Alan Hale (Alan Hale MacKahan, talaffuzi: „Alan Xeyl MakKahan“, 1921-yil 8-mart — 1990-yil 2-yanvar) amerikalik aktyor va restavrator[1]. U aktyor Alan Hale Sr.ning oʻgʻli edi[1]. Alanning televideniyedagi faoliyati 40-yil davom etgan.

Alan Hale Jr.
Alan Hale, Jr. 1959.jpg
Hale 1959-yil
Tavalludi
Alan Hale MacKahan

8-mart 1921-yil
Los Angeles, Kaliforniya, A. Q. Sh.
Vafoti 2-yanvar 1990-yil(1990-01-02)
(68 yoshda)
Los Angeles, Kaliforniya, A. Q. Sh.
Fuqaroligi AQSh
Kasbi
  • Aktyor
Turmush oʻrtogʻi
  • Bettina Reed Doerr
    (turm. 1943; ajr. 1963)
  • Naomi Grace Ingram (turm. 1964)
Otasi Alan Hale Sr.
Onasi Gretchen Hartman
Faoliyat yillari 1931-1988
Bolalari 4

YoshlikTahrirlash

Alan Hale MacKahan Kaliforniyaning Los-Anjeles shahrida tugʻilgan. Uning otasi aktyor Rufus Edward MacKahan[1], onasi esa ovozsiz kino aktrisasi Gretchen Hartman boʻlishgan[1]. Uning otasi 235 dan ortiq filmlarda suratga tushgan va ovozsiz filmlarda bosh rol ijrochisi sifatida ham, ovozli filmlarda yordamchi aktyor sifatida ham muvaffaqiyatli kareraga ega bo‘lgan[2]. Hale Jr. chaqaloqligida ovozsiz filmlarda suratga tushgan.

Hale Ikkinchi jahon urushi paytida Qoʻshma Shtatlar qirgʻoq qoʻriqlash xizmatida xizmat qilgan[3]. 1950-yilda otasi vafot etganidan keyin oʻz nomidan „Junior“ ni olib tashladi[4].

KaryeraTahrirlash

 
Hale Rendy Stuart bilan Biff Bakerda, AQSh (1952)

1931-yilda Hale „Caught Wet“ filmida Brodvey sahnasida debyut qildi. Spektakl 4-noyabrda ochilgan va shu oyning oxirida yopilgan. 1933-yilda chiqqan Wild Boys of the Road filmida ekrandagi debyutini qildi. Garchi uning roli oʻsha filmning soʻnggi versiyasidan oʻchirilgan boʻlsa-da, u oʻzining ijrosi uchun ekran mukofotini oldi[5]. Keyinchalik u "To The Shores of Tripoli" (1942), „Yanks Ahoy“ (1943), "Sweatheart of Sigma Chi" (1946) va "When Willie Comes Maching Home" (1950) filmlaridagi rollarda paydo bo‘lgan.


Shaxsiy hayotTahrirlash

Hale ikki marta uylangan, birinchi nikohi 1943-yil 12-martda boʻlgan[3]. Gollivudda Bettina Reed Doerrga. Ularning toʻrt farzandi bor edi: Alan Brian, Chris, Lana va Dorian. Er-xotin keyinroq ajrashishdi[4][6]. 1964-yilda Hale sobiq qoʻshiqchi Naomi Grace Ingramga uylandi va u oʻlimigacha birga yashadi[7][8].

OʻlimTahrirlash

Hale 1990-yil 2-yanvarda 68 yoshida Los-Anjelesdagi Sent-Vinsent tibbiyot markazida timus saratonidan vafot etdi. Uning jasadi kuydirildi va kuli Tinch okeaniga sepildi[2][9].

Televizion sohaga qoʻshgan hissasi uchun Alan Hale kichik Gollivud bulvari 6653 da joylashgan Gollivud shon-shuhrat xiyobonida yulduzga ega[10].

Tanlangan filmografiyaTahrirlash

Yil Sarlavha Rol Eslatma
1933 Wild Boys of the Road Bolalarning biri Akkreditivsiz
1941 I Wanted Wings Cadet Akkreditivsiz
1941 Dive Bomber Uchuvchi Akkreditivsiz
1941 All-American Co-Ed Tiny
1942 To the Shores of Tripoli Tom Hall
1942 Eagle Squadron Olsen
1942 Rubber Racketeers Red
1943 No Time for Love Union Checker Akkreditivsiz
1943 Watch on the Rhine Bola Akkreditivsiz
1946 Monsieur Beaucaire Courtier Akkreditivsiz
1946 Sweetheart of Sigma Chi Mike Mitchell
1947 It Happened on Fifth Avenue Whitey Temple
1947 The Spirit of West Point Oklahoma Cutter
1948 Homecoming Harbiy Akkreditivsiz
1948 One Sunday Afternoon Marty
1949 It Happens Every Spring Schmidt
1949 Rim of the Canyon Matt Kimbrough
1950 The Blazing Sun Ben Luber
1950 The Gunfighter Aka
1950 Kill the Umpire Harry Shea Akkreditivsiz
1950 The Underworld Story Shaeffer, Durham Warehouse Thug
1950 The West Point Story Bull Gilbert
1951 Home Town Story Slim Haskins
1951 Honeychile Joe Boyd
1952 The Big Trees Tiny
1952 Springfield Rifle Mizzell
1952 At Sword’s Point Porthos Jr.
1952 Wait till the Sun Shines, Nellie George Oliphant
1953 The Man Behind the Gun Cpl. Olaf Swenson
1953 Trail Blazers Roger Stone
1953 Captain John Smith and Pocahontas Fleming
1954 Captain Kidd and the Slave Girl Jay Simpson
1954 Rogue Cop Johnny Stark
1954 Destry Jack Larson
1954 Young at Heart Robert Neary
1955 The Sea Chase Wentz
1955 A Man Alone Jim Anderson
1955 The Indian Fighter Will Crabtree
1956 The Killer Is Loose Denny
1957 Battle Hymn Mess Sergeant
1957 The True Story of Jesse James Cole Younger
1957 All Mine to Give Tom Cullen
1958 The Lady Takes a Flyer Frank Henshaw
1959 Up Periscope Lt. Pat Malone
1960 Thunder in Carolina Buddy Schaeffer
1962 The Iron Maiden Paul Fisher
1963 The Crawling Hand Sherif Townsend
1964 Advance to the Rear Sgt. Beauregard Davis
1964 Bullet for a Badman Leach Muqobil sarlavha: Renegade Posse
1968 Hang 'Em High Matt Stone, Cooper Hanging Party
1970 Tiger by the Tail Billy Jack Whitehorn
1970 There Was a Crooked Man… Tobaccy
1975 The Giant Spider Invasion Sherif Jones
1979 The North Avenue Irregulars Harry
1979 Angels Brigade Manny Muqobil sarlavhas: Angels Revenge
1979 The Fifth Musketeer Porthos
1983 Hambone and Hillie McVickers
1984 The Red Fury[11] Doc Kaminsky
1984 Johnny Dangerously Desk Sergeant
1987 Terror Night Jake Nelson Muqobil sarlavha: Bloody Movie
1987 Back to the Beach Bartenderning doʻsti

ManbalarTahrirlash

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Lee, John H.. „Alan Hale Jr., 68; Skipper on TV's 'Gilligan's Island'“. Los Angeles Times (4-yanvar 1990-yil). Qaraldi: 15-dekabr 2012-yil.
  2. 2,0 2,1 Flint, Peter B.. „Alan Hale Jr., Who Was Skipper on 'Gilligan's Island,' Dies at 71“. The New York Times (4-yanvar 1990-yil). Qaraldi: 9-sentabr 2013-yil.
  3. 3,0 3,1 „Alan Hale (Jr.) MacKahan & Bettina Reed Doerr Marriage Certificate“. FamilySearch. The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints.
  4. 4,0 4,1 „Alan Hale's Resemblance To His Father Confusing“. The Washington Reporter. UPI (8-iyun 1965-yil), s. 8. Qaraldi: 14-dekabr 2012-yil.
  5. Aaker, Everett. Encyclopedia Of Early Television Crime Fighters: All Regular Cast Members In American Crime and Mystery Series, 1948–1959. McFarland, 2006 — 246 bet. ISBN 0-7864-2476-1. 
  6. Thomas, Nick. Raised by the Stars: Interviews with 29 Children of Hollywood Actors. Mcfarland, 2011 — 61 bet. ISBN 978-0-7864-6403-6. 
  7. Shain, Percy. Stars Palsy-Walsy On Gilligan's Isle. Boston Globe (21-noyabr 1965-yil), s. B35.
  8. „Alan Hale Jr., Gillian's big buddy, dies“. Ocala Star-Banner (4-yanvar 1990-yil), s. 2A. Qaraldi: 14-dekabr 2012-yil.
  9. „Actor Alan Hale Jr., Gilligan's Skipper“. The Vindicator (3-yanvar 1990-yil), s. 34. Qaraldi: 14-dekabr 2012-yil.
  10. Lee. „Hollywood Star Walk: 6653 Hollywood Blvd.“. Los Angeles Times (4-yanvar 1990-yil). Qaraldi: 14-dekabr 2012-yil.
  11. „The Red Fury (1984)“. The New York Times (2016). 3-mart 2016-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 13-dekabr 2013-yil.