Sir Ridley Scott (1937-yil 30-noyabrda tugʻilgan) — ingliz kinorejissori va produseri. Toʻrt karra Oscar, besh karra BAFTA va Oltin globus mukfotlari nomzodi. BAFTA va Saturn mukofotlari sovrindori. Britaniya Imperiyasi Ordeni sohibi.[1][2]

Ridley Scott
Scott 2015-yilda
Tugʻilishi 30-noyabr 1937-yil (1937-11-30) (83 yosh)
Fuqaroligi Buyuk Britaniya bayrogʻi Birlashgan Qirollik
Kasbi Rejissor, Prosuder
Faoliyat yillari 1965-yildan bugungi kungacha
Bolalari
  • Jake
  • Luke
  • Jordan
Mukofotlari
IMDb ID 0000631

Scott 55 yillik faoliyati davomida „Alien (1979), „Blade Runner“ (1982), „Thelma & Louise (1991), "Gladiator " (2000), „ Black Hawk Down (2001), „Muqaddas zamin“ (2005) va "Marslik" (2015) kabi koʻplab filmlarni suratga olgan.[3]

2003-yilda u Britaniya kinoindustriyasidagi xizmatlari uchun unga ritsarlik unvoni berildi. 2004-yilda oʻtkazilgan BBC soʻrovnomasiga koʻra Britaniya madaniyatidagi eng nufuzli odamlar roʻyxatida 10-oʻrinni egalladi.

U 2015 yilda Londondagi Qirollik sanʼat kollejining faxriy doktori unvoniga, 2018-yilda umrbod BAFTA stipendiyasiga sazovor boʻldi.[4][5][6]

FilmografiyaTahrirlash

Yil Nomi Distributor
1977 The Duellists Paramount Pictures
1979 Alien 20th Century Fox
1982 Blade Runner Warner Bros.
1985 Legend Universal Pictures / 20th Century Fox
1987 Someone to Watch Over Me Columbia Pictures
1989 Black Rain Paramount Pictures
1991 Thelma & Louise Metro-Goldwyn-Mayer
1992 1492: Conquest of Paradise Paramount Pictures
1996 White Squall Buena Vista Pictures
1997 G.I. Jane
2000 Gladiator DreamWorks Pictures / Universal Pictures
2001 Hannibal Metro-Goldwyn-Mayer / Universal Pictures
Black Hawk Down Sony Pictures Releasing
2003 Matchstick Men Warner Bros. Pictures
2005 Muqaddas zamin 20th Century Fox
2006 A Good Year
2007 American Gangster Universal Pictures
2008 Body of Lies Warner Bros. Pictures
2010 Robin Hood Universal Pictures
2012 Prometheus 20th Century Fox
2013 The Counselor
2014 Exodus: Gods and Kings
2015 Marslik
2017 Alien: Covenant
All the Money in the World Sony Pictures Releasing / STX Entertainment
2021 The Last Duel 20th Century Studios

Ridley Scottning filmlari olgan mukofot va nominatsiyalarTahrirlash

Yil Film Oscar BAFTA Oltin globus
Nominatsiya Yutuq Nominatsiya Yutuq Nominatsiya Yutuq
1977 The Duellists 2
1979 Alien 2 1 7 2 1
1982 Blade Runner 2 8 3 1
1985 Legend 1 3
1989 Black Rain 2
1991 Thelma & Louise 6 1 8 4 1
1992 1492: Conquest of Paradise 1
2000 Gladiator 12 5 14 4 5 2
2001 Black Hawk Down 4 2 3
2007 American Gangster 2 5 3
2012 Prometheus 1 1
2015 Marslik 7 6 3 2
2017 All the Money in the World 1 1 3
Umumiy 40 9 58 9 22 5

ManbalarTahrirlash

HavolalarTahrirlash