Maykl Chimino (inglizcha: Michael Cimino 1939 - yil 3-fevral2016 - yil 2-iyul) amerikalik kinorejissyor, ssenariy muallifi va prodyuser boʻlgan. Oskar mukofoti sovrindori, eng ko'p " Kiyik ovchisi " filmining rejissyori sifatida tanilgan.

Maykl Chimino
Fayl:Michael Cimino.jpg
Tavalludi 3-fevral 1939
Nyu-York
Vafoti 2-iyul 2016
Los-Anjeles
Fuqaroligi AQSh
Kasbi prodyuser, rejissyor, ssenariy muallifi
Faoliyat yillari 1973-2007

BiografiyaTahrirlash

U 1939-yil 3-fevralda (boshqa ma'lumotlarga ko'ra, 1943-yil 16-noyabr) Nyu-York shahrida italyan amerikalik oilasida tug'ilgan. U Yel universitetini tamomlagan, so'ngra televizion reklama sohasida ishlagan. U kinematografiyadagi faoliyatini ssenariylar yozishdan boshlagan (Duglas Trumbullning " Jim yugurish " fantastik filmi). Uning birinchi e'tiborga molik ishi Klint Istvud o'ynagan "Momaqaldiroq va tezkorlik" (1974) edi.

To'rt yil o'tgach, Chimino Vyetnam urushi filmi bo'lgan " Kiyik ovchisi" filmini suratga olgan, bu uning eng katta muvaffaqiyatiga aylandi. Filmda bosh rollarni Robert De Niro va Kristofer Uoken ijro etgan. Kiyik ovchisi beshta Oskar mukofotini qo'lga kiritdi (shu jumladan, eng yaxshi film va eng yaxshi rejissyor nominatsiyalari) va Chiminoning o'ziga "United Artists" kompaniyasi tomonidan o'zining navbatdagi filmi, ya'ni "Jannat darvozasi" ustida ish boshlash uchun moliyaviy imkoniyat berildi.

Biroq, o'sha vaqtlar uchun juda katta byudjeti 40 million dollar bo'lgan " Jannat darvozalari " (1981) kartinasi kutilmagan muvaffaqiyatsizlikka uchradi. Bu "United Artists" kompaniyasining bankrot bo'lishiga olib keldi va Chimino obro'siga jiddiy putur yetkazdi.

1980-yillarda rejissyor Kristofer Lambert o'ynagan Mario Puzoning romani asosida Mikki Rurk ishtirokidagi " Ajdarho yili " (1985) va " Sitsiliyalik " (1987) jangovar filmlarini boshqargan. 1990-yilda Uilyam Uayler tomonidan Mikki Rurk va Entoni Xopkins ishtirok etgan “ Umidsiz soatlar ”ning qayta ishlangani chiqdi. 1996-yilda rejissyor " Quyosh tutuvchisi " dramasini suratga oldi.

2007-yilda Chiminoning "Tarjima shart emas" suratga olingan qisqa metrajli filmi " Har kimning o'z kinosi bor " kinoalmanaxiga kiritilgan.

U 2016-yil 2-iyul kuni 78 yoshida uyida oila a'zolari qurshovida vafot etdi.

FilmografiyaTahrirlash

RejissyorlikTahrirlash

  • 1974-yil "Momaqaldiroq va tezkorlik" / Thunderbolt and Lightfoot
  • 1978-yil - " Kiyik ovchisi" / The Deer Hunter
  • 1980-yil - " Jannat darvozasi " / Heaen's Gate
  • 1985-yil - " Ajdaho yili" / Year of the Dragon
  • 1987-yil - " Sitsiliyalik " (Mario Puzoning shu nomdagi romani asosida) / The Sicilian
  • 1990-yil - Umidsiz soatlar / Desperate Hours
  • 1996-yil - " Quyosh tutuvchisi " / Sunchaser
  • 2007-yil - "Tarjima shart emas" (" Har kimning o'z kinosi bor " dan epizod) / Chacun son cinema

Ssenariy muallifiTahrirlash

  • 1972-yil - " Jim yugurish » / Jim yugurish
  • 1973-yil - " Yuqori kuch " / Magnum Force
  • 1980-yil - " Urush itlari " / The Dogs of War