Serenay Sarıkaya (Turkcha talaffuzi: [seɾeˌnaj saˈɾɯkaja]; 1992-yil 1-iyulda tug'ilgan) - turk aktrisasi va modeli.

Serenay Sarıkaya
Tavalludi 1-iyul 1992-yil (1992-07-01) (30 yosh)
Kasbi Aktrisa, model
Bilimi Antalya Saime Salih Konca yuqori maktabi
Faoliyat yillari 2006-yildan hozirgacha

Sarikaya aktyorlik debyutini "Shaşkın" (2006) filmida kichik rol bilan o'tkazgan va keyinchalik "Plajda" (2008) filmida rol o'ynagan. Xuddi shu yili u Sinan Chetin rejissyorligidagi Peri Masalı (2008) teleserialida paydo bo'ldi va keyinchalik u Limon Agaji (2008) filmidagi birinchi bosh roliga tayyorlandi. Keyinchalik u Adanalıda paydo bo'ldi (2008–10). Sarıkaya “Miss Turkiya 2010” tanlovida birinchi o‘rinni egalladi. U “Lale Devri” (2010–12) va “Medcezir” (2013–15) filmlaridagi rollari uchun xalqaro eʼtiborga sazovor boʻldi hamda tanqidchilarning olqishiga ega boʻldi, koʻplab mukofotlarga sazovor boʻldi, jumladan, ikkita “Oltin kapalak” mukofoti shular jumlasidandir. Kino karerasini Behzat Ç Ankara Yaniyor (2013) filmidagi roli bilan davom ettirdi.

Aktyorlik faoliyatidan tashqari, Sarikaya ko'plab reklama filmlarida suratga tushgan va ko'plab brendlarning yuzi hisoblanadi. 2014-yilda u GQ Turkey tomonidan yilning eng yaxshi ayoli sifatida tanlandi.

YoshlikTahrirlash

Serenay Sarıkaya 1992-yil 1-iyulda Anqarada[1] [2] [3] [4] Seyhan Umran va Mustafo Sarikaya oilasida tugʻilgan. Ota-onasi ajrashguniga qadar u 7 yoshigacha oilasi bilan Antaliyada yashagan. Otasi qayta turmush qurgach, onasi bilan Istanbulga ko‘chib o‘tadi[5] [6]. Keyinroq u intervyusida otasisiz o‘sgan tajribasini shunday tasvirlab berdi: “Kichkina qiz uchun ota uning evolyutsiyasida alohida omil. Otasiz o'sish - katta tajriba"[7]. O'sha paytda ular Antaliyada yoki Istanbulda yashash haqida qaror qabul qilmoqchi bo'lganlarida, Sarikaya onasiga aktrisa bo'lishni xohlayotganini aytdi va onasini Istanbulga ko'chirishga majbur qildi[8]. Sarıkaya keyinchalik Antaliya Saime Salih Konca yuqori maktabida tahsil oldi va u universitetda o'qishni davom ettirishni xohlagan bo'lsa-da, u hali biror daraja olmadi. Sarıkaya bolaligida model bo'lishni orzu qilgan[9]. U voleybol bilan shug'ullangan va tez-tez basketbol bilan ham shug'ullanib turgan. U tennis va lotin raqslariga ham qiziqadi[10] [11]. 15 yoshida Sarıkaya Chexiyada bo'lib o'tgan Yevropa o'smirlar go'zallik tanlovida qatnashdi va hakamlar hay'atining maxsus mukofotiga sazovor bo'ldi[12].

KaryeraTahrirlash

2006–12: Kinofilmlar va teleseriallarTahrirlash

2006-yilda Chexiyada boʻlib oʻtgan Yevropa yosh goʻzallik tanlovida hakamlar hayʼatidan maxsus sovrinni qoʻlga kiritgach, Shahin Alpaslan rejissyorligida suratga olingan “Shaşkın” filmida ishtirok etib, Itir obrazini ijro etdi[13]. 2008-yilda Turkcell uchun reklama filmida rol o'ynadi, keyin esa Sinan Chetin prodyuserlik qilgan va Murat Sheker rejissyorligidagi ikkinchi "Plajda" filmida rol o'ynadi. U ushbu filmda Asli obrazini o'ynagan.

Keyin Chetin tomonidan rejissyor Celal Chimen tomonidan suratga olingan Peri Masalı serialidagi birinchi bosh rolga tayyorlandi. U ertakdagidek xudojo'y Talyani tasvirlagan. Uning hamkasblari orasida Ayshen Gruda, Altan Gunbay va Shahap Sayılgan bor edi[14]. O'sha yili u Kaan Urganjiog'lu bilan birga Limon Agaji teleserialida rol o'ynadi. Unga yana Sinan Chetin prodyuserlik qilgan, rejissyori esa Deniz Ergun edi. O'ninchi bo'limdan so'ng, Sarikayaning Peri personaji hikoya chizig'idan olib tashlandi[15].

2008-yilda Sarıkaya Tayfun Güneyer tomonidan yaratilgan va Adnan Guler tomonidan suratga olingan Adanali serialida ishtirok eta boshladi. Bosh rollarda Oktay Kaynarja, Mehmet Akif Alakurt va Selin Demiratar o'rin olgan. U Oqtay Kaynarjaning yunon-turk qizi Sofiya rolini o'ynadi va yunon-adana aksentini aralashtirib yuborgani uchun tanqidchilarning olqishiga sazovor bo'ldi[16] [17]. U 2010-yil 1-aprelda Milliy poytaxt Anqara shahri vakili sifatida Miss Turkiya milliy go‘zallik tanlovida ishtirok etdi. U Gaziantep shahri vakili Gizem Memichning yakuniy g‘olibi bo‘ldi va “Olam go‘zali” tanlovida Turkiya vakili bo‘lish huquqini qo‘lga kiritdi. Biroq, u aktyorlik faoliyatini davom ettirmoqchi bo'lgani uchun bu imkoniyatdan voz kechdi va uning o'rniga Gizem Memich keldi[18] [19].

Sarıkaya, ikkinchi mavsumida[20] Adanali aktyorlarini tark etdi va uning o'rniga Shukru Avşar prodyuserligi va Murat Düzgünog'lu rejissyorligidagi Lale Devri nomli boshqa serialda rol o'ynashni boshladi. U Yeshim Taşqiran obrazini yaratdi. Uning hamkasblari orasida Tolgahan Sayishman va Hatice Aslan ham bor edi[21]. U ushbu serialning epizodida tomoshabinlarni o'ziga tortgan va albom yaratish bo'yicha takliflarni olgan qo'shiqni kuyladi. Sarikaya oʻzining musiqadagi isteʼdodini dugonasi yordamida kashf etganini va ovozini yaxshilash uchun oʻqitilganini aytdi. Intervyuda unga albom yozishni taklif qilishdi va u shunday javob berdi: "Takliflar to'g'ri. Narxlar yomon emas. Lekin men qo'shiq aytmoqchi emasman. Mening ishim aktyorlik"[22] [23]. U 2011-yilda Hoshchakal nomli qisqa metrajli filmda rol o'ynagan[24]. 2012-yilda Lale Devrining ikkinchi mavsumini tugatgandan so'ng u serialni tark etishga qaror qildi va shartnomasi tufayli uchinchi mavsum boshida serialni tark etdi[25] [26].

2013-yildan hozirgi kungacha: Behzat Ç. Ankara Yanıyor, Medcezir va boshqa loyihalarTahrirlash

2013-yilning may oyida Sarıkaya Behzat Ç uchun suratga olishni boshladi. Anqara Yanıyor, Behzat Ç teleserialidan olingan kinofilm. Bir Ankara Polisiyesi da u Melisa obrazini tasvirlagan[27] [28]. O'sha yili Sarikaya, Chag'atay Ulusoy bilan birga Amerikaning asl The OC serialiga asoslangan Medcezir serialida rol o'ynadi. Senariy muallifi Ece Yörench, serial rejissyori Ali Bilgin edi. Sarıkayaning qahramoni Mira Beylice asl serial qahramonlaridan biri Marissa Kuperning moslashuvi edi[29]. 2014-yilda u Medcezir hamkasbi Hazar Erguchlu bilan birga Elidor uchun reklama filmida suratga tushdi[30]. O'sha yilning mart oyida u islandiyalik rejissyorlik qilgan Thor brendining boshqa reklama filmida paydo bo'ldi[31]. Keyinchalik u ikki yillik shartnoma imzolaganidan so'ng Mavi Jeansning yuziga aylandi[32]. Ushbu brendning bahor-yoz kolleksiyasini reklama qilish uchun Sarıkaya mashhur braziliyalik model Fransisko Lachowski bilan birga reklama roliklarini suratga oldi. O'sha yilning sentyabr oyida u yana o'sha brend uchun reklama filmida paydo bo'ldi. Reklama filmidagi jangovar sahnalar uch kun ichida suratga olindi[33]. Sarıkaya, 2016-yilda Barbara Palvin bilan Mavi filmining yana bir reklamasini suratga oldi[34]. 2015-yilning bahor-yoz kolleksiyasini reklama qilish uchun Sarikaya, Kerem Bürsin bilan birga kamera qarshisiga chiqdi. Reklamalarda Sarikaya va Bürsinning birgalikda kuylashi tomoshabinlardan ijobiy javob oldi[35] [36].

2017–18-yillarda Sarikaya Azra Koenning bir qator romanlari asosida yaratilgan Fi serialida Duru obrazini ijro etgan[37]. Fi puhutv tomonidan onlayn translyatsiya qilingan Turkiyadagi birinchi yirik televizion mahsulotlardan biri edi[38]. U qo'shilgan radio dasturida Azra Kohen ikkinchi mavsumda to'rt fasl bo'lishi kerak bo'lgan serialni to'xtatishga qaror qilganini e'lon qildi, chunki u shou kitobda tasvirlangan boshqa voqeani aytib berayotganiga ishondi[39]. 2017-yildan 2018-yilgacha Sarıkaya "Head and Shoulders" brendining elchisi bo'lib, brend bilan turli kampaniyalar va xabardorlik loyihalarini suratga oldi[40].

2019-yilda u Lyuis Kerrollning "Alisa mo'jizalar mamlakatida" filmiga moslashtirilgan “Elis Müzikali” musiqiy filmida Alisa rolida debyut qildi. Shou birinchi marta 2019-yil fevral oyida sahnaga chiqdi va 2019-yil sentabr oyida ikkinchi mavsumga qaytdi[41]. Pandemiya sababli tanaffusdan so'ng, Elis 2022-yil 7-fevralda yana sahnaga qaytdi, Serenay Sarikaya bosh qahramon Elis rolini o'ynadi[42]. Serenay qo'shiqchi Belgin Sarilmiserning hayotini batafsil aks ettiruvchi "Bergen" nomli biografik filmni suratga olish uchun tayinlangan. Biroq, koronavirus va boshqa omillar tufayli suratga olishdagi qiyinchiliklar tufayli u Bergen rolini tark etishga majbur bo'ldi[43]. 2021-yilda Serenay Bvlgari brendining birinchi turk brendi elchisiga aylandi[44].

FilmografiyaTahrirlash

Film
Yil Sarlavha Rol Eslatmalar
2006 yil Shashkin Itir Yordamchi rol
2008 yil Plajda Asli Yordamchi rol
2010 yil Ajdahoni qanday o'rgatish kerak Astrid Xofferson Ovozni dublyaj qilish
2011 yil Hoshchakal Sara Qisqa film
2013 yil Behzat Ç. Ankara Yanıyor Melisa Yordamchi rol
2016 yil Ikkimizin Yerine Chichek Bosh rol
Televizion
Yil Sarlavha Rol Eslatmalar
2008 yil Peri Masalı Talya Bosh rol
2008 yil Limon Agaci Peri Bosh rol
2008–2010 Adanali Sofiya Dikkaya Bosh rol
2010–2012 Lale Devri Yeshim Taşkıran Bosh rol
2013–2015 yillar Medcezir Mira Beylice Bosh rol
2017–2018 yillar Fi Duru Durulay Asosiy rol [45]
2022 Shahmeran Shahsu Bosh rol

TeatrTahrirlash

Teatr
Yil Sarlavha Rol Eslatmalar
2019 Alice Musiqali Elis Bosh rol

MukofotlarTahrirlash

Year Award Category Work Result
2010 Miss Turkey Runner-up
2013 Turkey Elle Style Awards Best Hair Style Medcezir Gʻolib
2014 magazinci.com Awards Best Actress Gʻolib
GQ Turkey Men of the Year Awards Woman of the Year Gʻolib
Istanbul Technical University Awards Best TV series Actress Gʻolib
5th Ayaklı Newspaper TV Stars Awards Best Actress in a Drama Series Gʻolib
Çanakkale 18 Mart University Awards Best Actress Gʻolib
Karadeniz Technical University Awards Best Actress Gʻolib
4th İMK Social Media Awards Best Actress Gʻolib
3rd Crystal Mouse Media Awards Best Actress Gʻolib
41st Golden Butterfly Awards Best Actress Gʻolib
2015 Istanbul Arel University 4th Media and Art Awards Most Admired TV series Actress Gʻolib
YTÜ Stars of the Year Awards Most Admired TV series Actress Gʻolib
5th Unimpeded Life Foundation Awards Best TV Actress of the Year Gʻolib
MGD 21. Gold Lens Awards Best Drama Actress Gʻolib
Turkey Youth Awards Best Actress Gʻolib
Ege University 4th Media Awards Best Actress Gʻolib
Kayahan Media and Arts Awards Best Actress of the Year Gʻolib
6th Quality of Magazine Awards Top Quality Actress Gʻolib
42nd Golden Butterfly Awards Best Actress Gʻolib
2016 2nd Elele Avon Woman Awards Actress of the Year Nominatsiya
6th Elle Style Awards Elle Style Actress of the Year Nominatsiya
10th GSUEN Awards Best TV/Movie Actress Nominatsiya
7th İMK Social Media Awards Best Actress Nominatsiya
2017 24th İTÜ EMÖS Achievement Awards Most Successful Movie Actress of the Year İkimizin Yerine Gʻolib
12th İTÜ Makinistanbul Media, Art and Sport Awards Movie Actress of the Year Gʻolib
1st Turkey Children Awards Best Television Actress Medcezir Nominatsiya
3rd Turkey Youth Awards Best Television Actress Nominatsiya
Best Movie Actress İkimizin Yerine Nominatsiya
4th Mersin Golden Palm Awards Movie Actress of the Year Gʻolib
7th Life Foundation Awards Best Actress of the Year Fi Gʻolib
6th Fashion TV Mode Awards Most Successful Actress of the Year Gʻolib
6th Ayaklı Newspaper Awards Best Actress Gʻolib
44th Golden Butterfly Awards Best Actress Nominatsiya
6th Bilkent TV Awards Best Drama Actress Nominatsiya
2018 16th YTÜ Stars of the Year Awards Most Liked TV and Movie Actress Gʻolib
12th GSÜ The Bests Awards Best TV/Cinema Actress Gʻolib
2020 18th YTÜ Stars of the Year Awards Most Like Theatre Actress Alice Müzikali Gʻolib
8th Ayaklı Newspaper Awards Best Theatre Actress Gʻolib

ManbalarTahrirlash

Tashqi havolalarTahrirlash

  1. „Güzellerden mektup var“ (Turkish). NTV.com.tr. NTV (23-mart 2010-yil). Qaraldi: 26-aprel 2021-yil.
  2. „Serenay Sarıkaya“ (Turkish). ID İletişim. 26-aprel 2021-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 26-aprel 2021-yil.
  3. „Official CV“ (Turkish). ID İletişim (4-mart 2019-yil). 26-aprel 2021-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 26-aprel 2021-yil.
  4. „Serenay Sarıkaya - Miss Turkey 2010“ (Turkish). NTV. 4-aprel 2010-yilda asl nusxadan arxivlandi.
  5. „Serenay Sarıkaya - Sibel Arna Ropörtajı“ (Turkish) (2014). 29-aprel 2014-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  6. „Serenay Sarıkaya: Aşk inandığım bir şey değil“ (Turkish) (2014). 1-may 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  7. „Serenay Sarıkaya: Aşk inandığım bir şey değil 2“ (Turkish) (2014). 1-may 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 25-aprel 2015-yil.
  8. „Serenay Sarıkaya: Aşk inandığım bir şey değil 3“ (Turkish) (2014). 1-may 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  9. „Serenay Sarıkaya 25 soruda kendini özetledi“ (Turkish) (10-may 2014-yil). 30-sentabr 2014-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  10. „Serenay Sarıkaya: Aşk inandığım bir şey değil 4“ (Turkish) (2014). 1-may 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  11. „Yılın Kadını: Serenay Sarıkaya“ (Turkish) (28-noyabr 2014-yil). 1-may 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 26-aprel 2015-yil.
  12. „Serenay Sarıkaya: Aşk inandığım bir şey değil 5“ (Turkish) (2014). 1-may 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  13. „Şaşkın“ (Turkish). Sinematürk (2006). 2-aprel 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  14. „Peri Masalı“ (Turkish) (2008). 2-aprel 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  15. „Limon Ağacı“ (Turkish). Sinematürk (2008). 12-aprel 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  16. „Adanalı'nın Kızı Manken Oldu!“ (aprel 2009).
  17. „Serenay Adanalı'dan ayrıldı“ (Turkish) (28-iyun 2010-yil). 22-iyun 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  18. „MISS TURKEY 2010“ (Turkish). Teleskopya (23-mart 2010-yil). 13-iyun 2014-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 22-iyul 2015-yil.
  19. „Serenay yerine Las Vegas'a Gizem gitti“ (Turkish) (14-avgust 2010-yil). 17-avgust 2010-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 25-aprel 2015-yil.
  20. „Serenay Adanalı'dan ayrıldı“ (Turkish). My Net. Qaraldi: 16-fevral 2017-yil.
  21. „Lale Devri“. IMDb (2010). 26-aprel 2013-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  22. „Kendi de güzel sesi de“ (Turkish) (23-aprel 2011-yil). 20-iyul 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 25-aprel 2015-yil.
  23. „Serenay ocak'ta Geliyor“ (Turkish) (16-oktabr 2012-yil). 23-noyabr 2012-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 25-aprel 2015-yil.
  24. „Hoşçakal“ (Turkish). Sinemalar (2011). 15-yanvar 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  25. „Serenay Sarıkaya diziden neden ayrılıyor“ (Turkish). Gecce (8-may 2012-yil). 13-yanvar 2013-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  26. „Serenay Sarıkaya Lale Devri'nden Ayrılıyor“ (Turkish) (7-noyabr 2012-yil). 20-iyul 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 24-aprel 2015-yil.
  27. „Berke Üzrek Behzat Ç. Ankara Yanıyor filminde neden yok?“ (Turkish) (4-mart 2014-yil). 20-iyul 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 25-aprel 2015-yil.
  28. „Ankara'da başlayan hikâye Kıbrıs'ta son bulacak“ (Turkish) (2013). 20-iyul 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 25-aprel 2015-yil.
  29. „Çağatay Ulusoy ve Serenay Sarıkaya'nın Yeni Dizisi“ (Turkish) (17-avgust 2013-yil). 16-aprel 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 25-aprel 2015-yil.
  30. „Serenay Sarıkaya ve Hazar Ergüçlü Elidor'un yüzü oldu“ (Turkish) (19-fevral 2014-yil). 3-aprel 2014-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 25-aprel 2015-yil.
  31. „Serenay Sarıkaya, Elidor'un reklam filminde“ (Turkish) (4-mart 2014-yil). 17-mart 2014-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 25-aprel 2015-yil.
  32. „Mavi'nin yeni reklam yüzü Serenay Sarıkaya oldu“ (Turkish) (28-fevral 2014-yil). 11-may 2014-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 25-aprel 2015-yil.
  33. „Serenay Sarıkaya'nın Yeni Reklam Filmi Yayınlandı“ (Turkish) (16-sentabr 2014-yil). 19-sentabr 2014-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 25-aprel 2015-yil.
  34. „Serenay Sarıkaya ve Barbara Palvin Reklamı Yayınlandı - Trendus.com“. www.trendus.com. Qaraldi: 21-aprel 2022-yil.
  35. „Bundan Sonra Mavi Serenay Sarıkaya ve Kerem Bürsin'den Sorulacak“ (Turkish) (15-aprel 2015-yil). 22-iyul 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 20-iyul 2015-yil.
  36. „Kerem Bürsin ve Serenay Sarıkaya'lı Mavi Reklamı“ (Turkish) (8-aprel 2015-yil). 22-iyul 2015-yilda asl nusxadan arxivlandi. Qaraldi: 20-iyul 2015-yil.
  37. „Fi oyuncuları dizinin bilinmeyenlerini anlattı“. ntv.com.tr (15-iyun 2017-yil). Qaraldi: 23-iyul 2017-yil.
  38. „Türkiye'nin İlk Büyük Çaplı İnternet Dizisi Fi Başladı!“. Webtekno. Qaraldi: 21-aprel 2022-yil.
  39. „Fi Çi Pi dizisi bitiyor mu? Fi Çi final mi yapacak?“ (tr). hthayat.haberturk.com (25-dekabr 2017-yil). Qaraldi: 21-aprel 2022-yil.
  40. git. „Head & Shoulders yeni şampuanını Serenay Sarıkaya ile tanıttı“ (tr). Milliyet. Qaraldi: 21-aprel 2022-yil.
  41. Aparı. „'Alice Müzikali' yeni sezonuna başladı“. Anadolu Agency (7-sentabr 2019-yil). Qaraldi: 10-mart 2020-yil.
  42. „Serenay Sarıkaya duyurdu: Alice Müzikali sahnelere geri dönüyor“ (tr). www.cumhuriyet.com.tr. Qaraldi: 21-aprel 2022-yil.
  43. „Serenay Sarıkaya, Bergen projesinden ayrıldı! Yerine Demet Evgar mı gelecek?“ (tr). Haberler (26-may 2021-yil). Qaraldi: 21-aprel 2022-yil.
  44. „Serenay Sarıkaya ıs the new brand ambassador of Bvlgarı ın Turkey“ (en-US). GBM (4-iyun 2021-yil). Qaraldi: 21-aprel 2022-yil.
  45. „"Fi,Çi,Pi" dizisinden ilk fotoğraflar geldi!“ (Turkish). Gecce (20-dekabr 2016-yil). Qaraldi: 15-yanvar 2017-yil.