Evanjelin Lilli (inglizcha: Evangeline Lilly) - kanadalik aktrisa. U "Hayot-mamot" serialidagi Keyt Ostin roli tufayli keng tanildi va "Saturn" va "Oltin globus" mukofotlariga nomzod bo'ldi.

Dastlabki yillarTahrirlash

Evanjelin Lilli Kanadaning Alberta shtatidagi Fort-Saskachevan shahrida tug'ilgan. Uning otasi iqtisod o'qituvchisi, onasi esa kosmetika bo'yicha maslahatchi. Evanjelinning ikkita singlisi ham bor.

O'n yoshida Fort-Saskachevan shahrini tark etishdan oldin Evanjelin uchta maktabni o'zgartirishga muvaffaq bo'ldi. 14 yoshidan boshlab u bolalarga yordam beradigan tashkilotlarda ko'ngilli bo'lgan; 18 yoshida u missionerlar guruhi tarkibida Filippin o'rmoniga bordi, u yerda maysazorda yashadi, dunyoning o'n to'rtta davlatiga tashrif buyurdi. Lilly Royal Aviation kompaniyasining sobiq styuardessasi[1] va shu tufayli fransuz tilini juda yaxshi biladi[2].

Uning sevimli mashg'ulotlari - konkida uchish, kanoeda eshkak eshish, snoubordda uchish va qoyalarga chiqish. U xayriya bilan shug'ullanadi, gonorarining bir qismini xayriya jamg'armalari hisoblariga o'tkazadi. Maktablardagi Just Yell Fire zo'rlashga qarshi ijtimoiy dasturida ishtirok etadi.

KaryeraTahrirlash

"Hayot-mamot" filmida aktyorlik faoliyatini boshlashdan oldin Lilli styuardessa, ofitsiant bo'lib ishlagan. O'z ta'limini moliyalashtirish uchun u televizion reklama roliklarida suratga tushdi va modellik bilan shug'ullandi, garchi u o'zini hech qachon model deb hisoblamagan boʼlsa ham.

Model sifatida uni mashhur Ford Models modellashtirish agentligi ochdi, uning menejeri Evanjelinni Britaniya Kolumbiyasining Keloshna ko'chalarida ko'rdi. U agentlik bilan shartnoma tuzdi va Vankuverga ko'chib o'tdi, u yerda moda ko'rgazmalarida yurib, Britaniya Kolumbiyasi universitetining xalqaro munosabatlar fakultetida o'qish uchun pul ishlab topdi.

2003-yilda u qisqa vaqt ichida "Freddi Jeysonga qarshi" filmida maktab o'quvchisi sifatida kichik epizodik rolda paydo bo'ldi, shuningdek, "Smallville sirlari" serialining bir nechta epizodlarida rol o'ynadi. Va 2004-yilda u "Qirollik kasalxonasi" serialida ko'rindi. Biroq, uning birinchi haqiqiy "gapiruvchi" roli "Hayot-mamot" filmida bo'lgan. Uni ilgari Ford Modelsda bo'lgan agent Jeff Palffy kashf etgan va uning serialda paydo bo'lishida muhim rol o'ynagan.

Lilli AQSH ish vizasini yetarlicha tez ololmagani uchun Kate Osten rolini deyarli yoʻqotib qoʻyayozdi. Kasting rejissyorlari allaqachon bu rolga da'vogarlarning yangi tanlovini boshlashgan, ammo baribir viza olindi va Evanjelin Lilli suratga olish maydoniga bir kun kechikib eson-omon yetib keldi.

2004-yilda Lillining maoshi har bir epizod uchun 80 000 dollarni tashkil qilgan. "Hayot-mamot" filmidagi roli uchun u Entertainment Weekly tomonidan "Breakout Stars 2004" nominatsiyasiga nomzod bo'lgan va 2006-yil 14-dekabrda "Eng yaxshi dramatik aktrisa" nominatsiyasida "Oltin globus" mukofotiga nomzod bo'lgan.

"Hayot-mamot" filmida suratga olish ishlari tugagandan so'ng, u aktyorlikdan nafaqaga chiqishni va o'z karyerasini gumanitar ishchi sifatida davom ettirishni rejalashtirgan; ammo, u kelajakda bir nuqtada televizorga qaytishni istisno qilmadi.

2009-yilda Evanjelin Lilli L'Oréal[3]ning reklama yuziga aylandi.

2013-yilda u Piter Jeksonning "Xobbit: Smaug vayronasi" va 2014-yilda "Xobbit: Besh koinotning urushi" filmlarida elf Tauriel rolini o'ynagan.

2014-yilda Evanjelin o'zining birinchi bolalar kitobi "The Squickerwonkers"ni chiqardi. 2015-yil sentyabr oyida kitob Nerd Block Jr. o'g'il va qizlari uchun bolalar to'plamlarining bir qismiga aylandi, Lilli ijtimoiy tarmoqlarda o'z muxlislari bilan Twitter tarmog'ida baham ko'rishga shoshildi. 2016-yilda "The Squickerwonkers: The Demise of Selma the Spoiled" turkumidagi ikkinchi kitob chiqdi, u ham 2018-yilda audio formatda chop etildi[4].

2015-yilda u "Chumoli-odam" filmida Hank Pymning qizi Hope van Dyne rolini o'ynadi. Keyinchalik, Facebookda savol-javoblar paytida u Arining kostyumi uning tanasining gipsidan tayyorlanganini va u "Birinchi qasoskor: Qarshilik"[5] filmini suratga olishda ishtirok etishi kerakligini tasdiqladi.

2018-yilda "Chumoli-odam va Ari" filmi chiqdi, unda u asosiy ayol rolni o'ynadi (Hope van Dyne /Ari). Bu filmda ayol super qahramon nomi aks ettirilgan Marvel kinematografiya olamidagi birinchi filmdir

Shahsiy hayotiTahrirlash

Evanjelin 2003-2004-yillarda[6] kanadalik xokkeychi Myurrey Xoun bilan turmush qurgan.

2004-2009 yillarda esa Evanjelin "Yo'qotilgan"[7][8] teleserialida Charli rolini o'ynagan aktyor Dominic Monaghan bilan uchrashdi.

2010-yil may oyidan boshlab Evangeline[9][10] teleserial rejissori yordamchisi Norman Cali bilan uchrashadi. Er-xotinning ikki farzandi bor - o'g'li Kahekili Kali (2011-yil may oyida tug'ilgan)[11] va boshqa o'g'li, Evanjelin ismini oshkor qilmagan (2015-yil oktyabr oyida tug'ilgan)[12][13] .

FilmografiyaTahrirlash

Yil Nomi Original nomi Rol
2002 s Judgment Day Jey Di
2003 f Лиззи Магуайер The Lizzie McGuire Movie politsiyachi-qiz
2003 f Andoza:Не переведено Stealing Sinatra reklamadagi model
2003 f Фредди против Джейсона Freddy Vs. Jason maktabdagi qiz
2003 s Вернуть из мёртвых Tru Calling bazm mehmoni
20022004 s Тайны Смолвиля Smallville titrlarda ko'rsatilmagan
2004 s Королевский госпиталь Kingdom Hospital Bensonning qiz do'sti
2005 f Andoza:Не переведено The Long Weekend Simona
2008 f Повелитель бури The Hurt Locker Konni Jeyms
2008 f Заложник смерти Afterwards Kler
20042010 s Остаться в живых Lost Keyt Osten
2011 f Живая сталь Real Steel Beyli Tallet
2013 f Хоббит: Пустошь Смауга The Hobbit: The Desolation of Smaug Tauriel
2014 f Хоббит: Битва пяти воинств The Hobbit: The Battle of the Five Armies Tauriel
2015 f Человек-муравей Ant-Man Hope vn Dyne
2018 f Человек-муравей и Оса Ant-Man and the Wasp Hope van Dyne / Ari
2019 f Мстители: Финал Avengers: Endgame Hope van Dyne / Ari
2021 f Трафик Crisis Kler Reymann
2021 f До самой смерти South of Heaven Enni Rey
2023 f Человек-муравей и Оса: Квантомания Ant-Man and the Wasp: Quantumania Hope van Dyne / Ari

Mukofotlar va nominatsiyalarTahrirlash

ManbalarTahrirlash

  1. „Sundance Interview: Evangeline Lilly for "Afterwards"“ (2-fevral 2009-yil).
  2. „Evangeline Lilly speaking French with a Quebecer accent“.
  3. „Spletnik — Фрида Пинто и Эванджелин Лилли — «лица» L`Oreal“. 1-sentabr 2009-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 26-iyul 2022-yil.
  4. „The Squickerwonkers Volume 1: The Demise of Selma the Spoiled (Unabridged) by Evangeline Lilly on iTunes“ (en). iTunes.
  5. „Ant-Man and the Wasp’s Evangeline Lilly says she was "gutted" by one surprising Marvel decision“ (en). Radio Times.
  6. Gould, Lara.Exclusive: I Got So Famous I Nearly Lost It, Sunday Mirror (19 ноября 2006). Проверено 26 мая 2008.
  7. „Spletnik — Эванджелин Лилли и Доминик Монахан женятся“. 11-fevral 2012-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 26-iyul 2022-yil.
  8. Эванджелин нашла любовь…и снова благодаря LOST — Новость из фан-клуба Эванджелин Лилли (Evangeline Lilly) — Фан ПАРТИя[sayt ishlamaydi]
  9. Showbiz Spy — celebrity news, rumors & gossip“. 30-may 2010-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 26-iyul 2022-yil.
  10. Hollywood Heartbreaker | Dominic Monaghan“. 27-may 2010-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 26-iyul 2022-yil.
  11. „It's Lost hours of sleep for Evangeline Lilly as she gives birth to a baby boy“ (en). Daily Mail Reporter (23-may 2011-yil).
  12. „Evangeline Lilly Welcomes Second Child, Rocks Post-Baby Body in Bikini“. 24-oktabr 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 26-iyul 2022-yil.
  13. „Evangeline Lilly в Instagram: «I looked out at my life today and was awash with gratitude and a feeling of “dreams really do come true”. I have a kind, caring, handsome,…»“ (ru). Instagram.