Eileen Cecilia " Patricia Collinge"(1892-yil 20-sentabr — 1974-yil 10-aprel) irlandiya amerikalik aktrisa va yozuvchi edi. U sahnadagi chiqishlari, shuningdek, “Kichik tulkilar" (1941) va "Shubha soyasi" (1943) filmlaridagi rollari bilan mashhur edi. U „Kichik tulkilar“ uchunb Akademiya mukofotiga nomzod boʻldi va NBR mukofotiga sazovor boʻldi.

Patricia Collinge
Patricia Collinge 1941.JPG
Tavalludi
Eileen Cecilia Collinge

20-sentabr 1892-yil(1892-09-20)
Dublin, Ireland
Vafoti 10-aprel 1974-yil(1974-04-10)
(81 yoshda)
New York City, U.S.
Kasbi aktrisa yozuvchi
Turmush oʻrtogʻi
James Nichols Smith
(turm. 1921; her death 1974)
Faoliyat yillari 1904-1967

YoshlikTahrirlash

Collinge Dublinda F. Channon Kollinj va Emmi (qizalik ismi Rassell) Kollinj oilasida tavallud topgan. U yerda dastlab gubernator maktabida, keyin esa qizlar maktabida tahsil olgan. U raqs va pianino saboqlarini oldi, bu sohalar uni qiziqtirmadi va aktrisa boʻlishga qaror qildi.

Sahna faoliyatiTahrirlash

Collinge birinchi marta 1904-yilda Londondagi Garrik teatrida Little Black Sambo va Little White Barbarada sahnaga chiqdi. U 1907-yilda onasi bilan Qoʻshma Shtatlarga koʻchib keldi. Koʻp oʻtmay, u "Mulen Ruj malikalari" (1908)[1]filmida gulchi qiz sifatida va „Yangi teatr“ („Asr teatri“) da sahnalashtirilgan Lui Kalvert ishtirokidagi "Momaqaldiroq" (1910) filmida yordamchi aktrisa sifatida paydo boʻldi.[2]

1911-yilda Collinge Brodveydagi „Har ayol“ filmida „Yoshlik“ rolini oʻynadi, Laura Nelson Xoll esa bosh rolni oʻynadi.[3] U 1912-yilda Aleksandra Karlayl ishtirokidagi London spektaklidagi rolni takrorladi.[4] U 1913-yil dekabr oyida Brodveydagi Knikerboker teatrida ishlab chiqarilgan, Bronson Xovardning komediyasiga asoslangan "Yangi Henrietta" spektaklida Duglas Feyrbanks, Sr., Ameliya Bingem va Uilyam X. Kreyn bilan Agnes rolida paydo boʻldi. 1914-yilda u yana Feyrbanks bilan birga „ U tabassum bilan keladi“ filmida paydo boʻldi.[5]

 
Patrisiya Kollinj Brodveydagi Pollyanna spektaklida (1916)

Kollinj "Doimiy tadbirkor" filmida gastrol qilgan. 1919-yilda Tilli bilan gastrollarda boʻldi. 1932-yilda u „ Kuzgi Krokus“ filmida paydo boʻldi. Uning aktyorligi Nyu-York Tayms tanqidchisi tomonidan olqishlandi va u shunday deb yozgan edi: „Miss Collinge uni eng yoqimtoy aktrisalardan biriga aylantiradigan ajoyib va yumshoq samimiylik bilan oʻynaydi“. 

U 1939-yilda Tallula Bankxed bilan "Kichik tulkilar" filmining asl Brodvey aktyorlari aʼzosi boʻlib, fojiali Qush Xabbard rolini oʻynagan. 1941-yilda u Bette Devis rolini oʻynagan kinofilm versiyasida xuddi shu rolni oʻynadi. Boshqa sahna ishlariga "Merosxoʻr", „ Faqat deylik“, "Qorongʻu farishta", "Asosiy boʻlishning ahamiyati", „ Oʻzimizni koʻrish“ va „Chiroqli ayol“ spektakllaridagi rollar kiritilgan. Uning soʻnggi sahna koʻrinishi 1952-yil dekabr oyida Ethel Barrimor teatrida "I’ve Got Sixpence" da boʻldi.

Kino faoliyatiTahrirlash

Collinge 1941-yilda "Kichik tulkilar " filmidagi debyuti unga „Eng yaxshi ikkinchi plandagi aktrisa“ nominatsiyasida Oskar mukofotiga sazovor boʻldi. Boshqa filmlar: "Shubha soyasi" (1943), " Tender oʻrtoq „ (1943), “Rohibaning hikoyasi" (1959). 

Shadow of a Doubt DVD diskiga kiritilgan lavhaga koʻra,  Kollinj Tereza Rayt va Makdonald Keri oʻrtasidagi garajda sodir boʻlgan voqeani qayta yozgan. Rejissor Alfred Xitkok va aktyorlar dialogdan norozi boʻlgani xabar qilingan. Xabarlarga koʻra, Xichkok oʻz ishidan mamnun boʻlgan va undan filmda foydalangan. Xabarlarga koʻra, u, shuningdek, Alma Revil (Xitkokning rafiqasi) va Ben Hecht bilan birga Tallula Bankxed rolini oʻynagan Xitkokning qutqaruv qayigʻi (1944) senariysida ishlagan. 

TelevizionTahrirlash

Collinge mashhur Alfred Xitkok taqdim etadi serialining toʻrtta qismida paydo boʻldi. " Mehribon xonim " spektakli asosidagi „Cheyni vazasi“ epizodlaridan birida u oʻzining qimmatbaho narsalarini oʻgʻirlamoqchi boʻlgan shafqatsiz firibgarlar (Darren MakGavin va Ruta Li) tomonidan oʻz uyida garovga olingan zaif, keksa, badavlat ayol rolini oʻynadi. U, shuningdek, Laramie (1961), Amerika Qoʻshma Shtatlari Steel Hour (1962), Sharqiy/Gʻarbiy tomon (1963) va NYPD (1967) kabi televizion dramalarda paydo boʻlgan. 

MuallifTahrirlash

Collinge The New Yorker uchun baʼzi qisqa hikoyalardan tashqari, Andre Biraboning fransuz dramasiga moslashtirilgan „ Dame Nature“ (1938) pyesasini yozgan va The New York Times Book Review nashriga oʻz hissasini qoʻshgan.[6] U shuningdek , „Janob va xonimning kichik mozaikalari“ ni ham yozgan. Engel, Italiya hukumatining oltin medaliga sazovor boʻlgan sayohatnomasi va Margalo Gillmor bilan hammualliflik qilgan "BOWS" kitobi.[7]

Shaxsiy hayot va oʻlimTahrirlash

Collinge Jeyms Nikols Smitga (1891-1975) 1921-yil 10-iyundan turmushga chiqdi va 1974-yilda vafotigacha birga yashadi.  Ularning farzandlari yoʻq edi. Collinge 1974-yil 10-aprelda Nyu-York shahrida (Nyu-York) 81 yoshida yurak xurujidan vafot etdi.[8][9] U eri bilan birga Massachusets shtatining Nantucket shahridagi Avliyo Meri qabristoniga dafn etilgan.

FilmografiyaTahrirlash

Yil Sarlavha Rol Eslatmalar
1941-yil Kichik tulkilar Qush Xabbard
1943-yil Shubha soyasi Emma Nyuton
1943-yil Tender oʻrtoq Helen Steysi
1944-yil Casanova Braun Missis. Quruq
1951-yil Tereza Missis. Klara Kass (Filipning onasi)
1952-yil Vashington hikoyasi Miss Galbreth
1951-1953-yillar Studio One 3 qism
1959-yil Rohibaning hikoyasi Uilyam opa (monastir oʻqituvchisi)
1967-yil NYPD Missis. Fernig 1 qism, (yakuniy koʻrinish)

Mukofotlar va nominatsiyalarTahrirlash

Yil Mukofot Turkum Nomzod qilingan ish Natija
1941-yil 13-Milliy koʻrib chiqish kengashi mukofotlari Eng yaxshi aktyorlik Gʻolib
1942-yil 14-Oskar mukofotlari Nominatsiya

ManbalarTahrirlash

  1. Great Stars of the American Stage by Daniel Blum c. 1952 Profile #115
  2. „Patricia Collinge – Broadway Cast & Staff - IBDB“. www.ibdb.com.
  3. „Everywoman“. Internet Broadway Database. Qaraldi: 6-iyul 2017-yil.
  4. Wearing, J.P.. The London Stage 1910-1919: A Calendar of Productions, Performers, and Personnel. Scarecrow Press, 2013. ISBN 9780810893009. 
  5. Pictorial History of the American Theatre by Daniel Blum c. 1953 (1970 update), p. 147.
  6. Levy. „Oscar Actors: Collinge, Patricia (Supporting Actress Nominee, The Little Foxes)“. Emanuel Levy (21-iyul 2015-yil). Qaraldi: 6-avgust 2020-yil.
  7. „Patricia Collinge, 81, Actress In Many Leading Plays Dies“ (11-aprel 1974-yil). Qaraldi: 6-avgust 2020-yil.
  8. „Patricia Collinge, 81, Actress In Many Leading Plays Dies“ (11-aprel 1974-yil). Qaraldi: 6-avgust 2020-yil.
  9. Levy. „Oscar Actors: Collinge, Patricia (Supporting Actress Nominee, The Little Foxes)“. Emanuel Levy (21-iyul 2015-yil). Qaraldi: 6-avgust 2020-yil.