Evangeline Lilly (talaffuzi: Evanjelin Lilli; 1979-yil 3-avgustda tugʻilgan[1][2]) — kanadalik aktrisa. U Hayot-mamot serialida Kate Austen rolini ijro etib tanilgan.

Evangeline Lilly

Lilly San Diego Comic Conda (2014)
Tavalludi
Nicole Evangeline Lilly

3-avgust 1979-yil (1979-08-03) (44 yosh)
Fort Saskatchewan, Alberta, Kanada
Fuqaroligi Kanada bayrogʻi Kanada
Kasbi
Faoliyat yillari 2002—hozir
Turmush oʻrtogʻi
Murray Hone
(turm. 2003; ajr. 2004)
Bolalari 2

Dastlabki yillar

tahrir

Evangeline Lilly Kanadaning Alberta shtatidagi Fort Saskatchewan shahrida tugʻilgan. Uning otasi iqtisod fani oʻqituvchisi, onasi esa kosmetika boʻyicha maslahatchi boʻlib faoliyat yuritgan. Evangelinening ikkita singlisi ham bor.

Evangeline oʻn yoshgacha, Fort Saskatchewan shahrini tark etishdan oldin, uchta maktabda oʻqidi. 14 yoshidan boshlab esa bolalarga yordam beradigan tashkilotlarda koʻngilli boʻlgan; 18 yoshida u missionerlar guruhi tarkibida Filippin oʻrmoniga bordi. Dunyoning oʻn toʻrtta davlatiga tashrif buyurdi. Lilly Royal Aviation kompaniyasida bir muddat styuardessa boʻlib ham ishladi[3] va shu tufayli fransuz tilini juda yaxshi biladi[4].

Uning sevimli mashgʻulotlari — konkida uchish, kanoeda eshkak eshish, snoubordda uchish va qoyalarga chiqish. U xayriya bilan shugʻullanadi, gonorarining bir qismini xayriya jamgʻarmalari hisoblariga oʻtkazadi. Shuningdek, u Just Yell Fire nomli zoʻrlashga qarshi ijtimoiy dasturda ishtirok ham etadi.

Karyerasi

tahrir

Hayot-mamot teleserialida aktrisa sifatida faoliyatini boshlashdan oldin Lilly styuardessa, ofitsiant boʻlib ishlagan. Oʻz taʼlimini moliyalashtirish uchun u televizion reklama roliklarida suratga tushdi va modellik bilan shugʻullandi, garchi u oʻzini hech qachon model deb hisoblamagan boʻlsa-da.

Model sifatida uni mashhur Ford Models modellashtirish agentligi ochdi, uning menejeri Evangelineni Britaniya Kolumbiyasining Keloshna koʻchalarida koʻrdi. U agentlik bilan shartnoma tuzdi va Vankuverga koʻchib oʻtdi, u yerda moda koʻrgazmalarida yurib, Britaniya Kolumbiyasi universitetining xalqaro munosabatlar fakultetida oʻqish uchun pul ishlab topdi.

2003-yilda u qisqa vaqt ichida Freddy vs. Jason filmida maktab oʻquvchisi sifatida kichik epizodik rolda paydo boʻldi, shuningdek, Smallville serialining bir nechta epizodlarida rol oʻynadi. Va 2004-yilda u Kingdom Hospital serialida koʻrindi. Biroq, uning birinchi haqiqiy „gapiruvchi“ roli Hayot-mamot filmida teleserialida boʻlgan. Uni ilgari Ford Modelsda boʻlgan agent Jeff Palffy kashf etgan va uning serialda paydo boʻlishida muhim rol oʻynagan.

Lilly AQSH ish vizasini yetarlicha tez ololmagani uchun Kate Osten rolini deyarli yoʻqotib qoʻyayozdi. Kasting rejissyorlari allaqachon bu rolga daʼvogarlarning yangi tanlovini boshlashgan, ammo baribir viza olindi va Evangeline Lilly suratga olish maydoniga bir kun kechikib eson-omon yetib keldi.

 
Lilly Toronto xalqaro kinofestivalida (2008).

2004-yilda Lillyning maoshi har bir epizod uchun $80 000 ni tashkil qilgan. „Hayot-mamot“ filmidagi roli uchun u Entertainment Weekly tomonidan Breakout Stars 2004 nominatsiyasiga nomzod boʻlgan va 2006-yil 14-dekabrda „Eng yaxshi dramatik aktrisa“ nominatsiyasida "Oltin globus" mukofotiga nomzod boʻlgan.

Hayot-mamot teleserialida suratga olish ishlari tugagandan soʻng, u aktyorlikdan nafaqaga chiqishni va oʻz karyerasini gumanitar ishchi sifatida davom ettirishni rejalashtirgan; ammo, u kelajakda bir nuqtada televizorga qaytishni istisno qilmadi.

2009-yilda Evangeline Lilly L'Oréal[5] kompaniyasining reklama yuziga aylandi.

U Peter Jackson suratga olgan Hobbit: Smaug vayronasi (2013) va Hobbit: Besh koinotning urushi (2014) filmlarida elf Tauriel rolini oʻynagan.

2014-yilda Evangeline oʻzining birinchi bolalar kitobi „The Squickerwonkers“ni chiqardi. 2015-yil sentyabr oyida kitob Nerd Block Jr. oʻgʻil va qizlari uchun bolalar toʻplamlarining bir qismiga aylandi, Lilly ijtimoiy tarmoqlarda oʻz muxlislari bilan Twitter tarmogʻida baham koʻrishga shoshildi. 2016-yilda „The Squickerwonkers: The Demise of Selma the Spoiled“ turkumidagi ikkinchi kitob chiqdi, u ham 2018-yilda audio formatda chop etildi[6].

2015-yilda u Chumoli-odam filmida Hope van Dyne / Ari rolini oʻynadi. Keyinchalik, Facebookda savol-javoblar paytida u Arining kostyumi uning tanasining gipsidan tayyorlanganini va u Birinchi qasoskor: Qarshilik[7] filmini suratga olishda ishtirok etishi kerakligini tasdiqladi.

2018-yilda Chumoli-odam va Ari filmi ekranlarga chiqarildi. Lilly ushbu filmda bosh qahramonlardan birini oʻynadi (Hope van Dyne / Ari).

Shaxsiy hayoti

tahrir

Evangeline 2003—2004-yillarda[8] kanadalik xokkeychi Myurrey Xoun bilan turmush qurgan.

2004-2009-yillarda esa Evangeline Hayot-mamot[9][10] teleserialida Charlie rolini oʻynagan aktyor Dominic Monaghan bilan uchrashdi.

2010-yil may oyidan boshlab Evangeline[11][12] Hayot-mamot teleseriali rejissori yordamchisi Norman Cali bilan uchrashadi. Er-xotinning ikki farzandi bor — oʻgʻli Kahekili Kali (2011-yil may oyida tugʻilgan)[13] va boshqa oʻgʻli, Evangeline ismini oshkor qilmagan (2015-yil oktyabr oyida tugʻilgan)[14][15].

Filmografiyasi

tahrir
Yil Film Rol Izohlar Mnb.
2003 Stealing Sinatra Model [16]
The Lizzie McGuire Movie Politsiya ofitseri [16]
Freddy vs. Jason Maktab oʻquvchisi [16]
2004 White Chicks Bazm mehmoni [17]
2005 The Long Weekend Simone [18]
2008 The Hurt Locker Connie James [19]
Afterwards Claire fransuzcha nomi: Et après [20]
2011 Real Steel Bailey Tallet [19]
2013 The Hobbit: The Desolation of Smaug Tauriel [21]
2014 The Hobbit: The Battle of the Five Armies [21]
2015 Ant-Man Hope van Dyne [22]
2017 Little Evil Samantha Bloom [23]
2018 Ant-Man and the Wasp Hope van Dyne / Ari [24]
2019 Avengers: Endgame [25]
2021 Crisis Claire Reimann [26]
South of Heaven Annie Ray [27]
2023 Ant-Man and the Wasp: Quantumania Hope van Dyne / Ari [28]
Legend of Destruction qirolicha Berenice Ovoz bergan [29]

Manbalar

tahrir
  1. MacDonald, Gayle „The blooming of Evangeline Lilly“ (2005-yil 11-sentyabr). 2013-yil 1-mayda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2012-yil 23-aprel.
  2. „Monitor“. Entertainment Weekly. № 1271. 9 August 2013. 22-bet.
  3. „Sundance Interview: Evangeline Lilly for "Afterwards"“ (2009-yil 2-fevral).
  4. „Evangeline Lilly speaking French with a Quebecer accent“.
  5. „Spletnik — Фрида Пинто и Эванджелин Лилли — «лица» L`Oreal“. 1-sentabr 2009-yilda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 26-iyul 2022-yil.
  6. „The Squickerwonkers Volume 1: The Demise of Selma the Spoiled (Unabridged) by Evangeline Lilly on iTunes“ (inglizcha). iTunes.
  7. „Ant-Man and the Wasp’s Evangeline Lilly says she was "gutted" by one surprising Marvel decision“ (inglizcha). Radio Times.
  8. Gould, Lara.Exclusive: I Got So Famous I Nearly Lost It, Sunday Mirror (19-noyabr 2006-yil). Provereno 26 maya 2008.
  9. „Spletnik — Эванджелин Лилли и Доминик Монахан женятся“. 11-fevral 2012-yilda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 26-iyul 2022-yil.
  10. Evandjelin nashla lyubov…i snova blagodarya LOST — Novost iz fan-kluba Evandjelin Lilli (Evangeline Lilly) — Fan PARTIya[sayt ishlamaydi]
  11. „Evangeline Lilly Dating ‘Lost’ Production Assistant? | Showbiz Spy — celebrity news, rumors & gossip“. 30-may 2010-yilda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 26-iyul 2022-yil.
  12. „Evangeline Lilly’s Lost Loves | Hollywood Heartbreaker | Dominic Monaghan“. 27-may 2010-yilda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 26-iyul 2022-yil.
  13. „It's Lost hours of sleep for Evangeline Lilly as she gives birth to a baby boy“ (inglizcha). Daily Mail Reporter (2011-yil 23-may).
  14. „Evangeline Lilly Welcomes Second Child, Rocks Post-Baby Body in Bikini“. 24-oktabr 2015-yilda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 26-iyul 2022-yil.
  15. „Evangeline Lilly в Instagram: «I looked out at my life today and was awash with gratitude and a feeling of “dreams really do come true”. I have a kind, caring, handsome,…»“ (ruscha). Instagram.
  16. 16,0 16,1 16,2 „14 Evangeline Lilly Movies, Ranked Best to Worst“. Through The Clutter. 2022-yil 27-iyunda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2022-yil 6-iyun.
  17. „Evangeline Lilly - White Chicks (2004), Clip 2“. YouTube. 2022-yil 6-iyunda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2022-yil 6-iyun.
  18. „The Long Weekend | PowerGrid“. powergrid.thewrap.com. 2015-yil 14-fevralda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2022-yil 17-yanvar.
  19. 19,0 19,1 „Evangeline Lilly Gets Backlash From Marvel Fans For Vax Mandate Protest“. Screenrant (2022-yil 27-yanvar). 2022-yil 6-iyunda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2022-yil 6-iyun.
  20. Bailey, Patricia (May 14, 2007). „Malkovich, Lilly set for Afterwards“. Playback. 18 April 2023da asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: October 19, 2008.
  21. 21,0 21,1 Skipper, Ben „Hobbit Finale Renamed The Hobbit: The Battle of the Five Armies“. International Business Times (2014-yil 24-aprel). 2014-yil 2-noyabrda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2014-yil 22-may.
  22. „Evangeline Lilly had actually retired from acting“ (en). Digital Spy (2018-yil 6-iyul). 2018-yil 6-iyulda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2018-yil 6-iyul.
  23. Romano, Nick (September 16, 2016). „Adam Scott and Evangeline Lilly to star in Netflix horror-comedy Little Evil“. Entertainment Weekly. 11 April 2019da asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: November 11, 2016.
  24. Gerber, Sean „Ant-Man Director Peyton Reed on the Saturn Award Win and the Sequel“. Modern Myth Media (2016-yil 23-iyun). 2016-yil 26-iyunda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2016-yil 24-iyun.
  25. Avila, Mike „Watch: Evangeline Lilly on introducing the Wasp, when she'll join The Avengers“. Blastr (2016-yil 9-oktyabr). 2016-yil 10-oktyabrda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2016-yil 9-oktyabr.
  26. Ritman, Alex „Gary Oldman, Armie Hammer, Evangeline Lilly Team for Opioid Thriller 'Dreamland'“. The Hollywood Reporter (2019-yil 6-fevral). 2019-yil 6-fevralda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2019-yil 6-fevral.
  27. Grater, Tom „Jason Sudeikis & Evangeline Lilly Board Thriller 'Till Death' For 'Big Bad Wolves' Director Aharon Keshales, Cinestate“. Deadline Hollywood (2019-yil 6-noyabr). 2022-yil 4-iyunda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2021-yil 13-mart.
  28. Kroll, Justin „'Ant-Man 3' Moving Forward With Director Peyton Reed“. Variety (2019-yil 1-noyabr). 2019-yil 1-noyabrda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2019-yil 2-noyabr.
  29. „Oscar Isaac, Evangeline Lilly & More To Voice Animated Pic 'Legend Of Destruction'“. Deadline (2023-yil 7-fevral). 2023-yil 8-fevralda asl nusxadan arxivlangan. Qaraldi: 2023-yil 8-fevral.

Havolalar

tahrir