Saira Banu(Saira Bano) — 1944-yil 23-avgustda tugʻilgan hind aktrisasi, asosan hind tilidagi filmlarda faoliyat olib borgan. U hind kinosi tarixidagi eng mashhur aktrisalardan biri.[1]

Saira Banu
Saira Banu grace the Kresha Bajaj's store launch (7).jpg
Banu in 2018
Tavalludi
Saira Bano

23-avgust 1944-yil (1944-08-23) (78 yosh)
Fuqaroligi Hindiston
Kasbi Actress
Turmush oʻrtogʻi Dilip Kumar
Onasi Naseem Banu
Faoliyat yillari 1961-1976

KaryerasiTahrirlash

Saira Banu sahna va kino aktrisasi Nasim Banuning qizi edi. Uning akasi Sulton Ahmad (1939-2016) bor edi, u oʻzidan besh yosh katta edi. 

Banu 1960-yilda hind filmlaridagi debyuti uchun ish boshlaganida 16 yoshda edi.[2] U dasturda asosiy isteʼdodi va ozgina raqs tajribasi borligini aytdi. Uning tengdoshlarining barchasi klassik tarzda tarbiyalangan, shuning uchun u oliy ligaga qoʻyilmagan. Banu Kathak va Bharata Natyam darslarini muvaffaqiyatli oʻta boshladi va oʻzini professional tarzda tayyorladi. Tez orada u raqqosa boʻldi va uning filmlarida uning raqslari koʻproq tasvirlangan.

Banu aktyorlik debyutini 1961-yilda suratga olingan "Jungli" filmida Shammi Kapoorga bilan juftlik rol ijro etdi va buning uchun u o‘zining birinchi Filmfare nominatsiyasida „Eng yaxshi aktrisa“ nominatsiyasini qo‘lga kiritdi. Ushbu filmdagi mashhur qoʻshiq „Yaahoo! Chahe Koi Mujhe Junglee Kahe“ Muhammad Rafi tomonidan kuylangan, u katta muvaffaqiyatga erishdi. Junglini Aghajani Kashmeri (aka Kashmir va Agha Jani) yozgan, u shuningdek, Laknau shahridan Urdu adabiyoti va sheʼriyatiga oid maʼlumotlarini hisobga olgan holda, urdu tilida muloqot qilish boʻyicha murabbiylik qilgan. Jungli muvaffaqiyatli aktrisa sifatida karerasining boshlanishi edi. Uning obrazi romantik qahramon obrazi edi va u koʻplab sevgi hikoyalarida rol ijro etgan. U oʻzining birinchi qahramonini rejissyor Manmohan Desayning filmini Shammi Kapoorga bilan juftlik rol ijro etib qilgan. Bu vaqt ichida uning muvaffaqiyatli filmlaridan baʼzilari orasida Juk Gaya Aasman bilan Aayi Milan Ki Bela filmida, Rajendra Kumar bilan Aprel Fool va Biswajeet filmida, Mukherji bilan Aao Pyaar Karen va Shagird Joy filmida, Banu Dev Anand bilan Pyar Mohabbat filmida ham rollar ijro etgan. 

Aman (1967), Rajendra Kumarning bilan juftlik filmi uning turmush qurganidan keyin birinchi chiqishi edi. U Manoj Kumar, Shaadi, Purab Aur Paschim va Balidan bilan uchta filmda rol ijro etgan. 1968-yilda Sunil Duttning bilan juftlik filmi „Padosan“ filmi uni oliy ligaga olib chiqdi va shundan keyin u bir necha yil davomida qahramon rolini ijro etishiga sabab boʻldi. Viktoriya № 203 Navin Nischol bilan uning eng katta hiti. U eri bilan uchta filmda rol ijro etgan: Gopi, Sagina va Bayraag. Faqat Gopi kassada muvaffaqiyat qozondi. U Dharmendra bilan oltita rol ijro etgan: Jwar Bhata, Aadmi Aur Insaan, Resham Ki Dori, Pocket Maar, International Crook va Chaitali, ulardan 5 tasi Superhit edi. 

Intervyuda u Rajesh Xanna bilan ishlash imkoniyatini qoʻldan boy berganidan afsusda ekanligini aytdi. U iqtibos keltirdi: „Men u bilan Choti Bahuda (1971) ishlashim kerak edi, lekin kasal boʻlganim uchun qila olmadim. Men u bilan ikki kun o‘q uzdim va u juda maftunkor, kamtar va uyatchan odam ekanini ko‘rdim“ [3] U " Aarop " filmida Vinod Xanna va " Zameer " va " Hera Feri „ filmlarida Amitabh Bachchan bilan birga boʻlgan. 1976-yilda Sunil Dutt bilan Nehle Pe Dehla uning soʻnggi muvaffaqiyatli filmi edi. Daaman Aur Aag, Mounto va Koi Jeeta Koi Haara kabi koʻplab floplar va Faisla, Mera Vachan Geeta Ki Kasam va Aarambh kabi filmlar ushlanib, u qahramon sifatida oʻz karerasining pardalarini tortdi.

U eng yaxshi aktrisa uchun uchta Filmfare nominatsiyasini qoʻlga kiritdi: Shagird (1967), Diwana (1968) va Sagina (1974). Biroq, Banu muvaffaqiyatga erishganiga qaramay, bir qancha tanqidchilar uni isteʼdodga emas, balki glamurlikka erishganidan nolishadi. Tanqidga javoban u 1973-yildagi intervyusida shunday dedi:[4]

Banu Duniya" (1984) filmida erining bilan juftlik rolsida kamoda rol ijro etgan, unda „Teri meri zindagi“ qoʻshigʻi juda mashhur boʻlgan. Faisla 1988-yilda chiqarilgan va rasman uning soʻnggi filmi. 

Shaxsiy hayotiTahrirlash

Banu 1966-yil 11-oktyabrda aktyor Dilip Kumarga turmushga chiqdi.[5][6] Nikoh paytida Banu 22, Kumar 44 yoshda edi.[7]

FilmografiyaTahrirlash

Yil Film Xarakter Qoʻshimcha eslatmalar
1961-yil Junglee Rajkumari Nominated—Filmfare Award for Best Actress
1962-yil Shaadi Gauri
1963-yil Bluffmaster Seema
1964-yil Ayee Milan Ki Bela Barkha
April Fool Rita Christiana
Aao Pyaar Karen Shalini
Door Ki Awaz Bela / Jyoti
1966-yil Saaz Aur Awaaz Geeta
Yeh Zindagi Kitni Haseen Hai Princess Sarita / Sarita Double Role
Pyar Mohabbat Rita Singh
1967-yil Shagird Poonam Nominated—Filmfare Award for Best Actress
Diwana Kamini Gupta Nominated—Filmfare Award for Best Actress
Aman Meloda
1968-yil Padosan Bindu
Jhuk Gaya Aasmaan Priya Khanna
1969-yil Aadmi Aur Insaan Meena Khanna
1970-yil Gopi Seema
Purab Aur Paschim Preeti
1971-yil Balidaan Sheela
1972-yil Victoria No. 203 Rekha
1973-yil Jwar Bhata Gayatri
Daaman Aur Aag Rita
1974-yil Resham Ki Dori Anupama
International Crook Seema
Sagina Lalita Nominated—Filmfare Award for Best Actress
Pocketmaar Asha Rai
Aarop Aruna
Paise Ki Gudiya Madhavi
1975-yil Zameer Sunita Singh
Saazish Sunita
Chaitali Chaitali
Aakhri Daao Reena
Mounto Meena
1976-yil Aarambh
Bairaag Tara
Hera Pheri Kiran Singh
Koi Jeeta Koi Haara
Nehle Pe Dehla
1977-yil Mera Vachan Geeta Ki Kasam Champa Delayed Film
1978-yil Kaala Aadmi Delayed Film
1980-yil Desh Drohi Delayed Film
Lahu Pukarega Delayed Film
1984-yil Duniya Sumitra Kumar Cameo Appearance In Song „Teri Meri Zindagi“  
1988-yil Faisla Radha Delayed Film

ManbalarTahrirlash

  1. „Nostalgia: Saira Banu“ (29-avgust 2017-yil).
  2. Rana Siddiqui Zaman. „Arts / Cinema : My First Break: Saira Banu“. The Hindu (12-avgust 2010-yil). Qaraldi: 10-iyul 2012-yil.
  3. „Rajesh Khanna was very shy person: Saira Banu – Times of India“. The Times of India.
  4. „'What Matters is That I am Around': When Saira Banu Gave Befitting Reply to Critics“ (en). News18. Qaraldi: 23-dekabr 2021-yil.
  5. Devinder Bir Kaur. „Dilip Kumar saw a psychoanalyst after acting as Devdas“. The Sunday Tribune (7-iyul 2002-yil). Qaraldi: 14-avgust 2011-yil.
  6. „Dilip Kumar turns 84“. IBN Live (11-dekabr 2006-yil). 17-oktabr 2012-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 14-avgust 2011-yil.
  7. „Age no bar for these Bollywood couples“. Times of India.