Artur Xiller Penn (inglizcha: Arthur Hiller Penn ; 1922-sentabr 27-yil , Filadelfiya, Pensilvaniya — 2010-yil 28-sentabr[3], Nyu-York) — amerikalik kinorejissor va produser[4].

Artur Penn
Tavalludi 27-sentyabr 1922[1]
Vafoti 28-sentyabr 2010[2][1]
Fuqaroligi AQSh

„Mo''jizakor“, " Bonni va Klayd " va " Elis restorani " filmlari uchun uch marta eng yaxshi rejissor sifatida „Oskar“ mukofotiga nomzod boʻlgan[5].

HayotiTahrirlash

Rossiyadan kelgan yahudiy muhojirlar oilasida tugʻilgan — soatsoz Garri Penn va hamshira Sonia Greenberg.

Akasi — Irving Penn (1917—2009), taniqli fotograf[6].

Yoshligida ham u Joshua Logan teatr truppasida aktyor boʻlgan va oʻqishni Ashevilledagi Black Mountain kollejida va Perugia va Florensiya (Italiya) universitetlarida davom ettirdi. U Los-Anjelesdagi aktyorlik studiyasida ham qatnashgan va Mixail Chexovdan aktyorlik mahoratini oʻrgangan.

1951-yilda Artur NBC-TVga qoʻshildi va u yerda Colgate Komediya soatida menejer boʻldi. Ikki yil oʻtgach, u televizion dramalar va sahna asarlari yozishni boshladi. 1958-yilda u Brodveydagi bir nechta muvaffaqiyatli spektakllarning birinchisi boʻlgan „Ikkita zeb-ziynat“ filmini suratga oldi va keyin oʻzining birinchi badiiy filmi „Chap qoʻlda toʻpponcha“ ni suratga oldi, Pol Nyuman bosh rolni oʻynagan film Yevropada va dunyoda yaxshi namoyish etildi. Bryussel Gran-prisi kinofestivalida, ammo AQShda eʼtibordan chetda qoldi.

Brodveyda uning chiqishlari muvaffaqiyatli boʻldi: „Mo''jizaviy ishchi“, „Chardaqdagi oʻyinchoqlar“ va „Uyga qadar“[7].

Artur 1962-yilda kinoga qaytgan „Moʻjizakor“ filmi versiyasi boʻlib, u Enn Bankroft uchun „Eng yaxshi ayol roli“ va „Petti Dyuk“ uchun „Eng yaxshi ikkinchi plandagi ayol roli“ uchun Oskarni va Artur Penning oʻzi uchun birinchi nominatsiyani qoʻlga kiritdi[8]. Biroq, „Bonni va Klayd“ filmi rejissor Pennga „Ular yosh sevib qolishdi va odamlarni oʻldirishadi“ degan daʼvatsiz reklama shiori bilan jahon muvaffaqiyatini keltirdi. Hollywood yulduzlari Uorren Bitti va Fey Danuey ishtirokidagi tushkunlikning afsonaviy qaroqchilari haqidagi ushbu film „gangster filmi“ning anʼanaviy janrini sezilarli darajada modernizatsiya qildi va keyingi avlod rejissorlariga katta taʼsir koʻrsatdi. Buning uchun u yana Oskarga nomzod boʻldi. Qoʻshma Shtatlardagi eng nufuzli kinomukofotning navbatdagi nominatsiyasi mashhur qoʻshiqchi Arlo Gutri ishtirokidagi „Elis restorani“ komediya filmi uchun boʻldi. Ushbu lenta uchun Penn uchinchi marta rejissorlik Oskariga nomzod boʻldi.


1970-yillarning oxiriga kelib, uning mashhurligi sezilarli darajada zaiflashdi. Rejissor oʻzining soʻnggi badiiy filmini „Pen va Teller oʻldirilgan“ ni 1989-yilda suratga olgan[9]. Shundan soʻng u asosan maʼmuriy faoliyat bilan shugʻullangan.

U 1976—1985-yillarda teatrga qaytib keldi, 2002-yilda Ivan Turgenev asosidagi spektaklni sahnalashtirish uchun unga qaytib keldi.

Xotini — Peggi Maurer, oʻgʻli — Metyu, rejissor, qizi — Molli[10].

FilmografiyasiTahrirlash

Ishlab chiqaruvchiTahrirlash

  • 1958-yil — " Chap qoʻlda toʻpponcha "
  • 1962-yil — „Mo''jizaviy ishchi“[11][12]
  • 1966-yil — „Taʼqib“
  • 1967-yil — " Bonni va Klayd "[13]
  • 1969-yil — Elis restorani
  • 1970-yil — „Kichik katta odam“
  • 1975-yil — „Tungi harakatlar“
  • 1976-yil — „ Missurining tanaffuslari
  • 1981-yil — " Toʻrt doʻst "
  • 1985-yil — „Nishon“
  • 1987-yil — „Qishki sovuqda“
  • 1995-yil — „Lumiere va kompaniya“

ManbalarTahrirlash