Johnny Depp

amerikalik aktyor, film produser va musiqachi

John Christopher Depp II (1963-yil 9-iyunda tugʻilgan) — amerikalik aktyor, film rejissor, musiqachi, ssenariynavis va film produser. Oscar, Oltin globus va BAFTA mukofotlari nomzodi hamda Oltin globus mukofoti sohibi.[1]

Johnny Depp

Depp 2019-yilda
Tugʻilishi
John Christopher Depp II

9-iyun 1963-yil (1963-06-09) (58 yosh)
Fuqaroligi AQSH bayrogʻi AQSh
Kasbi aktyor, rejissor, produser, musiqachi
Faoliyat yillari 1984 yildan
Mukofotlari Oltin globus (2008)
IMDb ID 0000136

Deppning filmlari Amerika Qoʻshma Shtatlarida $3 milliard, dunyo boʻylab $8 milliard dollardan ortiq foyda keltirgan. Aktyor ishtirokidagi eng muvaffaqiyatli loyihalardan „Karib dengizi qaroqchilari“ franshizasi ($3,7 milliard dollardan ortiq), „Alisa moʻjizalar mamlakatida“ ($1 milliard dollardan ortiq), „Charlie va Shokolad Fabrikasi“ ($474 ​​million dollar) va „Turist“ ($278 million dollar) filmlarini misol keltirish mumkin.

BiografiyaTahrirlash

Depp Owensboro, Kentucky shahrida tugʻildi. Uning otasi Katta John injener boʻlib, onasi esa ofitsiantka boʻlib ishlar edi.Uni ikki ta singlisi va bitta ukasi bor edi. Bolaligini birga kechirgan buvasining oʻlimi uning ruxiy holatiga yomon taʼsir qiladi. Floridaga koʻchish ham unga yaxshi taʼsir koʻrsatmaydi. 12 yoshida chekishni boshlaydi, keyinchalik narkotik qabul qila boshlaydi. U 15 ga toʻlganida ota-onasi ajrashadilar.

Aynan oʻsha paytlarda Depp musiqaga qiziqib qoladi. U musiqaga Ouensboroda, buvasi bilan cherkovga borgan paytlari qiziqishni boshlagan edi. Floridada onasi unga gitara sovgʻa qiladi. Uni chalishni oʻzi oʻrganib oladi va Floridaning kecha klublarida sahna olgan „The Kids“ guruhiga kiradi. 16 yoshligida esa Depp butun umrini musiqaga bagʻishlash maqsadida maktabni tashlaydi. Guruh yutuqlarning yoʻlini olib Los Anjelesga koʻchadi. Hozirda Depp „P“ guruhida oʻynaydi. Yaqinda bu guruhning ochilish konserti boʻlib oʻtdi. Johnnyning yana bir qiziqishi bu rasm chizish. Oʻz guruhlarining albom muqovasi uchun oʻzi rasm chizgan. Bular bilan bir qatorda Depp adabiyotga qiziqadi. Uning sevimli avtorlaridan biri Jack Kerouac. Uning ijodi oʻsmirlik chogʻida Deppning dunyoqarashiga katta taʼsir qilgan.

20 yoshligida oʻzidan 5 yosh katta Lori Anne Allison bilan uylanadi. U Deppni Nicolas Cage bilan tanishtiradi. Shunday qilib uning aktyorlik hayoti boshlanadi. Birinchi filmi „A Nightmare on Elm Street“. Lekin musiqa baribir u uchun birinchi oʻrinda edi. Lekin afsuski musiqiy guruhlari tarqaladi. Keyinchalik Depp TV Shoularda chiqadigan boʻldi. „Edward Scissorhands“ filmida Winona Ryder bilan tanishadi va nishonlanadilar.

1994-yil Kate Moss bilan nishonlanadi. Deppning kino karyerasi borgan sari yuksalib borayotgan edi. 1998-yil Moss bilan ajrashadilar va Depp fransuz qoʻshiqchi va aktrisa Vanessa Paradis bilan tanishadi va Fransiyaga koʻchib keladi. Ularning hozirda Lily-Rose Melody(1999) va Jack(2002) nomli bolalari bor.

2004 yili Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl filmidagi Kapitan Jack Sparrow roli uchun Oscarga nomzod boʻladi. Ikkinchi nomzodlikni Finding Neverland filmi orqali oladi.

Johnny Deppning Gollivud shon-shuhrat hiyobonida oʻz yulduzi bor. Ikki martta Oscar, 6 marta Oltin Globus nomzodi boʻlgan boʻlsa-da, Deppga hech qachon bu sovrinlar berilmadi.

FilmografiyaTahrirlash

Film Yil Rol Rejissor Ref.
Nightmare on Elm Street, AA Nightmare on Elm Street 1984 Glen Lantz Wes Craven [2][3]
Private Resort 1985 Jack Marshall George Bowers [4]
Platoon 1986 Lerner Oliver Stone [5]
Cry-Baby 1990 Wade „Cry-Baby“ Walker John Waters [6]
Edward Scissorhands Edward Scissorhands Tim Burton [7]
Freddy's Dead: The Final Nightmare 1991 Glen Lantz Rachel Talalay [8]
Arizona Dream 1993 Axel Blackmar Emir Kusturica [9]
Benny & Joon Sam Jeremiah S. Chechik [10]
What's Eating Gilbert Grape Gilbert Grape Lasse Hallström [11]
Stuff None Himself
Ed Wood 1994 Ed Wood Tim Burton [12]
Don Juan DeMarco 1995 Don Juan / John R. DeMarco Jeremy Leven
Dead Man William Blake Jim Jarmusch
Nick of Time Gene Watson John Badham
Cannes Man 1996 Himself Richard Martini
Donnie Brasco 1997 Donnie Brasco / Joseph D. Pistone Mike Newell
The Brave Raphael Himself
Fear and Loathing in Las Vegas 1998 Raoul Duke Terry Gilliam
L.A. Without a Map Himself / William Blake Mika Kaurismäki
The Ninth Gate 1999 Dean Corso Roman Polanski
The Astronaut's Wife Spencer Armacost Rand Ravich
Sleepy Hollow Ichabod Crane Tim Burton
Chocolat 2000 Roux Lasse Hallström
Before Night Falls Lt. Victor / Bon Bon Julian Schnabel
The Man Who Cried Cesar Sally Potter
Blow 2001 George Jung Ted Demme
From Hell Frederick Abberline Hughes brothers
Once Upon a Time in Mexico 2003 Sheldon Sands Robert Rodriguez
Karib dengizi qaroqchilari: Qora Marvarid tavqi lanʼati Captain Jack Sparrow Gore Verbinski
Happily Ever After 2004 L’inconnu Yvan Attal
Secret Window Morton „Mort“ Rainey / John Shooter David Koepp
Finding Neverland J. M. Barrie Marc Forster
The Libertine John Wilmot, 2nd Earl of Rochester Laurence Dunmore
Charlie and the Chocolate Factory 2005 Willy Wonka Tim Burton
Corpse Bride Victor Van Dort
Karib dengizi qaroqchilari: Murdalar sandigʻi 2006 Captain Jack Sparrow Gore Verbinski
Karib dengizi qaroqchilari: Dunyolar chegarasida 2007
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street Benjamin Barker / Sweeney Todd Tim Burton
Public Enemies 2009 John Dillinger Michael Mann
The Imaginarium of Doctor Parnassus Tony (1st Transformation) Terry Gilliam
Alisa moʻjizalar mamlakatida 2010 Tarrant Hightopp / Mad Hatter Tim Burton
The Tourist Frank Tupelo / Alexander Pearce Florian Henckel von Donnersmarck
Rango 2011 Rango / Lars / Raoul Duke Gore Verbinski
Karib dengizi qaroqchilari: Nomaʼlum sohillarda Captain Jack Sparrow Rob Marshall
The Rum Diary Paul Kemp Bruce Robinson
Jack and Jill Himself Dennis Dugan
Hugo None Martin Scorsese
21 Jump Street 2012 Thomas „Tom“ Hanson, Jr., DEA Phil Lord
Christopher Miller
Dark Shadows Barnabas Collins Tim Burton
The Lone Ranger 2013 Tonto Gore Verbinski
Lucky Them Matthew Smith Megan Griffiths
Transcendence 2014 Dr. Will Caster Wally Pfister
Tusk Guy LaPointe Kevin Smith
Into the Woods The Big Bad Wolf Rob Marshall
Mortdecai 2015 Charlie Mortdecai David Koepp
Black Mass James „Whitey“ Bulger Scott Cooper
Yoga Hosers 2016 Guy LaPointe Kevin Smith
Donald Trump's The Art of the Deal: The Movie Donald Trump Jeremy Konner
Alisa sehrli oyna ortida Tarrant Hightopp / Mad Hatter James Bobin
Fantastic Beasts and Where to Find Them Gellert Grindelwald David Yates
The Black Ghiandola 2017 Nuclear Med Tech Sam Raimi
Catherine Hardwicke
Theodore Melfi
Karib dengizi qaroqchilari: Murdalar ertak aytmaydi Captain Jack Sparrow Joachim Rønning
Espen Sandberg
Murder on the Orient Express Edward Ratchett / John Cassetti Kenneth Branagh
Sherlock Gnomes 2018 Sherlock Gnomes John Stevenson
London Fields Chick Purchase Matthew Cullen
Fantastik maxluqlar (film) Gellert Grindelwald David Yates
The Professor Richard Brown Wayne Roberts
City of Lies Russell Poole Brad Furman [13]
Waiting for the Barbarians 2020 Colonel Joll Ciro Guerra
Minamata W. Eugene Smith Andrew Levitas

HavolalarTahrirlash

  1. Labrecque, Jeff (June 8, 2012). Tom Cruise, Johnny Depp, and the state of the modern Movie Star. Entertainment Weekly.
  2. Johnny Depp A Nightmare on Elm Street. johnnydeppmovieslist.org. Asl nusxadan arxivlandi (2015-02-04). February 21, 2015.
  3. 13 fun Freddy facts as 'A Nightmare on Elm Street' turns 30. Syracuse Media Group (October 31, 2014). December 15, 2014.
  4. Chris Nashawaty (March 26, 2014). 24 Stars' Worst Movies. Entertainment Weekly. December 15, 2014.
  5. Britt Haye (December 7, 2013). See the Cast of 'Platoon' Then and Now Read More: See the Cast of 'Platoon' Then and Now. Screen Crush. December 15, 2014.
  6. Johnny Depp Makes Surprise Appearance at Hollywood Cemetery 'Cry-Baby' Screening. The Hollywood Reporter (August 19, 2013). December 15, 2014.
  7. The 100 Greatest Movie Characters. Empire Online. December 15, 2014.
  8. Johnny Depp: A Biography. Westport, Conn.: Greenwood Press, 2008. — s. 67. ISBN 9780313343001. 
  9. Arizona Dream Movie Review & Film Summary (1995). Roger Ebert Online (January 6, 1995). December 15, 2014.
  10. Benny and Joon Movie Review and Summary (1993). Roger Ebert Online (April 16, 1993). December 15, 2014.
  11. 'Gilbert Grape' at 20: When Johnny met Leo.... Entertainment Weekly (February 16, 2014). December 15, 2014.
  12. Ed Wood Movie Review & Film Summary (1994). Roger Ebert Online (October 7, 1994). December 15, 2014.
  13. Hipes, Patrick (August 6, 2018). Johnny Depp’s ‘City Of Lies’ Movie Pulled From Release Schedule. deadline. August 6, 2018.