Lilli Palmer (inglizcha: Lilli Palmer) — nemis aktrisasi, Oltin globusga nomzod.

Lilli Palmer
Tavalludi
Lilli Marie Peiser

1914-yil 24-may
Posen, German Empire (Poznań, Poland)
Vafoti 1986-yil 27-yanvar
Los Angeles, California, AQSh.
Fuqaroligi Germaniya
Kasbi Aktrisa
Bolalari Carey Harrison

BiografiyasiTahrirlash

Lilli Palmer 1914-yil 24-mayda Prussiyaning Poznan shahrida doktor Alfred Peiser va avstriyalik teatr aktrisasi Roza Lisman oilasida dunyoga kelgan. Lilli Palmer to'rt yoshga to'lganda, uning oilasi Berlinga ko'chib o'tdi va u yerda Sharlottenburg tumanida joylashdi. U yerda Lilli Palmer teatrga qiziqib, dramani o'rgana boshladi va 1933-yilda fashistlar hokimiyatga kelishi bilan uning oilasi Parijga qochib ketdi[1].

Lilli Palmerning faoliyati kabareda boshlangan. U yerda britaniyalik agentlardan biri uni payqab qoladi va unga Gaumont-British studiyasi bilan shartnoma tuzishni taklif qiladi. Uning kinodagi debyuti 1935- yilda bo'lib o'tdi va keyingi o'n yil ichida u Britaniya filmlarida faol ishtirok etishda davom etdi[2].

Lilli Palmer 1943-yilda aktyor Rex Harrisonga turmushga chiqdi va 1945-yilda u bilan Gollivudga ko'chib o'tdi. U yerda u Warner Bros bilan shartnoma imzoladi va tez orada Warner Brosning bir nechta filmlarida paydo bo'ldi. Jumladan, "Cloak and Dagger" (1946) va "Body and Soul" (1947). U vaqti-vaqti bilan teatrda chiqish qildi va 1951-yilda o'zining teleko'rsatuviga mezbonlik qildi. 1950-yillarning boshlarida Warner Bros va Rex Harrison Brodveydagi “Call, book and candle” spektaklida va keyin esa “The Four Paster”da (1952) filmida birga rol oʻynagan. Rex Harrison Lilli Palmerni bir necha bor aldagan va oxir-oqibat 1956-yilda ajrashishgan. Ushbu nikohdan Lilli Palmer 1944-yilda tug'ilgan Rex Carey Alfred Harrison ismli o'g'il bor[3][4].

1954-yilda Lilli Palmer Germaniyaga qaytib, u yerda kino va televideniyani yo'lga qo'yishga harakat qila boshladi. Ammo u AQShda ham o'z faoliyatini davom ettirdi. Keyingi yillarda u "The Pleasure of His Company" (1961) va "Miracle of the White Stallions " (1963)kabi Amerika filmlarida paydo bo'ldi. 1986-yilda da Lilly "Oltin globus" mukofotiga "Buyuk Pyot" filmidagi roli uchun nomzod qilib ko'rsatildi, bu uning faoliyatida oxirgi rol bo'ldi[5][6].

1958-yilda Lilli Palmer argentinalik aktyor Carlos Thompsonga turmushga chiqdi va u bilan o'limigacha birga bo'ldi. Lilli Palmer 1986-yil 27-yanvarda vafot etdi. Los-Anjelesda 71 yoshida saraton kasalligidan vafot etdi. Kino sanoatiga qo'shgan hissasi uchun u Gollivud bulvari 7013-dagi Gollivud shon-shuhrat xiyobonida yulduzga ega[7].

Saralangan filmografiyasiTahrirlash

Yil Nomi Original nomi Rol
1936 f Maxfiy agent Secret Agent Lily
1940 f Eshik qulfi bilan bir oila The Door with Seven Locks Jan Lansdown
1943 f Nozik jins The Gentle Sex Erna Debruski
1946 f Palto va kinjal Cloak and Dagger Gina
1946 f Achinishdan ehtiyot bo'ling Beware of Pity Edith Kekesfalva
1947 f Tana va qalb Body and Soul Peg Born
1952 f Krovat The Four Poster Abby Edwards
1954 f Feyerverk Feuerwerk Идуна
1956 f Anastasiya Anastasia — Die letzte Zarentochter Анна Андерсон
1958 f Monparnas Les Amants de Montparnasse Beatrice Hastings
1958 f Uniformadagi qizlar Mädchen in Uniform Elisabeth von Bernburg
1958 f Birgalikda hayot La Vie à deux Odette de Starenbergг
1961 f Uning yoqimli kompaniyasi The Pleasure of His Company Kate
1963 f Oq otlarni mo " jizaviy qutqarish Miracle of the White Stallions Vedena
1965 f Arbalet Operation Crossbow Frieda
1965 f Osmon momaqaldiroq Le Tonnerre de Dieu Mary Brassac
1966 f Ikki qiz yulduzchasi bilan Zwei Girls vom Roten Stern Olga Nikolayeva
1966 f Otaning yurishi Le Voyage du père Izabella
1972 f Shamolning boshqa tomoni The Other Side of the Wind Zara Valeska
1974 f Veymardagi Lotta Lotte in Weimar Lotta
1978 f Braziliya o'g'illari The Boys from Brazil Esther Lieberman
1985 f Xolkroftning Irodasi The Holcroft Covenant Alten Holcroft

ManbalarTahrirlash

  1. „Lili Palmer, actress: Still understated at 70“. Toledo Blade (26-may 1984-yil). Qaraldi: 31-may 2015-yil.
  2. „Body and Soul (1947)“. Turner Classic Movies Database. 29-mart 2017-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 26-dekabr 2016-yil.
  3. Kleiman, Dena. „Lilli Palmer, actress on TV, stage and screen for 50 years“. The New York Times (29-yanvar 1986-yil). 29-mart 2017-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 22-dekabr 2016-yil.
  4. „The Pleasure of His Company“. Turner Classic Movies Database. 29-mart 2017-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 28-dekabr 2016-yil.
  5. Folkart, Burt. „Lilli Palmer, Actress and Best-Selling Author, Dies“. Los Angeles Times (29-yanvar 1986-yil). 29-mart 2017-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 30-dekabr 2016-yil.
  6. „Lilli Palmer“. Jewish Women's Archive. 20-iyun 2016-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 28-dekabr 2016-yil.
  7. „Lilli Palmer“. Golden Globes. Hollywood Foreign Press Association. 29-mart 2017-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 28-dekabr 2016-yil.