Katy Perry

amerikalik qoʻshiqchi, qoʻshiqnavis va aktrisa

Katheryn Elizabeth Hudson[1] (talaffuzi: Ketrin Elizabet Hadson; 25-oktabr 1984-yilda tugʻilgan), taxallusi — Katy Perry (talaffuzi: Keyti Perri) — amerikalik qoʻshiqchi, qoʻshiqnavis va aktrisa. Perry Kaliforniyaning Santa Barbara shahrida tugʻilib oʻsgan. Konservator ota-onasi unga ommabop pop musiqa tinglashni taqiqlashar edi. U yoshligidan gospel musiqaga qiziqqan. Perry Red Hill Records bilan shartnoma imzolab, 2001-yilda Katy Hudson nomli albom chiqargan, biroq bu albom tijoriy jihatdan muvaffaqiyatsiz boʻldi. Perry Red Hill Records bilan ishlashni toʻxtatgandan soʻng, dunyoviy musiqa bilan shugʻullanish maqsadida Los Angelesga koʻchib oʻtdi va keyinchalik produserlar — Glen Ballard, Dr. Luke va Max Martin bilan ishlashni boshladi. 2007-yilning aprelida u Capitol Records studiyasidan shartnoma imzolab, Katy Perry degan taxallus olgan.

Katy Perry

Perry 2019-yilda
Tugʻilishi
Katheryn Elizabeth Hudson

25-oktabr 1984-yil (1984-10-25) (36 yosh)
Fuqaroligi AQSH bayrogʻi AQSh
Kasbi
  • Qoʻshiqchi
  • qoʻshiqnavis
  • aktrisa
  • tadbirkor
Turmush oʻrtogʻi Russell Brand
(2010—2012)​
Boʻyi 170.3 sm
Amplua vokal, pianino, gitara
Faoliyat yillari 2001–hozirgacha
Bolalari 1
Sayt KatyPerry.com

Perry tijoriy muvaffaqiyatga 2008-yili One of the Boys nomli ilk studiya albomini chiqarib erishdi. Keyin olamshumul hit boʻlgan „I Kissed a Girl“ ashulasini chiqardi. Bundan soʻng u „Hot n Cold“ va „Waking Up in Vegas“ kabi qoʻshiqlar yozib, faoliyatini davom ettirdi. Perry albomiga bagʻishlangan Hello Katy Tour turnesini boshladi. Ikkinchi studiya albomi Teenage Dream koʻp mamlakatlarda chartlar tepasiga koʻtarildi. Undan Billboard Hot 100 hit-paradiga kirgan beshta singl — „California Gurls“, „Teenage Dream“, „Firework“, „E.T.“ va „Last Friday Night (T.G.I.F.)“ joy olgan. Perry birdaniga beshta ashulasi bilan Hot 100 ga kirgan birinchi ayol qoʻshiqchi boʻldi (ungacha faqat Michael Jackson Bad albomi (1987) bunga muvaffaq boʻlgan edi). Shu albomini dastaklash uchun Perry California Dreams Tour turnesini boshladi.[2] Teenage Dream albomidan soʻng Katy Perry „Part of Me“ nomli yana bir hit qoʻshiq yozdi.

Katy Perry shaxsiy hayoti ommaviy axborot vositalari eʼtiborida boʻlib kelmoqda. Artist Travie McCoy bilan boʻlgan omadsiz munosabatlaridan keyin u 2010-yili britaniyalik qiziqchi Russell Brandga turmushga chiqdi. 2011-yil dekabrida Brand ajrashishini eʼlon qildi. Perry shuningdek 2012-yili Part of Me nomli musiqiy-biografik filmda suratga tushdi.

HayotiTahrirlash

1984-1998-yil: Ilk hayotiTahrirlash

Katheryn Elizabeth Hudson 1984-yil 25-oktabrda AQShning Kaliforniya shtatidagi Santa Barbara shahrida pentecostal ruhoniylari oilasida tugʻilgan.[3] Uning onasi Mary Christine (qizlik familiyasi Perry), otasi esa Maurice Keith Hudson. Uning ota-onasi yangitdan tugʻilishgan xristianlardir, sababi ularning har biri „yovvoyi ulgʻayishdan“ keyin dinni qabul qilishgan.[4] Perry ingliz, olmon, irland va portugal ajdodlariga ega hisoblanadi.[5] Onasi tomonidan u amerikalik film rejissor Frank Perryning jiyanidir.[6] Uning qoʻshiqchi boʻlgan David ismli ukasi[7] hamda Anjela ismli opasi mavjud.[8]

 
Perry 2014-yilning iyulida boʻlib oʻtgan Prismatic World Tour gastrol safari davomida.

3 yoshdan 11 yoshgacha Perry, butun mamlakat boʻylab oilasi bilan tez-tez bir shahardan boshqa shaharga koʻchishgan, chunki ota-onasi qayta Santa Barbara shahriga joylashishidan avval, bir nechta cherkovlar tashkil etishgan. Ulgʻayganida, u boshlangʻich va oʻrta maʼlumotni diniy maktablarda va lagerlarda, shu jumladan Arizona shtatidagi Paradise Valley nasroniy maktabida va Kaliforniyadagi Santa Barbara xristian maktabida olgan.[3][9] Uning oilasi moliyaviy jihatdan ancha qiynalishgan.[10]

DiskografiyasiTahrirlash

FilmografiyasiTahrirlash

  • Smurflar (2011)
  • Katy Perry: Part of Me (2012)
  • Smurflar 2 (2013)
  • Brand: A Second Coming (2015)
  • Katy Perry: The Prismatic World Tour (2015)
  • Katy Perry: Making of the Pepsi Super Bowl Halftime Show (2015)
  • Jeremy Scott: The Peopleʼs Designer (2015)
  • Zoolander 2 (2016)
  • Popstar: Never Stop Never Stopping (2016)

GastrollariTahrirlash

ManbalarTahrirlash

  1. Top 25 Worldwide Tours (01/01/2011 – 12/31/2011). Pollstar. Pollstar, Inc. (December 28, 2011). December 28, 2011.
  2. 3,0 3,1 Friedlander 2012, s. 15
  3. Graff, Gary (February 21, 2009). "Interview: Katy Perry – Hot N Bold". The Scotsman. Archived from the original on March 7, 2009. https://web.archive.org/web/20090307025809/http://thescotsman.scotsman.com/features/Interview-Katy-Perry--Hot.4988069.jp. Qaraldi: February 28, 2009. 
  4. Cowlin 2014, pp. 11; 51
  5. Lua error in Module:Citation/CS1/Utilities at line 60: bad argument #1 to 'ipairs' (table expected, got nil).
  6. Lua error in Module:Citation/CS1/Utilities at line 60: bad argument #1 to 'ipairs' (table expected, got nil).
  7. Friedlander 2012, s. 7
  8. Masley, Ed (January 9, 2015). "Katy Perry talks Super Bowl, Scottsdale childhood". The Arizona Republic. https://www.azcentral.com/story/entertainment/music/2015/01/09/interview-katy-perry-talks-super-bowl-halftime-show/21497063/. Qaraldi: January 9, 2015. 
  9. Lua error in Module:Citation/CS1/Utilities at line 60: bad argument #1 to 'ipairs' (table expected, got nil).

HavolalarTahrirlash