Nalini Jaywant (talaffuzi: Nalini Jayvant; 1926-yil 18-fevral[1] 2010-yil 22-dekabr) 1940—1950-yillarda hind filmlarida suratga tushgan hind aktrisasi.

Nalini Jaywant
Nalini Jaywant in Milan.jpg
Tavalludi 18-fevral 1926-yil
Vafoti 22-dekabr 2010-yil(2010-12-22)
(84 yoshda)
Mumbay, Maharashtra
Fuqaroligi Hindiston, British Raj va Hindiston ittifoqi
Kasbi Aktrisa
Turmush oʻrtogʻi
  • Virendra Desai
    (turm. 1945; ajr. 1948)
  • Prabhu Dayal
    (turm. 1960; vaf. 2001)
Faoliyat yillari 1941 — 1965, 1983

FaoliyatiTahrirlash

Jaywant oʻsmirlik chogʻida Mehboob Khanning Bahen (1941) nomli, aka singlisiga boʻlgan savdoiy sevgisi haqidagi filmda suratga tushgan. Anoxa Pyar (1948) filmini suratga olishdan oldin u yana bir nechta filmlarda rol ijro etgan. 1950-yilda u Samadhi va Sangram filmlarida Ashok Kumar bilan birgalikdagi chiqishlari bilan eng yaxshi yulduzga aylanib shuhrat qozongan. Samadhi filmi Subhas Chandra Bose va Hindiston milliy armiyasi haqidagi vatanparvarlik dramasidir. Oʻsha kunning yetakchi kinojurnali Filmindia uni „siyosiy jihatdan eskirgan“ deb atagan boʻlsa-da, u kassada muvaffaqiyat qozongan. Sangram jinoyat dramasi boʻlib, unda Jeyvant antiqahramonni isloh qiluvchi qahramon obrazida rol ijro etgan. U va Kumar Jalpari (1952), Kafila (1952), Nau Bahar (1952), Saloni (1952), Lakeeren (1954), Naaz (1954), Mr. X (1957), Sheroo (1957) kabi filmlarda hamkorlik qilishgan.

Jaywant 1950-yillarning oʻrtalarida muhim rol oʻynagan aktrisa boʻlib, Rahi (1953), Shikast (1953), Railway Platform (1955), Nastik (1954), Munimji (1955) va Hum Sab Chor Hayn (1955) kabi filmlarda suratga tushgan. Rejissyor Raj Xosla tomonidan 1958-yilda suratga olingan Kala Pani filmi Jayvantning soʻnggi muvaffaqiyatli filmi boʻlib, u „Eng yaxshi ikkinchi darajali aktrisa“ sifatida Filmfare mukofotiga sazovor boʻlgan. Bombay Race Course (1965) filmi uning nafaqaga chiqishidan oldin suratga olgan soʻnggi filmi edi. 18 yil oʻtgach, u Nastik filmida oʻzining soʻnggi rolini oʻynagan aktrisa sifatida qaytib kelgan.[2]

FilmografiyasiTahrirlash

  • Toofan Mein Pyar Kahan (1963)
  • Zindagi Aur Xum (1962)
  • Senapati (1961)
  • Amar Rahe Ye Pyar (1961)
  • Mukti (1960)
  • Maa Ke Aansu (1959)
  • Kala Pani (1958)
  • Milan (1958)
  • Sheroo (1957)
  • Mr. X (1957)
  • Neelmani (1957)
  • Miss Bombay (1957)
  • Kitna Badal Gaya Insaan (1957)
  • Rani Rupmati (1957)
  • Durgesh Nandini (1956)
  • Avaz (1956)
  • Insaaf (1956)
  • Ellik ellik (1956)
  • Aan Baan (1956)
  • Munimji (1955)
  • Rajkanya (1955)
  • Chingariy (1955)
  • Nastik (1954)
  • Kavi (1954)
  • Baap Beti (1954)
  • Naaz (1954)
  • Lakirein (1954)
  • Mehbuba (1954)
  • Shikast (1953)
  • Rahi (1952)
  • Jalpari (1952)
  • Saloni (1952)
  • Kafila (1952)
  • Naubahaar (1952)
  • Do Raah (1952)
  • Naujawan (1951)
  • Jadoo (1951)
  • Ek Nazar (1951)
  • Nandkishor (1951)
  • Sangram (1950)
  • Samadhi (1950)
  • Muqaddar (1950)
  • Aankhen (1950)
  • Anoxa Pyaar (1948)
  • Gunjan (1948)
  • Phir Bhi Apna Xay (1946)
  • Adaab Arz (1943)
  • Aanx Mixauli (1942)
  • Radhika (1941)
  • Nirdosh (1941)
  • Bahen (1941)
  • Radhika (1941)

MukofotlariTahrirlash

  • 1959: „Eng yaxshi ikkinchi darajali aktrisa“ uchun Filmfare mukofoti — Kaala Paani
  • 2005: Dadsaheb Phalke Akademiyasining „Hayoti davomidagi muvaffaqiyati“ uchun mukofoti

ManbalarTahrirlash

  1. „Nalini Jaywant“. Upperstall. Qaraldi: 18-fevral 2019-yil.
  2. Bollywood: A Guidebook to Popular Hindi Cinema — 145 bet.