Karthik Sivakumar (hindcha: कार्तिक शिवकुमार, ruscha: Картик Сивакумар 1977-yil 25-may) — Karthi nomi bilan mashhur, hind aktyori boʻlib, asosan Tamil kinosida faoliyat olib boradi. Karthi uchta Filmfare mukofoti Janubiy, Edison mukofoti, SIIMA mukofoti va Tamil Nadu davlat kino mukofotini qoʻlga kiritdi.

Karthi
Karthi Sivakumar at Nenjil Thunivirunthal Audio Launch (cropped).jpg
Karthi 2017-yil
Tavalludi
Kartik Sivakumar

25-may 1977-yil (1977-05-25) (45 yosh)[1]
Madras, Tamilnadu, Hindiston[2]
Fuqaroligi Hindiston[3]
Kasbi Aktyor
Turmush oʻrtogʻi
Ranjani (turm. 2011)
Otasi Sivakumar
Faoliyat yillari 2004-bugungi kun
Bolalari 2

Aktyor Suriyaning ukasi va aktyor Sivakumarning kenja oʻgʻli Karthi dastlab Mani Ratnamga rejissyor yordamchisi sifatida boshladi. 2007-yilda „Paruthiveeran“ filmida oʻzining debyutini qildi film „Eng yaxshi aktyor“ uchun Filmfare mukofoti mukofotlarga sazovor boʻldi. Karthining navbatdagi loyihasi Selvaraghavan rejissyori boʻlgan Aayirathil Oruvan (2010) filmidagi bosh roli edi. Karthi keyingi nashrlari bilan ketma-ket tijoriy muvaffaqiyatlarga erishdi: Paiyaa (2010), Naan Mahaan Alla (2010) va Siruthai (2011)[4][5] Madras (2014), Tozha (Oopiri 2016), Theeran Adhigaaram Ondru (2017), Kadaikutty Singam (2018), Kaithi (2019), Thambi (2019) Viruman (2022), Ponniyin Selvan: I (2022) va Sardar (2022) kabi muvaffaqiyatli filmlarda rol ijro etdi. Kino faoliaytidan tashqari, Karthi oʻzi ochgan ijtimoiy taʼminot klubi „Makkal Nala Mandram“ orqali muxlislarni ham xuddi shunday qilishga undab, ijtimoiy yordam faoliyati bilan shugʻullangan. 2011-yilda u lizosomal saqlash kasalliklari haqida xabardorlikni oshirish uchun elchi boʻldi. 2015-yildan boshlab u Nadigar Sangamning xazinachisi[6].

Erta hayoti va oilasiTahrirlash

Karthi 1977-yil 25-mayda Madrasda (hozirgi Chennay), Tamilnadu, Hindistonda tugʻilgan. Boshlangʻich va oʻrta maktab taʼlimini Padma Seshadri Bala Bxavan va Chennaydagi Sent-Bede Anglo-Hind oliy oʻrta maktabida tamomlagan[7]. Karthi Chennaydagi Crescent Engineering kollejida mashinasozlik boʻyicha bakalavr darajasini oldi[8]. Oʻqishni tugatgandan soʻng, u Chennayda muhandislik boʻyicha maslahatchi boʻlib ishladi va xorijda oliy taʼlim olishni koʻrib chiqdi.

deb eslaydi u intervyusida[7]. Karthi Qoʻshma Shtatlardagi oliy taʼlim uchun stipendiya oldi[9] va Nyu-Yorkdagi Binghamton universitetiga oʻqishga kirdi va u erda sanoat muhandisligi boʻyicha fan magistri darajasini oldi[10]. Magistraturada o‘qish davomida kino sanʼati bo‘yicha tanlov kurslarida ham qatnashgan[7]. Nyu-Yorkda boʻlgan vaqtida Karthi yarim kunlik grafik dizayner boʻlib ishlagan. Keyin u kino ijodkorligi bilan shugʻullanishga qaror qildi;[11] Nyu-York shtat universitetida asosiy kino ijodi boʻyicha ikkita kursda qatnashgan[12]. U shunday dedi:

Shaxsiy hayotiTahrirlash

Karthi aktyor Sivakumar va uning rafiqasi Lakshmining ikkinchi oʻgʻli. Uning ikkita ukasi bor; Katta akasi Suriya, Karthi kino debyuti paytida allaqachon taniqli aktyor boʻlgan va Tamil kinosida qoʻshiqchi boʻlgan singlisi Brindha. Tamil kino aktrisasi Jyothika Karthining kelin opasi[13]. 2011-yil 3-iyulda Karthi Chennai shtatidagi Stella Maris kollejini ingliz adabiyoti bo‘yicha magistrlik darajasini tamomlagan[14] Ranjani Chinnasamyga uylandi[15]. Ular 2011-yil 29-aprelda Ranjonining tug‘ilib o‘sgan qishlog‘i, Erode tumanidagi Goundampalayam[14]da unashtirilgan edi va to‘y anʼanaviy Kongu madaniyatida Koimbatoredagi CODISSIA savdo yarmarkasi majmuasida bo‘lib o‘tdi[16]. To‘yni oila oqsoqollari uyushtirishdi[17]. Ularning ikki farzandi, bir qizi va bir o‘g‘li bor[18].

FilmografiyasiTahrirlash

FilmlariTahrirlash

Yil Film Rol Eslatmalar
2004 Aayutha Ezhuthu Mayklning doʻsti Kreditsiz; rejissyor yordamchisi ham
2007 Parutiveeran Parutiveeran Eng yaxshi aktyor uchun Filmfare mukofoti — Tamil
Tamil Nadu davlat filmi maxsus mukofoti[19]Eng yaxshi erkak debyuti uchun Vijay mukofoti[20]
2010 Ayirathil Oruvan Muthu Nomzod — Filmfare mukofoti uchun eng yaxshi aktyor — Tamil
Paiyaa Shivamanikandan (Shiva) Nomzod — Filmfare mukofoti uchun eng yaxshi aktyor — Tamil
Naan Mahaan Alla Jeeva Prakasam Nomzod — Eng yaxshi aktyor uchun Vijay mukofoti[21]
2011 Sirutay DSP Rathnavel Pandian / Rocket Raja
Ko Oʻzi Mehmon koʻrinishi
2012 Saguni Kamalakannan Shuningdek, vokal („Kandha Kaara Vadai“)
2013 Aleks Pandian Aleks Pandian
Hammasi Ajagu Raja Ajagu Raja / Yosh Muthukrishnan Karthi played two characters.
Biriyani Sugan
2014 Madras Kaali Eng yaxshi aktyor uchun Filmfare mukofoti (tanqidchilar)- Janubiy[22]
Eng yaxshi aktyor uchun SIIMA tanqidchilar mukofoti[23]
Nomzod — Filmfare mukofoti uchun eng yaxshi aktyor — Tamil
Nomzod — eng yaxshi aktyor uchun Vijay mukofoti
2015 Komban Kombayah Pandian (Komban)
2016 Oopiri / Tozha Srinivas (Seenu) Ikki tilli film (telugu, tamil)
Nomzod — Filmfare mukofoti eng yaxshi ikkinchi plandagi aktyor uchun — Telugu
Kaashmora Kaashmora / Raj Nayak, Karthi played two characters.
2017 Kaatru Veliyidai Varun Chakrapani (VC)
Theeran Adhigaaram Ondru DSP Theeran Thirumaran Eng yaxshi aktyor uchun Filmfare mukofoti (tanqidchilar)- Janubiy
Eng yaxshi aktyor uchun Edison mukofoti
2018 Kadaikutti Singam Perunaji Gunasingam (Kadaikutty Singam)
2019 Dev Dev Ramalingam
Kayti Dilli Norvegiya Tamil kinofestivalining eng yaxshi aktyor uchun mukofoti[24]
Thambi Saravanan (Vikki)
2021 Sulton Vikram (Sulton)
2022 Vikram Dilli Dilli uchun ovoz berish
Virusli Virusli
Ponniyin Selvan: I Vallavaraiyan Vandiyadevan
Sardor Chandrabose (Sardar) / Inspektor Vijayaprakash, Karthi played two characters.
2023 Ponniyin Selvan: II Vallavaraiyan Vandiyadevan
Yaponiya TBA Suratga olish

DiskografiyasiTahrirlash

Yil Film Qoʻshiq Eslatmalar
2013 Biriyani „Mississipi“, „Mississipi (Telugu)“
2018 Partiya „Cha Cha Chare“
2022 Kanam „Maaripoche“
2022 Oke Jeevitham „Maaripoye“
2022 Sardor „Yerumayileri“

ManbalarTahrirlash

  1. „Happy Birthday Karthi!“ (25-may 2013-yil). Qaraldi: 25-may 2013-yil.
  2. „Karthi (Karthik Sivakumar) | Karthi Movies & News | Actor Karthi Photos“. 28-mart 2019-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 28-sentabr 2019-yil.
  3. (unspecified title)
  4. „Karthi – Tamil Movie News – Karthi's hat-trick“. Behindwoods (8-oktabr 2010-yil). 28-oktabr 2011-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 12-iyul 2011-yil.
  5. Warrior, Shobha. „Eagerly awaiting Karthi's Naan Mahaan Alla“. Rediff. Rediff.com (18-avgust 2010-yil). 20-avgust 2010-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 22-avgust 2010-yil.
  6. Press Trust of India. „Nasser, Vishal led team sweeps SIAA polls“. Business Standard India (19-oktabr 2015-yil). Qaraldi: 25-oktabr 2015-yil.
  7. 7,0 7,1 7,2 „Karthi Sivakumar, casual and down to earth“. The Hindu (23-sentabr 2007-yil). Qaraldi: 4-sentabr 2011-yil.
  8. „Karthi to Sivakarthikeyan: Five Tamil stars who are engineering graduates“. The Times of India (15-sentabr 2021-yil). Qaraldi: 8-iyun 2022-yil.
  9. Warrior, Shobha. „Surya's brother debuts“. Rediff. Rediff.com (24-yanvar 2007-yil). 25-oktabr 2010-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 22-avgust 2010-yil.
  10. Gupta. „a la Karthi“. The Hindu (12-oktabr 2007-yil). 5-noyabr 2013-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 1-iyun 2010-yil.
  11. Gupta. „a la Karthi“. The Hindu (12-oktabr 2007-yil). 5-noyabr 2013-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 1-iyun 2010-yil. Gupta, Rinku (12 October 2007). „a la Karthi“.
  12. Warrior, Shobha. „Surya's brother debuts“. Rediff. Rediff.com (24-yanvar 2007-yil). 25-oktabr 2010-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 22-avgust 2010-yil. Warrior, Shobha (24 January 2007).
  13. „Karthi gets engaged quietly“. Sify (30-aprel 2011-yil). 24-avgust 2011-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 12-iyul 2011-yil.
  14. 14,0 14,1 Ramesh, S.. „Karthi to tie the knot“. The Hindu (30-aprel 2011-yil).
  15. „Actor Karthi to marry Ranjani“. The Times of India (28-aprel 2011-yil). Qaraldi: 31-iyul 2011-yil.
  16. Rao, Subha J.. „A wedding to remember“ (en-IN). The Hindu (3-iyul 2011-yil). Qaraldi: 9-may 2022-yil.
  17. „Actor Karthi set for marriage“. Rediff Movies. Rediff (28-aprel 2011-yil). 2-iyul 2011-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 12-iyul 2011-yil.
  18. „Karthi reveals baby boy's name, shares first photo: 'Let our surroundings be sweeter with your arrival'“ (18-mart 2021-yil).
  19. „State Awards for the year 2006 – Govt. of Tamil Nadu“. IndiaGlitz. 13-iyun 2011-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 13-avgust 2011-yil.
  20. „Reliance Mobile Vijay Awards – The Awards Ceremony“. Star Box office. 26-iyul 2008-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 13-avgust 2011-yil.
  21. „Vijay Awards 2011: List Of Nominations“. News365today (26-iyun 2011-yil). 1-sentabr 2011-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 7-noyabr 2011-yil.
  22. „Winners of the 65th Jio Filmfare Awards (South) 2018“. Filmfare (16-iyun 2018-yil). Qaraldi: 12-mart 2020-yil.
  23. „SIIMA Awards 2015 Tamil winners list“. The Times of India (16-yanvar 2017-yil). Qaraldi: 11-aprel 2020-yil.
  24. „11th NTFF 2020 – Winners list of Awardees – Tamilar Viruthu – Tamil Nadu“ (15-yanvar 2020-yil). 26-oktabr 2020-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 15-yanvar 2020-yil.

HavolalarTahrirlash