Yordam:Maqola qanday yoziladi (tashqi havolalar): Versiyalar orasidagi farq

Kontent oʻchirildi Kontent qoʻshildi
kTahrir izohi yoʻq
kTahrir izohi yoʻq
Qator 12:
Viki kodlari bilan '''tashqi havolalar''' yaratish juda osondir.
 
== DışTashqi bağlantılarhavolalar ==
Internetda topilgan va mavzuga toʻgʻridan-toʻgʻri aloqador manzilni maqolaga qoʻshishni istasangiz, bir qoidani esda tutishingiz kerak. Maqolaning ensiklopedik qiymatini buzmaslik uchun unga har qanday tashqi link qoʻshib boʻlmaydi. Faqatgina ishonchli, tekshirilgan saytlarga havolalar bering.
İnternet üstünde bulunan ve konuyla ilgili bir adresi maddeye eklemek istiyorsanız önce bir kuralı hatırlamanız gerekmektedir. Maddeler ansiklopedik bütünlüğü korumak için kendi içinde düzenli ve dengeli olmak zorundadır. Konu içine serpiştirilmiş dış bağlantılar konunun içerik bütünlüğünü bozmaktadır. Konu içinde açıklanmayan bir olgunun dış bağlantıda açıklanmasının maddeye yararı olmamaktadır.
 
Tashqi havolalarni faqat alohida boʻlimlarda bering. Bunday boʻlimlar '''[[VP:MI|Manbalar]]''' va '''Tashqi havolalar''' deb nomlanishi kerak. '''Tashqi havolalar''' boʻlimida havolalar ustma-ust roʻyxat boʻlib qoʻshiladi. Maqola ichiga manba qoʻshish uchun tegishli gap oxiriga <nowiki><ref> tashqi havola va tushuntirish </ref></nowiki> qilib yozishingiz mumkin. Bu havolalar '''Manbalar''' boʻlimida roʻyxat qilib chiqariladi (buning uchun '''Manbalar''' boʻlimiga <nowiki>{{reflist}}</nowiki> andozasini qoʻshing).
Bu kural içinde kalarak iki değişik şekilde dış bağlar kurulur. Birincisi sayfanın en altına özel bir bölüm ayrılmıştır. Bölümün ismi '''Dış bağlantılar''' olmakta ve liste halinde Vikipedi dışı sayfalara bağlar eklenebilmektedir. Bir başka yol ise kaynak gösterme yoludur. Eğer konu içindeki bir olguya kaynak olarak bir dış bağlantı gösterecekseniz kaynak göstermek istediğiniz cümlenin arkasına <nowiki><ref> açıklama ve dış bağlantı </ref></nowiki> olarak ekleyebilirsiniz. Bu bağlantılar maddenin son kısmında bulunan kaynakça bölümünde listelenecekdir. Nasıl kaynak gösterileceğini ileride öğrenmenizi tavsiye ederiz.
 
==KullanımıIshlatilishi==
Eng sodda yoʻli manzilni butunlay koʻchirib sahifaga qoʻyishdir. Masalan, [[Google]] saytiga ishorat qiladigan havola qurish uchun bunday yozing:
 
En kolay yolu adresin tam yazılışını, [[URL]]'sini, sayfaya eklemeniz olacaktır. Örnek olarak [[Google]] a işaret eden bir bağ kurmak için:
:<tt>http://www.google.com/</tt>
Vikipedi bu yazınızı hemen internet bağlantısına çevirip gerekli kodları sizin için ekleyecekdir. Bu kodlar arasında "<nowiki>http://</nowiki>" baş kısmını eklemek de vardır. Bu tip eklemeleri bu sayfalarda pek görmemektesiniz. Bunun sebebi okuyucuya bu bağ konusunda hiçbir bilgi sunulmamasıdır. Ayrıca bu tip bağlar genellikle reklam şırketlerine bağ olarak görüldüğünden kısa sürede yazının içinden çıkarılmaktadır.
 
Vikipediya bu yozuvingizni darhol internet linkiga aylantirib, kerakli HTML kodlarni qoʻshadi. Lekin bunday qoʻshilganda faqat sayt manzili koʻrinadi, oʻquvchi bu qanday sayt, maqolaga nega kerakligini bilmasligi mumkin.
Bağlantının niçin sayfada bulunduğunu ve hangi özellik yüzünden okuyucunun bu bağlantıyı kullanması gerektiğini ekleyebileceğini şekilde belirtilmesi için kullanacağınız:
 
Havola nega sahifada mavjud va qaysi xususiyati uchun oʻquvchiga kerakligini bildirish uchun havolaga tushuntirish berish kerak. Bu har tomondan bittadan kvadrat qavslar bilan amalga oshiriladi:
:<tt><nowiki>[http://www.google.com/]</nowiki></tt>
 
Bu bağın son bölümüne bir boşluk bırakarak ekleyeceğiniz açıklama size :<tt><nowiki>[http://www.google.com/ Google tarama aracıqidiruvi] nı verecekdir.</nowiki></tt>
 
Eʼtibor qiling, avval bitta kvadrat qavs ochiladi, keyin darhol (boʻshliqsiz) sayt manzili, keyin boʻshliq, keyin esa saytga izoh, va nihoyat yopuvchi kvadrat qavs yozilmoqda.
:<tt><nowiki>[http://www.google.com/ Google tarama aracı]</nowiki></tt>
 
''EkDiqqat'': Özel karakteri içeren dış bağlantılar (Manzilida ''pipe'' (<tt>|</tt>) gibi)belgisi sistemboʻlgan tarafındanhavolalar dışviki bağlantıtomonidan olaraktoʻgʻri kodlanmaztanilmaydi. BunuShu önlemekbelgilarni için isterseniz aynı karakterin onaltılık düzendeki değeriniularning [[ASCII]] olarakekvivalentiga ekleyebilirsinizalmashtirish lozim. Eğer pipe (<tt>|</tt>) kullanmanızbelgisi gerekiyorsa,ASCII’da <tt>%7C</tt> kodlaması sorun çıkarmayacaktır.qilib yoziladi.
 
Maddenin "dış bağlantılar" başlığının altında eklendiğinde her bir bağlantının başına yıldız koyarak liste haline getirirseniz okunması kolay olur.