Hasan Sami Bolak — Wikipedia editörü.. Türk şair, Basın Şeref Kartı sahibi gazeteci, yazar.




Contakt: http://www.erciyesgazetesi.com


Hasan Sami Bolak; Kayseri'de, 10 Mayıs 1942 tarihinde, "orta hâlli" bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası "İzzet Usta" çevrede kültürlü bir zenaatkâr olarak tanınırdı. Bir ana ve bir babadan olma 10 kardeşin en büyükleri olan Hasan Sami Bolak, Kayseri Lisesi'nde 1960'da okuduğu yıllarda Lise duvar gazetesi çıkararak daha o yıllarda mesleğine adım atmıştı. Hatta, Kayseri Kız Orta Okulu son sınıfında (1956) iken ilk duvar gazetesini çıkarmış fakat, O'nun asi, bağımsız karekterinin gereği olarak eleştirdiği okul idaresi, gazetesini kapatmıştır.. Belki de Türk basın (hatta Dünya basın) tarihinde gazetesi başkaları tarafından kapatılan en genç gazetecidir. Bolak daha sonraki yıllarda, mezun olduğu Kayseri Lisesi'nin akşam bölümünde iki yıl felsefe ve edebiyat dersleri vermiştir.

Hâlen, Kayseri'de modern baskı tekniği (web offset) ile basılan Erciyes Gazetesi isimli günlük bir gazetenin sahip ve başyazarlığını yapmakta olan Hasan Sami Bolak, zamanımızın heceden başka hâlâ aruz veznini kullanan ve Türk Edebiyat Tarihi'nda önemli yeri bulunan bir şair olarak tanınmaktadır.

İnternet sitelerinde "en çok okunanlar" listesinde bulunan şiirlerinden bazıları Erol Sayan tarafından bestelenmiş olup, TRT arşivlerinde yer almıştır.

Şairliği yanında siyasi yönü daha da ağır olan Hasan Sami Bolak, Kayseri'de, daha sonra adı Milliyetçi Hareket Partisi olan CKMP (Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi)'ni kuran kişidir. MHP'nin 1968 ve 1978 tarihlerinde Kayseri İl Başkanlığını yapmış, 12 Eylül öncesine kadar bu görevini sürdürmüştür.

1967 yılında, kamuoyunda "Komando Kampları" tesmiye edilen, ilk gençlik kamplarını kurmuş, bu yüzden Adalet Partisi tarafından Kayseri Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğü'nden kovulmuştur. Hasan Sami Bolak bu olaydan sonra, tanıdıklarının ortaklık sermayesi ile Kayseri'de günlük Milli Ülkü Gazetesini kurmuş ve bunu Orta Doğu, Yeni Sabah, Millet ve Erciyes Gazetesi http://www.erciyesgazetesi.com takip etmiştir. Bu arada, Kurultay, Sel ve Spor Kayseri dergilerini de yayınlamış, ayrıca bir çok değişik dergilerde siyasi-milli makaleler yazmıştır. Bolak, çeşitli ansiklopedilerde biyografileri bulunan "en renkli" kişi sayılabilir.

TRT'nin, "İzler" proğramı için kendisi ile yaptığı çekimde Hasan Sami Bolak, "Komando Kampları" hakkında 41 yıl sonra itirafta bulunarak: "Bu kamplardaki eğitim görenlerin sayıları sırf MHP'ye propaganda olsun diye en az on katı olarak tarafımdan basına sızdırılmış ve bu tarz propaganda MHP için çok iyi olmuştur. Bugün bu abartıdan dolayı kamuoyundan özür diliyorum." demiştir.

Şairlik, siyaset ve gazeteciliğinin yanında daha bir çok farklı yönlerde kabiliyetler sergileyen Hasan Sami Bolak, başta Wikipedia ansiklopedisinin çeşitli versiyonları olmak üzere, Ansiklopedika v.b. gibi Dünyaca ünlü ansiklopedilere yüzlerce madde, önemli makaleler yazmıştır. Sadece, tr.Vikipedi'de yaptığı editler 6500'den fazladır.

Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunu olan Hasan Sami Bolak, ingilizce, almanca, osmanlıca bilmektedir.

Bolak, kendisi gibi, "sürekli sarı basın kartı sahibi" Mevlüde Nevin Bolak'la evli olup; Dr. Mimar Beyhan Bolak Hisarlıgil, Fatih Bolak ve Nihan Bolak isimli üç çocuğa sahiptir. Fatih Bolak da babası ve annesi gibi "sarı basın kartı sahibi" gazetecidir.