Lalita Pawar (1916-yil 18-aprel — 1998-yil 24-fevral) hind aktrisasi boʻlib, keyinchalik u qahramon sifatida mashhur boʻlgan, hind, marati va gujarati kinolarida 700 dan ortiq filmlarda suratga tushgan. U 70 yildan ortiq davom etgan eng uzoq aktyorlik faoliyati boʻyicha Ginnesning rekordlar kitobiga kiradi. Pawar Anari roli uchun „ikkinchi darajali eng yaxshi aktrisa“ sifatida Filmfare mukofoti sovrindori. U Bxalji Pendxarkar tomonidan suratga olingan Netaji Palkar (1938), Nyu Hana Picturesning Sant Damaji, Navyug Chitrapatning Amrit, VS Khandekar va Chhaya Filmsning Gora Kumbhar kabi mashhur filmlarida suratga tushgan. Uning boshqa unutilmas rollari Anari (1959), Shri 420 va Mr vs Mrs 55 filmlarida, shuningdek, Ramanand Sagarning Ramayan teleepik serialidagi Manthara roli edi.[1]

Lalita Pawar
Lalita Pawar (1916—1998).jpg
Tavalludi
Amba Laxman Rao Sagun

18-aprel 1916-yil
Vafoti 24-fevral 1998-yil(1998-02-24)
(81 yoshda)
Maharashtra
Fuqaroligi British Raj va Hindiston
Faoliyat yillari 1928-1997
Bolalari 1 nafar

Tarjimai holiTahrirlash

Pawar 1916-yil 18-aprelda Nashikdagi Yeola shahrida pravoslav oilasida Amba Laksman Rao Sagun ismi bilan tugʻilgan.[2] Uning otasi Laksman Rao Shagun ipak va paxta buyumlari sotuvchisi edi.[3] U oʻzining aktyorlik karyerasini toʻqqiz yoshida Raja Xarishchandra (1928) filmida boshlagan, keyin esa umrining oxirigacha davom etgan va yetti oʻn yillikni qamrab olgan davrda va 1940-yillardagi filmlarda bosh rollarni oʻynashni davom ettirgan.

U Kailash (1932) ovozsiz filmida birgalikda produserlik qilgan va rol ijro etgan, keyinroq 1938-yilda Duniya Kya Xay nomli boshqa filmga produserlik qilgan.

 
Lalita Pawar, Himmat-e-Marda filmida bosh rolni oʻynamoqda (1935).

1942-yilda Jung-E-Azadi filmidagi sahnaning bir qismi sifatida aktyor Bxagvan uni qattiq urishi kerak edi. Yangi aktyor boʻlgani uchun, u tasodifan uni juda qattiq urib yubordi, buning natijasida chap koʻzning venasi yorilib ketdi va yuz falajiga duchor boʻldi. Uch yillik davolanishdan soʻng uning chap koʻzi nuqsonli boʻlib qoldi; Shunday qilib, u bosh rollardan voz kechib, keyinchalik hayotida katta shon-shuhrat qozongan xarakterli rollarga oʻtishi boshladi.[4]

Uning birinchi nikohi Ganpatrao Pavarga boʻlgan, u singlisi bilan boʻlgan munosabatlaridan keyin yomonlashdi. Keyinchalik u Bombeydagi Ambika studiyasidan produser Rajprakash Guptaga turmushga chiqdi. U Juxuda nabirasi Sanjay Pavar va eri bilan yashashni davom ettirdi. Uning oʻgʻli Jai Pavar produser boʻlishni davom ettirdi va u bilan Manzil kabi filmlarda birga ishladi. Uning oʻgʻli Jai Pavarning ikki oʻgʻli Sanjay Pavar va Manoj Pavar bor edi. Ularning ikkalasi ham Mumbayda yashashni davom ettirmoqda, chunki uning buvisi qizi merosini davom ettirishga harakat qilmoqda.[5] U 1998-yil 24-fevralda Pune shtatining Aund shahrida vafot etdi, u erda u bir muddat yashagan.

FilmografiyasiTahrirlash

Yil Film Rol
1944 Ram Shastri Anandibai (Peshwa Raghunathraoning ayoli)
1950 Dahej Mrs. Biharilal (Surajning onasi)
1951 The Immortal Song Vitabai
1952 Daag Shankar (Dilip Kumar)ning onasi
Parchhain Badi Rani
1955 Shri 420 Ganga Mai
Mr & Mrs 55 Seeta Devi, Anitaning holasi
1957 Nau Do Gyarah
1959 Anari Mrs. L. D’Sa

Qoʻlga kiritdi — Filmfare mukofoti eng yaxshi ikkinchi plandagi aktrisa uchun

Sujata Giribala, Buaji/hola
1960 Jhumroo Jhumroo ona

Jis desh me ganga behti hai (1960)

1961 Junglee (Film By Subodh Mukherjee) Shekharning onasi
Hum Dono Majorning onasi
Sampoorna Ramayana Manthara
Memdidi
1962 Professor Sita Devi Verma
Banarsi Thug
1963 Sehra Angaraning onasi
Grahasti Harish Khannaning opasi
Ghar Basake Dekho Mrs. Shanta Mehra
1964 Sharabi
1966 Phool Aur Patthar Mrs. Jeevan Ram
Love in Tokyo Gayatri Devi
Khandan Fufi
1967 Boond Jo Ban Gayee Moti Shefalining onasi
Noor Jehan
1968 Ankhen Madam/Soxta hola
Neel Kamal Thakurain
Aabroo Mrs. Verma
Teen Bahuraniyan Sitaning onasi
1969 Meri Bhabhi Gangajali
1970 Anand Matron
Pushpanjali Rani Sahiba
Gopi Lilawati devi
Darpan Dadima
1971 Jwala
1972 Gaon Hamara Shaher Tumhara Lajwanti Pandey
Bombay to Goa Kashibai
1974 Hamrahi
Naya Din Nai Raat Ruhiy kasalxonadagi bemor (maxsus koʻrinish)
Doosri Sita
1976 Aaj Ka Ye Ghar Mrs. Shanti Dinanath
Tapasya Mrs. Varma
1977 Jay Vejay Nandini
Prayashchit
Aaina Janki
1979 Manzil Mrs. Chandra
1980 Yaarana mother
Kali Ghata Ambu, uy bekasi
Phir Wohi Raat
Sau Din Saas Ke Bhavani Devi
1981 Naseeb Gomes xonim
1983 Ek Din Bahu Ka Kalavati
1986 Pyar Ke Do Pal
Ghar Sansar Satyanarayanning onasi
1987 Watan Ke Rakhwale Radhaning ona tomonidan buvisi
Uttar Dakshin
1988 Zalzala Shilaning onasi
Pyasi Aatma
1989 Bahurani
1992 Muskurahat Kir yuvuvchi ayol
1997 Bhai[6]

ManbalarTahrirlash

  1. „Bollywood's most dangerous mother-in-law, a slap caused eye light“. Aaj Tak (24-fevral 2018-yil).
  2. „Lalitha, an actress and a gentlewoman“. Rediff.com (26-fevral 1998-yil). Qaraldi: 5-noyabr 2018-yil.
  3. „Tribute to Laita Pawar“. Screen.
  4. „Lalita Pawar – Memories“. cineplot.com.
  5. „Lalita Pawar..“. Indian Express (26-fevral 1998-yil).
  6. Pawar. „Lalita Pawar Filmography“. Muvi. 12-aprel 2012-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 7-may 2014-yil.