sahna, kino va televidenie aktyori.

George Brent

Brent 1939-yil
Tavalludi
George Brendan Nolan

15-mart 1904-yil
Ballinasloe, Irlandiya
Vafoti 26-may 1979-yil(1979-05-26)
(75 yoshda)
Solana Beach, California, A. Q. Sh.
Fuqaroligi Irlandiya va AQSh
Kasbi Aktyor
Faoliyat yillari 1924-1960, 1978
Turmush oʻrtogʻi
Helen Louise Campbell
(turm. 1925; ajr. 1927)

Ruth Chatterton
(turm. 1932; ajr. 1934)

Constance Worth
(turm. 1937; ajr. 1937)

Ann Sheridan
(turm. 1942; ajr. 1943)

Janet Michaels
(turm. 1947; vafot 1974)
Bolalari 2

Yoshlik Tahrirlash

Brent 1904-yil 15-martda Irlandiyaning Galvey okrugidagi Ballinasloe shahrida[1][2] John J. va Mary (niya McGuinnes) Nolan oilasida tug‘ilgan. Uning otasi doʻkondor, onasi esa Clonfad, Moore okrugida tugʻilgan[3]. 1915-yil sentyabr oyida[3] u singlisi Kathleen bilan Nyu-York shahriga koʻchib oʻtdi. U yerda ular eri bilan ajralganidan keyin AQShda yashovchi onalariga qoʻshilishdi.

Karyera Tahrirlash

Brent Angliyadan[4] Kanadaga sayohat qildi va 1921-yilning avgustida AQShga qaytdi[5][6].

U professional aktyor boʻlishga qaror qildi. Brodveydagi debyutini rejissyor Guthrie McClinticning The Dover Road filmida qilgan. 1920-yillarda u koʻplab spektakllarni ijro etgan, jumladan, oʻzining bir nechta aktsiyadorlik kompaniyalarini boshqargan. U Abieʼs Irish Rose (ikki yil gastrolda), Stella Dallas, Up in Mabel’s Room, Elmer the Great, Seventh Heaven, White Cargo va Lilac Time spektakllarida ishtirok etgan. Brent Denwer, Kolorado (1929), shuningdek, Rod-Aylend, Florida va Massachusetsdagi Elitch teatrida aksiyadorlik jamiyatlarida ishlagan. 1930-yilda u Clark Gable bilan birga "Love, Honor and Betray" filmida Brodveyda paydo boʻldi[7][8][9].

Brent 1931-yilda Warner Bros. bilan shartnoma imzolangan va u yerda u „So Big“ filmida Barbara Stanwyckning yetakchi rolini oʻynagan. Film uni yetakchi odam sifatida belgilab berdi.

Shaxsiy hayot Tahrirlash

Brent besh marta uylangan. Ulardan Chatterton, Worth va Sheridan aktrisa boʻlishgan[7][10]. Chatterton va Sheridan Warner Bros aktrisalari edi[7][11].

Uning sobiq model va liboslar dizayneri Janet Michaels bilan oxirgi nikohi 1974-yilda vafotigacha 27 yil davom etdi. Ularning ikki farzandi bor edi: qizi Susanne (1950-yil 3-avgustda tugʻilgan) va oʻgʻil Barri (1954-yil 26-noyabrda tugʻilgan)[12].

Brent, shuningdek, aktrisalar Greta Garbo va Bette Devis bilan ham aloqada boʻlgan.

U amfizemdan aziyat chekdi va 1979-yilda Kaliforniyaning Solana-Bich shahrida tabiiy sabablarga koʻra vafot etdi.

Filmografiya Tahrirlash

Yil Film Rol Izohlar
1924 The Iron Horse Ishchi
1930 Under Suspicion Inspector Turner
1931 Once a Sinner James Brent
1931 Fair Warning Les Haines
1931 Charlie Chan Carries On Capt. Ronald Keane Warner Oland
1931 Ex-Bad Boy Donald Swift
1931 The Homicide Squad Jimmy
1931 The Lightning Warrior Alan Scott
1932 So Big! Roelf Pool Barbara Stanwyck
1932 The Rich Are Always With Us Julian Tierney Ruth Chatterton
1932 Week-End Marriage Peter Acton
1932 The Purchase Price Jim Gilson
1932 Miss Pinkerton Politsiya inspektori
1932 The Crash Geoffrey Gault
1932 They Call It Sin Doktor Travers Loretta Young
1933 Luxury Liner Doktor Thomas Bernard
1933 42nd Street Pat Denning Ruby Keeler and Dick Powell
1933 The Keyhole Neil Davis Kay Francis
1933 Lilly Turner Bob Chandler
1933 Baby Face Trenholm Barbara Stanwyck
1933 Female Jim Thorne Ruth Chatterton
1933 From Headquarters Lieut. J. Stevens
1934 Stamboul Quest Douglas Beall Myrna Loy
1934 Housewife William Reynolds
1934 Desirable McAllister
1934 The Painted Veil Jack Townsend Greta Garbo
1935 The Right to Live Colin Trent
1935 Living on Velvet Terrence Clarence 'Terry' Parker Kay Francis and Warren William
1935 Stranded Mack Hale Kay Francis
1935 Front Page Woman Curt Devlin ’’Bette Davis
1935 Special Agent Bill Bradford
1935 The Goose and the Gander Bob McNear Kay Francis
1935 In Person Emory Muir
1936 Snowed Under Alan Tanner
1936 The Case Against Mrs. Ames Matt Logan
1936 The Golden Arrow Johnny Jones
1936 Give Me Your Heart Jim Baker
1936 More Than a Secretary Fred Gilbert
1937 God’s Country and the Woman Steve Russett
1937 Mountain Justice Paul Cameron
1937 The Go Getter Bill Austin
1937 Submarine D-1 Lt. Commander Matthews
1938 Gold Is Where You Find It Jared Whitney
1938 Jezebel Buck Cantrell Bette Davis
1938 Racket Busters Denny Jordan
1938 Secrets of an Actress Dick Orr
1939 Wings of the Navy Cass Harrington
1939 Dark Victory Doktor Frederick Steele Bette Davis
1939 The Old Maid Clem Spender Bette Davis
1939 The Rains Came Tom Ransome Myrna Loy
1940 The Fighting 69th "Wild Bill" Donovan James Cagney
1940 Adventure in Diamonds Capt. Stephen Dennett
1940 'Til We Meet Again Dan Hardesty Merle Oberon
1940 The Man Who Talked Too Much Stephen M. Forbes
1940 South of Suez John Gamble Brenda Marshall
1941 Honeymoon for Three Kenneth Bixby Ann Sheridan
1941 The Great Lie Peter Van Allen Bette Davis
1941 They Dare Not Love Prince Kurt von Rotenberg
1941 International Lady Tim Hanley
1942 Twin Beds Mike Abbott
1942 In This Our Life Craig Fleming
1942 The Gay Sisters Charles Barclay Barbara Stanwyck
1942 You Canʼt Escape Forever Steve Mitchell
1942 Silver Queen James Kincaid
1944 Experiment Perilous Doktor Huntington Bailey Hedy Lamarr
1945 The Affairs of Susan Roger Berton
1946 Tomorrow Is Forever Lawrence Hamilton
1946 My Reputation Major Scott Landis Barbara Stanwyck
1946 The Spiral Staircase Professor Warren Dorothy McGuire
1946 Lover Come Back William 'Bill' Williams Jr.
1946 Temptation Nigel Armine
1947 Out of the Blue Arthur Earthleigh
1947 The Corpse Came C. O.D. Joe Medford
1947 Slave Girl Matt Claibourne — aka Pierre
1947 Christmas Eve Michael Brooks
1948 Luxury Liner Captain Jeremy Bradford
1948 Angel on the Amazon Jim Warburton Vera Ralston
1948 Red Canyon Matthew Bostel
1949 Illegal Entry Chief Agent Dan Collins
1949 The Kid from Cleveland Mike Jackson
1949 Bride for Sale Paul Martin
1951 FBI Girl Jeff Donley
1952 The Last Page John Harman
1952 Montana Belle Tom Bradfield
1953 Tangier Incident Steve Gordon
1953 Mexican Manhunt David L. 'Daveʼ Brady
1956 Death of a Scoundrel OʻConnell Party Guest (uncredited) George Sanders
1978 Born Again Judge Gerhard Gesell (final film role)

Manbalar Tahrirlash

  1. „General Registrar's Office“. IrishGenealogy.ie. Qaraldi: 11-mart 2020-yil.
  2. Some sources have cited 1899, but most cite 1904.
  3. 3,0 3,1 Scott OʻBrien, George Brent — Ireland’s Gift to Hollywood and its Leading Ladies (2014) BearManor; ISBN 978-1-59393-599-3 (paper back)/978-1-59393-764-5 (hard copy).
  4. „"George Brent"“ (en). The Irish Times. Qaraldi: 26-yanvar 2021-yil.
  5. George Brent — Ireland’s Gift to Hollywood and its Leading Ladies (2014) by Scott OʻBrien
  6. GEORGE BRENT ONCE PLAYED SECRET AGENT IN REAL LIFE Los Angeles Times 12 Aug 1934: A4.
  7. 7,0 7,1 7,2 Byrne, James Patrick; Coleman, Philip and King, Jason Francis. (2008). Ireland and the Americas, Vol 2., New York: ABC-CLIO. pp. 119-120.ISBN 978-1851096145
  8. George BRENT: HIS TRAVELS Picture Show; London Vol. 27, Iss. 701, (Oct 8, 1932): 18.
  9. THE LIFE STORY OF George Brent Picture Show; London Vol. 40, Iss. 1,035, (Feb 25, 1939): 18.
  10. Cozad, W. Lee. (2002). Those Magnificent Mountain Movies: (The Golden Years) 1911-1939, p. 160. Lake Arrowhead, CA: Rim of the World Historic Society. ISBN 978-0972337205
  11. ANN SHERIDAN, GEORGE BRENT WED IN FLORIDA Chicago Daily Tribune 6 Jan 1942: 13.
  12. „About | Suzanne Brent“ (en). suzannebrent. Qaraldi: 6-oktyabr 2019-yil.