Yordam:Maqola qanday yoziladi (tahrir): Versiyalar orasidagi farq

Kontent oʻchirildi Kontent qoʻshildi
kTahrir izohi yoʻq
kTahrir izohi yoʻq
Qator 15:
 
==Koʻrib chiqish==
Tahrirlash sahifasidagi matn qutisi ostida „'''Koʻrib chiqish''“ tugmasi bor. U nega kerak? Izoh: „'''Koʻrib chiqish'''“ tugmasi sizning tahriringizni oʻsha sahifada qanday koʻrinishi mumkinligini koʻrsatadi, lekin ''saqlamaydi''.
Yazarlığınız sırasında en çok kullanacağınız bir başka işlev sayfanın altında bulunan "'''Önizlemeyi Göster'''" düğmesiyle çalışmaktadır. [[Vikipedi:Deneme tahtası|Deneme tahtası]]na birkaç satır ekleyip bu düğmeye basınız. Açılan sayfa yaptığınız değişiklikleri gerçekleştirmeden görmenizi sağlamaktadır. Hepimiz hata yaparız, bu sayede bunları yakalama ve düzeltme şansınız vardır. Bu işlev, sistemin (veri bankası) daha az düzeltme değişiklikleri saklamasında büyük önemi vardır. Eğer sayfanın eski değişikliklerini görmek istiyorsanız sayfanın üstünde bulunan geçmiş düğmesini kullanabilirsiniz.
 
==Oʻzgarganlarni koʻrsat==
[[File:Vikidars saqla.png|300px|frame|]]
„'''Koʻrib chiqish'''“ tugmasi yonida „'''Oʻzgarganlarni koʻrsat'''“ tugmasi borligini sezgan boʻlsangiz kerak. Uning vazifasi nima? Bu tugma sizning joriy tahriringiz va avvalgi tahrir orasidagi farqni, yaʼni siz nimalarni oʻzgartirganingizni (yoki oʻzgartirmoqchi boʻlganingizni) belgilab koʻrsatadi.
En son olarak yazdıklarınızın bir önceki sürümle farkını gösteren (çıkardıklarınız sol-ekledikleriniz sağ tarafta) bir işlevimiz var. Bu işlevi çalıştırmak için "'''Değişiklikleri Göster'''" düğmesini kullanabilirsiniz.
 
En son olarak bir değişikliği saklamadan önce '''"[[Vikipedi:Özet|Özet]]"''' kutucuğuna kısa bir açıklamasını yapmanız sistemi kullanan diğer kullanıcılara (ve size) çok yardımcı olacaktır. Özet kutusuna kısaca "yazım hatası" (yazım hataları düzeltildiyse) veya (kaynak eklendi) bir olgunun nereden kaynaklandığına dair bilgi eklediyseniz yazmanız yeterlidir. Genelde kullanılan kısaltmalar için [[Vikipedi:Özet kısaltmaları|özet kısaltmaları]] sayfasında bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
 
UNUTMADAN! Değişikliklerinizi izledikten sonra '''"Sayfayı kaydet"''' düğmesine basmayı unutmayın, aksi takdirde değişikliklerinizi kaybedebilirsiniz. Değişikliklerinizi kaydetmeden düzenleme sayfasını kapatırken veya başka bir sayfaya giderken değişikliklerinizi kaydetmeniz hususunda bir uyarı mesajı görüntülenir. Bu uyarı mesajını eğer kayıtlı bir kullanıcıysanız [[Yardım:Tercihler|tercihler]]inizden değiştirebilirsiniz.
 
 
UNUTMANG! Oʻzgarganlarni koʻrganingizdan soʻng „'''Saqla'''“ tugmasini bosishni unutmang, aks holda oʻzgartirishlaringizni yoʻqotishingiz mumkin.
 
<div style="float: left; margin-top: -1.5em; background-color: #f4f4ff; color: #000; padding: .2em .6em; font-size: 130%; border: 1px solid #ccf;">'''Oʻrganganlaringizni [[Vikipediya:Qumloq|sinov sahifasida]] tekshirib koʻring'''</div>
 
<div style="float: right; margin-top: -1.5em; background-color: #f4f4ff; color: #000; padding: .2em .6em; font-size: 130%; border: 1px solid #ccf;">'''YangiKeyingi mavzu: [[Yordam:Maqola qanday yoziladi (bichim)|Bichim<span style="font-size: larger; font-weight: bold;"> &rarr;</span>]]'''</div>
</div>
<div style="clear:both"></div>