Vanessa Jennifer Baden-Kelli (1985-yil 8-sentabrda tugʻilgan) — amerikalik aktrisa, yozuvchi, rejissyor va prodyuser. U Nickelodeon ,Gulla Gullah oroli (1994-1998) va Kenan va Kel (1996-2000) teleseriallari orqali bolalar aktrisasi sifatida tanilgan.

Vanessa Baden-Kelly
Tavalludi
Vanessa Jennifer Baden

1985-yil 8-sentabr
Fuqaroligi AQSh
Kasbi Aktrisa yozuvchi
Turmush oʻrtogʻi
RJ Kelly (turm. 2013)
Faoliyat yillari 1994-yildan
Bolalari 1

2017-yilda u Issa Rae tomonidan ijrochi prodyuserlik qilgan Giants veb-serialida bosh rolni ijro etgan, hammualliflik qilgan va hamkorlikda ishlab chiqarilgan.[1] 2019-yilda u Giants filmidagi ijrosi uchun Kunduzgi Emmi mukofotini qo‘lga kiritdi.[2]

YoshlikTahrirlash

Baden Kaliforniyaning Manxetten-Bich shahrida tugʻilgan va Florida shtatidagi Satellite Beach shahrida oʻsgan va u yerda bosma reklamalarda model sifatida ish boshlagan.

2004-yilda u Atlanta, Jorjiya shahrida boʻlib oʻtgan mintaqaviy tanlovda Alpha Phi Alpha birodarligining Iota Delta boʻlimi vakili sifatida Florida okrugidagi Miss qora va oltin tanlovida gʻolib chiqdi.  U Florida shtatining Tallahassi shahridagi Florida Davlat universitetini 2007-yil dekabr oyida sotsiologiya boʻyicha tamomlagan. 

KaryeraTahrirlash

Baden oʻz faoliyatini televizorda bolalar aktrisasi sifatida boshlagan; uning birinchi asosiy roli Nick Jr teleserialidagi Vanessa roli boʻlgan. Shundan soʻng, u Nickelodeon telekanalida ham efirga uzatilgan Kenan & Kel oʻsmirlar sitcomining 60 dan ortiq epizodlari uchun Kyra Rokmorni tasvirladi.

1997-yilda u " Rosewood " filmida yordamchi rolni oʻynadi va " Figure It Out " bolalar oʻyinida panelist boʻlib xizmat qildi. Buning ortidan aktyorlik bilan bir yillik tanaffus sodir boʻldi.

2011-yilda Baden Qirol Baxga qarshi YouTube komediya seriyasida „Umid“ rolida ekranga qaytdi. 2012-yilda u " Chris & Todd „ televizion filmida Erin Mult rolini oʻynadi. 2014-yilda u rejissyor R.Malkolm Jons tomonidan suratga olingan “Sehrli shahar sirlari" komediyali badiiy filmida Jenifer Lyuis bilan o‘ynadi.

2017-yildan beri u Issa Raening YouTube kanalida efirga uzatiladigan Giants veb-serialida bosh rol o‘ynagan, hammualliflik qilgan va hamkorlikda ishlab chiqarilgan.[3] U serialda Journi rolini o‘ynaydi. Uning " Giants " filmidagi ijrosi unga 2018-yilda „Eng yaxshi bosh rol aktrisasi“ nominatsiyasida Kunduzgi Emmi mukofotiga, 2019-yilda esa g‘alabaga erishdi.[4][5]

Baden yozuvchi va prodyuser sifatida ham ishlaydi; u Gigantlarning bir nechta epizodlarini yozgan.[3] Shuningdek, The Huffington Post uchun ham yozgan.[6]

2021-yil may oyida Badenning " Uyga yaqindan uzoqda: Qora ming yillik davom etayotgan ayol " insholar to‘plami[7]Three Rooms Press tomonidan nashr etiladi.

FilmografiyaTahrirlash

Yil Sarlavha Rol Eslatmalar
1994-1995 yillar Akam va men Janey TV seriallar; 3 qism
1994-1998 yillar Gulla Gulla oroli Vanessa TV seriallar; 50 epizod
1996-2000 yillar Kenan va Kel Kyra Rokmor TV seriallar; 27 qism
1997 yil Atirgul daraxti Li-Rut
1997 yil Uni tushunishga Oʻzi / Panelist TV seriallar
2011-2012 Muvaffaqiyatsiz Umid TV seriallar; 6 epizod
2012 yil Franchayzing Cameo Qisqa film
2013 yil Kris va Todd Erin Mult Televizion film
2014 yil Sehrli shahar sirlari Treysi
2017-2018 yillar Devlar Journee Veb-seriya; 13 epizod; shuningdek, yozuvchi va prodyuser
2019 Sabun markazi Suhbatdosh TV seriallar

ManbalarTahrirlash

  1. „Vanessa Baden Kelly of 'Giants' on Millennials Leading the Mental Health Conversation“ (en-US). Rebellious Magazine (26-fevral 2018-yil). Qaraldi: 15-aprel 2018-yil.
  2. „Giants Cleans Up at Daytime Emmys, Takes Home Outstanding Lead Actress and Outstanding Supporting Actor“ (en-us). The Grapevine. Qaraldi: 31-yanvar 2021-yil.
  3. 3,0 3,1 „Vanessa Baden Kelly of 'Giants' on Millennials Leading the Mental Health Conversation“ (en-US). Rebellious Magazine (26-fevral 2018-yil). Qaraldi: 15-aprel 2018-yil.„Vanessa Baden Kelly of 'Giants' on Millennials Leading the Mental Health Conversation“. Rebellious Magazine. February 26, 2018. Retrieved April 15, 2018.
  4. „Giants Cleans Up at Daytime Emmys, Takes Home Outstanding Lead Actress and Outstanding Supporting Actor“ (en-us). The Grapevine. Qaraldi: 31-yanvar 2021-yil. „Giants Cleans Up at Daytime Emmys, Takes Home Outstanding Lead Actress and Outstanding Supporting Actor“. The Grapevine. Retrieved January 31, 2021.
  5. The Emmy Awards — The National Academy of Television Arts & Sciences“ (en-US). emmyonline.com. Qaraldi: 15-aprel 2018-yil.
  6. Kelly. „Why I Support Michael B. Jordan and Not Internet Hype“ (en-US). HuffPost (26-sentabr 2015-yil). Qaraldi: 15-aprel 2018-yil.
  7. Kelly, Vanessa Baden. Home is the Mouth of a Shark: Essays, May 4, 2021. ISBN 978-1953103024.