Boman Irani (hindcha: बोमन ईरानी, ruscha: Боман Ирани, 1959-yil 2-dekabr) — hind aktyori, fotograf va ovoz rassomi boʻlib, asosan hind kinosida faolliyat olib boradi. Irani oʻz faoliyati davomida 100 dan ortiq filmlarda suratga tushgan.

Boman Irani
Boman Irani.jpg
Tavalludi 2-dekabr 1959-yil (1959-12-02) (63 yosh)
Fuqaroligi Hindiston
Kasbi
  • Aktyor
  • ovoz ijrochisi
  • fotograf
Turmush oʻrtogʻi
Zenobia Irani (turm. 1985)
Faoliyat yillari 2001-bugungi kun
Bolalari 2, Kayoze Irani

YoshligiTahrirlash

Irani 1959-yil 2-dekabrda Bombeyda (hozirgi Mumbay) zardushtiy oilada tugʻilgan. Otasi Irani tugʻilishidan 6 oy oldin vafot etgan (1959-yil may). Irani disleksik (Disleksiya) kasalligiga uchragan edi, shuningdek, DEHB, u oxir-oqibat uni yengdi[1][2]. Uning onasi (1926-yil 18-noyabr, 2021-yil 9-iyun) uni har kuni maktabdan keyin boradigan Aleksandr kinoteatrida filmlarni qayta-qayta tomosha qilishga undardi va kinematografiyasi va sanʼatini kuzatisgiga, sanʼatga mehr qoʻyishiga sababchi boʻgan[3][4]. U oʻrta maktabni Sent-Meri maktabida tugatgan, soʻngra Mumbaydagi Mithibai kollejida 2 yillik ofitsiantlik kursini oʻqigan. Politexnika diplomidan soʻng u Toj Mahal saroyi va mehmonxonasida ikki yil davomida ofitsiant va xona xizmatchisi sifatida ishlagan[5]. Koʻtarilish bilan u mehmonxonaning tomidagi Rendezvous fransuz restoranida ofitsianti ham boʻlgan[6]. Irani 32 yoshga toʻlgunga qadar otasiga tegishli boʻlgan novvoyxona va non doʻkonini ham boshqargan — otasi vafotidan keyin u yerda kartoshka chiplari va choy tayyorlab sotardi[7]. Mumbayning „Novelty Cinema“ va „Apsara“ kinoteatri oʻrtasidagi Grant yoʻlida joylashgan ushbu doʻkon Iranining qaynonasi bilan birinchi uchrashgan joyi ham boʻlgan[8].

FaoliyatiTahrirlash

Fotosuratchi sifatidagi faoliyatiTahrirlash

Toj Mahal saroyi ishlayotganida Irani kamera sotib oldi va sport musobaqalarining rasmlarini (maktabdagi kriket va futbol oʻyinlari) olib, ularni 20 dan 30 rupiygacha sotardi[9]. U oilasini birinchi marta Ootyga taʼtilga olib borish uchun yetti yil davomida pul yigʻgan lekin ular Shawham saroyi deb nomlangan vayronaga aylangan mehmonxonaga tushib qolishdi. Irani oʻz hayotini oʻz qoʻliga olishga qaror qildi va kichik fotosuratlar sotadigan fotosuratchining mayda hayoti bilan yashash oʻrniga oilasini koʻproq taʼminlash maqsadida harakatni boshladi. Irani buni oʻzining „nol raqamli lampochka momenti“ deb ataydi[10]. Irani fotograf boʻlishni davom ettirdi va Mumbaydagi boks boʻyicha jahon chempionatidan 6 oy oldin Hindiston Olimpiya boks assotsiatsiyasining oʻsha paytdagi prezidenti Adajania bilan uchrashish uchun borib, Jahon chempionatida rasmiy fotosuratchisi boʻlishni soʻradi. Adajania unga hech qanday ehtiyoj yoʻqligini aytganida, Irani tadbirni yoritish uchun oʻz ofisida 6 oy bepul ishlashni taklif qildi. U Adajaniani ishontirishda davom etdi va shtat boks musobaqasini boshqa fotosuratchilardan farqli ravishda yoritdi. Adajania uning suratlari va ishtiyoqidan qoyil qoldi va Iranini rasmiy fotograf qilib tayinladi[11]. Shu bilan birga, u Norvegiya boks jamoasining fotografi ham boʻldi va Ole Klemetsenning kerakli fotosuratlarini suratga oldi[12].

Teatrdagi faoliyatiTahrirlash

Maktab va kollejda oʻqib yurganidayoq u aktyorlik mahorati ishtiyoqi boʻlganligi sababli, u 1981-yildan 1983-yilgacha murabbiy vazifasini bajaruvchi Hansraj Siddhia qoʻl ostida mashq qilgan. Iranining ustozi Alyque Padamsee edi — Gandhidagi Muhammad Ali Jinnah roli bilan mashhur boʻlgan faxriy teatr aktyori — uni Shiamak Davar bilan tanishtirdi[13][14]. Iranining teatrdagi ilk chiqishi Roshnida filmi boʻlib, u Versovadagi viloyat teatrida kamo rolini ijro etgan. U buni Family Ties va Mahatma vs Gandi kabi seriallar bilan davom ettirdi, Darshan Jariwala rolni rad etganidan keyin Gandi rolini ijro etgan. Uning bugungi kundagi eng mashhur 10 yil davom etgan „I Am Not Bajirao“ seriali boʻladi.

Kino faoliyatiTahrirlash

Irani 2000-yilda ekran aktyorligiga oʻtdi. U Fanta, Ambuja Cements, Ceat va Krack Jack pechenyelari kabi bir qator reklamalarni boshladi (Mister Jek Krak va Jek dueti sifatida)[15]. Uning „Darna Mana Hay“ filmidagi kichik, ammo muhim roli uni olqishlarga sazovor boʻldi. Film xit deb eʼlon qilindi va u Saif Ali Khan bilan birga filmning eng esda qoladigan qismlaridan biri edi. Irani 2003-yilda „Munna Bhai MBBS“ komediyasidagi roli uchun eʼtibor qozongan. Uning J. Asthana roli unga Filmfare mukofotining eng yaxshi komediyachi nominatsiyasini taqdim etdi. Keyinchalik u „Lage Raho Munna Bhai“ filmida bir nechta IIFA mukofotiga nominatsiyalarni oldi va Aamir Khan bilan „3 Idiots“ filmida unga Filmfare mukofoti va salbiy roldagi eng yaxshi aktyor uchun „Yulduzli ekran“ mukofotiga sazovor boʻldi Irani IIFA mukofotlarini, jumladan, 2008-yilda Bangkokda aktyor Riteish Deshmukh bilan birga; 2009-yil Makaoda; 2010-yil Kolomboda va 2011-yil Torontoda[16]. U shuningdek, Bollywood Ka Boss viktorina shousini ham olib bordi. U Sanjay Dutt bilan Kaun Banega Crorepati’da boʻlgan va 2015-yilda Simone Singh bilan OneTouch Glyukoza Metrlari televidenie reklamalarida ishtirok etgan[17]. U 2019-yil yanvar oyida oʻzining Irani Movietone ishlab chiqarish uyini ishga tushirdi. Irani 2022-yilda rejissyorlik debyutini oʻtkazish arafasida edi[18][19]. Oʻsha yili Irani Masoom serialida doktor Balraj Kapoor rolini ijro etdi[20]. Boman Irani Puri Oil (Mills)[21][22], Exotica[23], Kent RO[24], Ahead NGO[25] va Saffola tomonidan P Mark Oil brendining elchisi boʻlgan[26]. Hozirda u Hindistonning Millatlar Birlashmasi Xalqaro Harakati (IIMUN) maslahatchilar kengashi aʼzosi[27]. 2020-yilda Irani havaskor va professional ssenariy mualliflarini birlashtirish maqsadida Spiral Bound nomli master-klassni boshladi[28]. Ssenariy muallifi Alexander Dinelaris Jr Spiral Boundning birinchi seminarini oʻtkazdi[29]. Master-klass COVID-19 pandemiyasi davrida onlayn sessiyalar sifatida davom etdi[28][30][31][32][33]. Mehmon maʼruzachilar orasida dramaturg Anosh Irani va rejissyorlar Rajkumar Hirani, Ram Madhvani va Shakun Batra[34][29][35] ham bor edi. Spiral Bound 500 dan ortiq sessiyalarni yakunladi[36].

FilmografiyasiTahrirlash

Yil Film Rol Eslatmalar
2001 Everybody Says I'm Fine! Resomon Mittal
2002 Let's Talk Nikhil Sharma
2003 Darna Mana Hai Hotel Owner
Boom Diamond Dealer
Munna Bhai M.B.B.S. Dr. Jagdish Chandra „JC“ Asthana
2004 Main Hoon Na Principal Yogesh Agarwal
Lakshya Sanjeev Shergill
Veer-Zaara Jahangir Hayaat Khan
2005 Page 3 Deepak Suri
Waqt: The Race Against Time Natham „Nattu“ Singh
My Wife's Murder Inspector Tejpal Randhawa
No Entry Minister Pranab Kumar „PK“ Gupta
Maine Gandhi Ko Nahin Mara Public Prosecutor Avinash Roy
Home Delivery: Aapko... Ghar Tak Michael Burnett / Santa Claus
Kal: Yesterday and Tomorrow Yashwant Dayal Singh
Bluffmaster Dr. Vijay Bhalerao
Mr Prime Minister Member of Parliament
Being Cyrus Farokh Sethna English film
2006 Shaadi Se Pehle Dr. Rustam Ali
Pyare Mohan Tony Dholakia
Yun Hota To Kya Hota DCP Amarkant Chauhan
Lage Raho Munna Bhai Lakhbir „Lucky“ Singh
Khosla Ka Ghosla Kishan Khurana
Don – The Chase Begins Again Vardhan Makhija/P De Silva
2007 Eklavya: The Royal Guard Rana Jayavardhan Singh
Honeymoon Travels Pvt. Ltd. Oscar Fernandes
Heyy Babyy Bharat Sahni
Dhan Dhana Dhan Goal Tony Singh
2008 Love Story 2050 Professor Yatin Khanna
Kismat Konnection Rajiv Batra
Dostana Murali „M“ Lokhande
Yuvvraaj Dr. Pravin Kant „PK“ Banton
Sorry Bhai! Naveen Mathur
Maharathi Avvaldas „AD“ Merchant
2009 Luck by Chance Deenaz Aziz
Little Zizou Boman Pressvala
99 Rahul Mehrotra
Kambakkht Ishq Dr. Sachin Mishra
Perfect Mismatch Naresh Patel
Fruit and Nut Maharaja Harry Holkar
3 Idiots Dr. Viru „Virus“ Sahastrabuddhe
Animal Kevin
2010 Well Done Abba Arman/Rahman Ali
Hum Tum Aur Ghost Virendra Kapoor
Mirch Ashmit „Aasu“ Hotmal
Jaane Kahan Se Aayi Hai Doctor
Housefull Batuk Patel
2011 F.A.L.T.U Principal Karam Sharma
Game Om Prakash „OP“ Ramsay
Love Breakups Zindagi Ranveer
Don 2: The King is Back Vardhan Makhija/P De Silva
2012 Ek Main Aur Ekk Tu Sushil Kapoor
Housefull 2 Batuk Patel
Tezz Sanjay Raina
Ferrari Ki Sawaari Behram Ardeshir Deboo
Cocktail Randhir „Randy“ Kapoor
Shirin Farhad Ki Toh Nikal Padi Farhad Ahmed
Student of the Year Harikishan Sanon
2013 Jolly LLB Advocate Mahesh Rajpal
Attarintiki Daredi Raghunath „Raghu“ Nandan Telugu film
2014 Youngistaan PM Dashrath Kaul (Cameo)
Bhoothnath Returns Bhushan Sharma / Bhausaheb
Happy New Year Tehamton „Tammy“ Irani
PK Cherry Bajwa
2015 Bengal Tiger CM Ashok Gajapathi Telugu film
Dilwale King
2016 Santa Banta Pvt Ltd Santeshwar Singh Solaid / Santa
Housefull 3 Batuk Patel
The Legend of Michael Mishra Francisco Paksh
Ventilator Dr. Sairam Sukhranjan Marathi film
2017 FU: Friendship Unlimited Bulmukand
2018 Agnyaathavaasi Govind „Vinda“ Bhargav
Naa Peru Surya, Naa Illu India Colonel Sanjay Shrivastav Telugu film
Parmanu: The Story of Pokhran Himanshu Shukla
Sanju Captain Homi Irani
Welcome to New York Gurwinder „Garry“ Sandhu
Khajoor Pe Atke Abhishek Zaveri
2019 Total Dhamaal Commissioner Shamsher „Don“ Singh
PM Narendra Modi Ratan Tata
Jhalki Kailash Satyarthi
Kaappaan Rajan Mahadev Tamil film
Made in China Dr. Shankar Vardhi
Drive Irfan Ali Mohammed
2020 Maska[37] Himself
2021 83[38] Farokh Engineer
2022 Runway 34[39] Nishant Suri
Jayeshbhai Jordaar Samarth Parekh
Uunchai[40] TBA
Dublyaj artisti sifatida

MukofotlariTahrirlash

Yil Mukofot shousi Mukofot Film Yutuq
2004-yil Ekran mukofotlari Eng yaxshi komediyachi Munnabhai MBBS Ha
2007-yil Filmfare mukofotlari Eng yaxshi yovuz odam Lage Raho Munnabhai Nominatsiya
2010-yil Eng yaxshi ikkinchi plandagi aktyor 3 savdoi Ha
Ekran mukofotlari Eng yaxshi yovuz odam Ha
IIFA mukofotlari Salbiy roldagi eng yaxshi ijro Ha

ManbalarTahrirlash

  1. „Josh talks – Boman Irani“. www.youtube.com. Josh talks. 14-dekabr 2006-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 30-iyun 2017-yil.
  2. Times of India. 2020 December 19.
  3. „Josh talks – Boman Irani“. www.youtube.com. Josh talks. 14-dekabr 2006-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 30-iyun 2017-yil.
  4. Maru. „Boman Irani mourns mother Jerbanoo Irani's death, says she will always be a star“ (inglizcha). India Today (9-iyun 2021-yil). Qaraldi: 9-iyun 2021-yil.
  5. „Boman Irani gets candid“. Hindustan Times. 21-yanvar 2011-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 20-fevral 2011-yil.
  6. „Josh talks – Boman Irani“. www.youtube.com. Josh talks. 14-dekabr 2006-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 30-iyun 2017-yil.
  7. „INSPIRATIONAL LIFE AND QUOTES OF BOMAN IRANI: TRANSFORMATION FROM A DYSLEXIC, AND LISPIC CHILD TO AN ACCLAIMED BOLLYWOOD ACTOR!“. Indian Speaker Bureau (7-dekabr 2020-yil).
  8. „Josh talks – Boman Irani“. www.youtube.com. Josh talks. 14-dekabr 2006-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 30-iyun 2017-yil.
  9. „Josh talks – Boman Irani“. www.youtube.com. Josh talks. 14-dekabr 2006-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 30-iyun 2017-yil.
  10. „From waiter to a rising star: Boman Irani“. The GenX Times. 5-aprel 2017-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 5-aprel 2017-yil.
  11. „Josh talks – Boman Irani“. www.youtube.com. Josh talks. 14-dekabr 2006-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 30-iyun 2017-yil.
  12. „Josh talks – Boman Irani“. www.youtube.com. Josh talks. 14-dekabr 2006-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 30-iyun 2017-yil.
  13. „Boman Irani gets candid“. Hindustan Times. 21-yanvar 2011-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 20-fevral 2011-yil.
  14. „The making of an actor“. Bomanirani.com. 23-avgust 2011-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 20-fevral 2011-yil.
  15. „Actor – Ad Films – India“. Boman Irani. 15-aprel 2011-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 20-fevral 2011-yil.
  16. „Riteish Deshmukh, Boman Irani are IIFA hosts again“. 6-mart 2017-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 6-mart 2017-yil.
  17. „Lowe Lintas highlights the 'sweet' side in the life of a diabetic for OneTouch – MullenLowe Lintas Group“. 16-aprel 2016-yilda asl nusxadan arxivlandi.
  18. „Boman Irani reveals he will finally make his directorial debut this year: I hope to start by mid-2022“ (16-fevral 2022-yil).
  19. „Boman Irani all set to make directorial debut this year“.
  20. „Boman Irani On 'Masoom': "The Love That Has Come By For My Debut Is Overwhelming"“ (inglizcha). Koimoi (20-iyun 2022-yil). Qaraldi: 22-iyun 2022-yil.
  21. FNB News“. www.fnbnews.com. 3-iyun 2018-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 31-may 2018-yil.
  22. Ghosal, Sutanuka. „Boman Irani signs up as brand ambassador of 'P' mark mustard oil“. The Economic Times (2014). Qaraldi: 31-may 2018-yil.
  23. „Exotica signs Boman Irani as its brand ambassador -“. www.realtynmore.com (21-oktabr 2015-yil). 3-iyun 2018-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 31-may 2018-yil.
  24. „Kent RO Systems signs Boman Irani as the brand ambassador“. Business Standard (24-yanvar 2011-yil). Qaraldi: 31-may 2018-yil.
  25. „Boman Irani brand ambassador of NGO 'Ahead'“ (inglizcha). Qaraldi: 31-may 2018-yil.
  26. „Saffola appoints Boman Irani as brand ambassador; launches new TVC“ (inglizcha). Indian Advertising Media & Marketing News – exchange4media. Qaraldi: 31-may 2018-yil.
  27. | Board of Advisors“. new.iimun.in. Qaraldi: 17-iyul 2021-yil.
  28. 28,0 28,1 Pioneer. „Boman turns mentor“. The Pioneer.
  29. 29,0 29,1 „Masterclass with Boman Irani“. mumbaimirror.indiatimes.com. 14-sentabr 2020-yilda asl nusxadan arxivlandi.
  30. „Boman Irani clocks in 150 online screenwriting sessions of 'Spiral Bound'“.
  31. Archived at Ghostarchive and the „Boman Irani opens up on how he came up with Spiral Bound Online Scriptwriting Sessions“. YouTube. 4-may 2021-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 1-oktabr 2022-yil.
    „Boman Irani opens up on how he came up with Spiral Bound Online Scriptwriting Sessions“. YouTube.
  32. „Boman Irani opens up on how he came up with Spiral Bound online scriptwriting sessions [Exclusive]“ (3-iyul 2020-yil).
  33. Archived at Ghostarchive and the „Boman Irani on the Art of Screenplay Writing“. YouTube. 3-may 2021-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 1-oktabr 2022-yil.
    „Boman Irani on the Art of Screenplay Writing“. YouTube.
  34. „Workplaces are still in the closet“. mumbaimirror.indiatimes.com. 15-sentabr 2020-yilda asl nusxadan arxivlandi.
  35. „Boman Irani has a productive lockdown, completes over 50 online screenwriting sessions in quarantine“. The Economic Times.
  36. „Boman Irani decodes his characters, reveals how he prepared for 3 Idiots, Khosla Ka Ghosla: 'I find learning lines on set, odd'“ (12-fevral 2022-yil).
  37. „'Maska' review: An interesting premise somehow manages to yield disastrous results“. The New Indian Express. 7-aprel 2020-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 14-iyun 2020-yil.
  38. „Boman Irani to enact the part of Farokh Engineer in #83TheFilm... Stars Ranveer Singh as #KapilDev... Directed by Kabir Khan... 10 April 2020 release. #Relive83“. Taran Adarsh on Twitter. 4-oktabr 2020-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 18-fevral 2019-yil.
  39. „Boman Irani joins the cast of Ajay Devgn's Mayday“. Bollywood Hungama (29-yanvar 2021-yil). Qaraldi: 29-yanvar 2021-yil.
  40. „Parineeti Chopra plays the role of a tourist guide in Nepal in Sooraj Barjatya's Uunchai; film shot at world's most DANGEROUS airport“. Bollywood Hungama (9-oktabr 2021-yil). Qaraldi: 9-oktabr 2021-yil.